‘Dorpsontmoetingen van dorpsraad Hensbroek-Wogmeer

Algemeen
Aat van der Gragt wordt als eerste geïnterviewd door Ed Dekker.
Aat van der Gragt wordt als eerste geïnterviewd door Ed Dekker. (Foto: aangeleverd)

“Wat hebben we dat twee jaar lang gemist, die dorpse gezelligheid”, zegt Cobi van de Gragt, bestuurslid van de dorpsraad Hensbroek-Wogmeer. “Nu kan dat weer: elkaar ontmoeten, elkaar spreken, elkaar zien. De dorpsraad heeft daarom iets nieuws opgezet. Dorpsontmoetingen heet het nieuwe initiatief.”

De dorpsraad Hensbroek-Wogmeer bestaat momenteel uit: voorzitter Cris Bakker, secretaris Nicole van Stokkum, penningmeester Terry Zwagerman en bestuursleden Cobi van der Gragt, Thomas Mak en Victor de Rooi. Ze staken de koppen bij elkaar, op zoek naar een mogelijkheid om hun dorpsgenoten tot elkaar te brengen in een luchtige opzet en een gemoedelijke sfeer. “Je verbonden voelen met anderen, dat is wat de dorpsraad wil bereiken met de Dorpsontmoetingen. Omdat de kerkelijke bijeenkomsten in Hensbroek vervielen, betekent het dat het samenzijn van de inwoners op die dag ook vervalt. Wij weten dat die bijeenkomsten de plaatselijke binding versterkt. En de coronaperiode heeft toch veel losgekoppeld wat voorheen gewoon was. Dat is jammer en die saamhorigheid willen we weer terug.”

Onderlinge activiteiten

De dorpsontmoetingen vinden één keer per twee maanden plaats en de eerste keer wordt gehouden op 18 september van 10.30 tot ongeveer 12.30 uur. “Vanaf het eerste moment, sinds ons overleg, is onze opzet om de gastheren en gastvrouwen van onze kernen bij de ontmoetingen te betrekken. En natuurlijk zetten zij graag hun deur open voor dit mooie initiatief. Dit kan een aanzet zijn voor andere onderlinge activiteiten. De eerste dorpsontmoeting vindt plaats in de Hensbroeker kerk, aan Kerkweg 2. Vervolgens een samenzijn in café Het Wapen van Wogmeer, Wogmeer 57. Dan in het café Het Springende Paard, aan Dorpsweg 90 en de vierde locatie is dorpshuis De Oude School, aan Dorpsweg 70 in Hensbroek. Iedereen is natuurlijk van harte welkom. Even lekker bijpraten met een kop koffie of thee met wat lekkers.”

Interview met dorpsgenoten

De gastheer van de Hensbroeker kerk kreeg van de dorpsraad de gelegenheid om een bekende uit te kiezen als gast van Dorpsontmoetingen. Geboren en getogen Hensbroeker Aat van der Gragt is uitgekozen om in ‘the spotlight’ te staan. “Natuurlijk geven we het Wapen van Wogmeer ook gelegenheid tot het aanbrengen van een plaatselijke bekendheid”, zegt Cobi. “Tijdens elke bijeenkomst interviewt Ed Dekker een bekende Hensbroeker of Wogmeerder. Een ‘kwartiertje’ praten over zijn of haar leven en over de dorpen.”

Vrije inloop

Aanmelden is helemaal niet nodig, want zegt Cobi: “Om de inloop gastvrij te houden, willen we dat niet doen. Wellicht kunnen of moeten we onze opzet bijstellen uit de ervaring die we nu opdoen. De tijd zal het leren.” 

De data van de volgende Dorpsontmoetingen worden later bekend gemaakt. Jong en oud is van harte welkom. De toegang is gratis dankzij financiële medewerking van de gemeente Koggenland.

Wie leuke ideeën heeft voor Dorpsontmoetingen of andere activiteiten, kan die kenbaar maken bij de dorpsraad via drhensbroekwogmeer@gmail.com.