Basisverzekerde Voetzorg per 1 januari uitgebreid bij chronische aandoening

Zorg
Chronische klachten aan de voeten? De podotherapeuten van Praktijk Podotherapie West-Friesland en Groepspraktijk Podotherapie Hoorn kunnen helpen.
Chronische klachten aan de voeten? De podotherapeuten van Praktijk Podotherapie West-Friesland en Groepspraktijk Podotherapie Hoorn kunnen helpen. (Foto: aangeleverd)

Personen met een andere chronische aandoening en die een verhoogd risico hebben op het ontstaan van wonden aan de voeten kunnen mogelijk aanspraak maken op deze vergoeding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan personen met Reumatoïde Arthritis, Polyneuropathie, MS en andere chronische aandoeningen.

Het is niet uw aandoening die maakt dat u recht heeft op basisverzekerde voetzorg, maar het risico dat u loopt op het ontstaan van wonden aan uw voeten als gevolg van de aandoening. U kunt bijvoorbeeld een verminderd gevoel / tastzin aan de voeten hebben, en/of een verminderde doorbloeding in de benen en voeten (etalagebenen) in combinatie met verhoogde druk (eelt). Maar ook microvascularisatie (zoals bij bijvoorbeeld wintertenen) of medicatie kan een huid kwetsbaar maken waardoor u een hoger risico heeft op het ontstaan van een wond die slecht herstelt.

Regels

1. De huisarts of specialist bepaalt op basis van welke gevolgen van uw aandoening u een verhoogd risico loopt en hoe hoog dit risico is.

2. Wanneer dit risico verhoogd is, schrijft uw huisarts of specialist een verwijzing naar een podotherapeut uit waarop dit risico en de aandoening vermeldt staat.

3. Daarna stelt de podotherapeut een individueel behandelplan voor u op, waarin samen het risico op het ontstaan van wonden aan de voeten wordt beperkt.

4. Indien u daarbij recht heeft op pedicure zorg, dient de pedicure een contract te hebben met de podotherapeut.

Pas dan kan aanspraak gemaakt worden op deze basisverzekerde zorg.

Klachten?

Binnen de praktijk behandelen we regelmatig patiënten met eenzelfde soort klachten. Herkent u gelijksoortige klachten bij uzelf of iemand die u kent? De podotherapeuten van Praktijk Podotherapie West-Friesland en Groepspraktijk Podotherapie Hoorn kunnen helpen.

Meer informatie

www.podotherapiewestfriesland.nl 

en/of 

www.podotherapiehoorn.nl