Amber Beentjes beëdigd als eerste kinderburgemeester van Koggenland

Algemeen
Burgemeester Bonsen en de kinderraad.
Burgemeester Bonsen en de kinderraad. (Foto: Fer Korver Fotografie)

KOGGENLAND - Een beetje zenuwachtig was ze wel, maar gelukkig kende ze de burgemeester al. Ze vindt haar erg aardig en mag haar zelfs bij haar voornaam noemen. Amber Beentjes, 10 jaar oud en leerling van basisschool De Ark uit Hensbroek, is woensdag 3 november beëdigd tot eerste kinderburgemeester van Koggenland en mag zich samen met haar kindergemeenteraad gaan bemoeien met zaken die er volgens hen toe doen. Op de agenda van Amber staan onder meer een beter milieu en speeltuinen die ook leuk zijn voor gehandicapte kinderen.

Meer kinderparticipatie binnen de gemeenten

Kinderburgemeesters zijn een initiatief van het Nederlandse Genootschap van Kinderburgemeesters (NGKb). Zij stimuleert gemeenten een kinderburgemeester (en een kindergemeenteraad) aan te stellen, met als doel het duurzaam verankeren van kinderparticipatie in alle Nederlandse gemeenten. De NGKb meent dat deze investering juist nu gedaan moet worden om er in de toekomst de vruchten van te kunnen plukken. De kinderen van nu zijn immers de volwassenen en opvoeders van de toekomst.

Aanspreekpunt

De kinderburgemeester is het aanspreekpunt voor zaken als omgeving, faciliteiten en speeltuinen en vertegenwoordigt de mening van de jeugd naar het college toe. Hij of zij mag ook advies geven over andere jeugdzaken in de gemeente. De kinderburgemeester gaat daarnaast met de ‘echte’ burgemeester mee tijdens belangrijke activiteiten in de gemeente, zoals de sinterklaasintocht, Koningsdag en de 4/5 mei viering.

Westfriese nuchterheid

In Nederland zijn inmiddels 87 kinderburgemeesters beëdigd, waarvan 14 in Noord-Holland. Amber Beentjes wordt de vijftiende. En zij is er niet zomaar eentje. Amber: “Ik kan hiermee laten zien dat ook kinderen met dyslexie, zoals ikzelf, kinderburgermeester kunnen worden.” Waar een wil is, is een weg en zo is Amber meteen een mooi voorbeeld voor anderen.

Ambtsketting

Amber wil graag een goede kinderburgemeester worden die haar taak serieus neemt. “Ik vind het leuk om mensen te helpen en kinderen blij te maken”, zegt ze. Haar verantwoordelijkheidsgevoel is nu al groot: “Als kindergemeenteraad moet je alles goed onder controle houden. En als kinderburgemeester moet ik de juiste keuzes maken en goed opletten.” Volgens Amber krijgt ze ook een echte burgemeestersketting, maar dit geeft haar gelukkig geen sterallures: “Op school mogen ze me gewoon Amber blijven noemen.” 

Westfriese nuchterheid met een ambtsketting om; daar zal de gemeente Koggenland een goede aan hebben!

Burgemeester Bonsen hangt de ambtsketting bij Amber om.