Intermaris en gemeente vragen opnieuw uitstel voor sloopplannen Hoorn-Noord

Nieuws
Schetsontwerp van de twee deelgebieden. Met linksonder De Zaagtand, rechts de Provincialeweg. De gele blokken zijn de nieuwe gebouwen in het schetsontwerp.
Schetsontwerp van de twee deelgebieden. Met linksonder De Zaagtand, rechts de Provincialeweg. De gele blokken zijn de nieuwe gebouwen in het schetsontwerp. Foto: archief

HOORN - Intermaris en gemeente Hoorn hebben een brief verstuurd aan bewoners van Hoorn-Noord over de mogelijke sloopplannen en nieuwbouw in Hoorn-Noord. Voor de tweede keer vragen Intermaris en gemeente Hoorn uitstel voor de presentatie van de plannen. 

In de brief van 1 mei jl. laten wethouder Assendelft en de heer Pit namens respectievelijk de gemeente Hoorn en Intermaris aan de bewoners van Hoorn-Noord weten dat de presentatie van sloop- en nieuwbouwplannen opnieuw wordt uitgesteld en verplaatst naar juni 2024. Na eerder uitstel was het de bedoeling de plannen in april 2024 aan de bewoners te presenteren. “Vermoedelijk nemen Intermaris en de gemeente meer tijd, omdat de sloop- en bouwplannen van woningen financieel niet rond te krijgen zijn en helemaal niet passen in de wijk Hoorn-Noord”, zegt Roger Tonnaer. “Wij rekenen erop dat Intermaris en de gemeente meer tijd nemen om de voorgenomen sloop- en bouwplannen te toetsen aan de financiële haalbaarheid en stedenbouwkundige gevolgen. Ook verwachten wij dat de bewoners opnieuw en optimaal betrokken worden bij de sloop- en bouwplannen.”

De Vereniging Oud Hoorn en Stichting Stadsherstel hebben voor de sloop- en bouwplannen in Hoorn-Noord drie alternatieven bedacht die volgens Fractie Tonnaer meer recht doen aan het erfgoed, het milieu minder belasten en financieel haalbaarder zijn. “Op grond van hun suggesties zullen er sneller meer en betaalbare woningen worden opgeleverd.”

De drie varianten van Oud Hoorn en Stadsherstel zijn: 

1. Behoud en renovatie van alle woningen 

2. Behoud van een groot deel van de flats en verkoop van eengezinswoningen

3. Eengezinswoningen worden niet gesloopt en de infrastructuur blijft behouden

Roger: “Volgens de huidige plannen sloopt Intermaris 166 goedkope woningen en winkelruimten en bouwt het ongeveer 282 duurdere woningen daarvoor terug. Zelfs op de smalle groenstrook tussen Goudsmitstraat en Provincialeweg komen volgens de wens van de gemeente en Intermaris woningen. Fractie Tonnaer is voor behoud, renovatie en verduurzaming van woningen, voor behoud van groen en tegen woningbouw op de groenstrook tussen Goudsmitstraat en Provincialeweg. Variant 1 heeft daarom onze voorkeur.”

Meer informatie over het project is te vinden op https://bouwprojecten.hoorn.nl/project/hoorn-noord/