Koningsdag Koggenland 2024: dit is het programma!

Nieuws
Kom en ontdek een schat aan verborgen pareltjes op de vrijmarkt. Deze foto is afgelopen jaar gemaakt tijdens Koningsdag in Avenhorn/ De Goorn.
Kom en ontdek een schat aan verborgen pareltjes op de vrijmarkt. Deze foto is afgelopen jaar gemaakt tijdens Koningsdag in Avenhorn/ De Goorn. (Foto: ron_verhejden_fwf)

KOGGENLAND - Koningsdag (27 april) komt er weer aan. Wat kun je dit jaar allemaal doen rond Koningsdag in de gemeente Koggenland? Je leest het in onderstaand overzicht.

Zaterdag 27 april vieren we weer de verjaardag van koning Willem-Alexander. Hij mag dit jaar 57 kaarsjes uitblazen en viert zijn verjaardag dit jaar in Emmen samen met zijn gezin en leden van de koninklijke familie. In de gemeente Koggenland wordt het een dag vol festiviteiten van vrijmarkten, livemuziek, activiteiten en andere evenementen.

Koningsdag Avenhorn/ De Goorn

Stichting Oranjefeesten Avenhorn/ De Goorn heeft een mooi programma samengesteld voor deze dag. Van 08.00 tot 12.00 uur is er een vrijmarkt op het Koggenhal terrein en de parkeerplaats Dwingel. Van 13.00 tot 13.30 uur start de wandel- (puzzel)tocht (circa 5 km) en begint de fietstocht (28 km en 40 km). Deelname is gratis. De tochten starten vanaf het Koggenhal terrein.

Verder kunnen bezoekers in de middag deelnemen aan klaverjassen in de Rozenstaete, zijn er Kinderspelen (tot en met groep 7) en Kubben in de Koggenhal en kunnen volwassenen steenwerpen op het Koggenhal terrein. Vanaf 15.00 uur kan het publiek genieten van livemuziek op het Koggenhal terrein en in het Sportcafé. De band ‘Liever Live’ en zanger ‘Mokumse Danny’ zullen er een waar feest van maken! Meer informatie en aanmelden voor de activiteiten kan via www.koningsfeesten.nl of kijk op de Facebookpagina.

Koningsdag Obdam

Al meer dan honderd jaar vinden de Oranjefeesten plaats in Obdam. Achter de schermen is het Oranjecomité druk bezig om een fantastische dag te organiseren voor alle leeftijden. Het programma wordt hieronder in een notendop beschreven. 

Om 07.00 uur begint het opbouwen van de vrijmarkt. Om 08.15 uur verzamelen bij het Kerkplein, want de optocht met Muzieklust begint om 08.20 uur. De vrijmarkt wordt om 08.30 uur geopend door de wethouder. Met DJ Pé Leek, een springkussen en diverse spelletjes duurt de vrijmarkt tot 11.30 uur. 

Om 13.00 uur kunnen deelnemers zich melden voor het Meerkamp op Sportcomplex Victoria-O. Om 13.30 uur starten de Koningsspelen voor kinderen van 3 tot en met 8 jaar en de Meerkamp Challenge voor kinderen vanaf 9 jaar. In het Dorpshuis de Brink kunnen deelnemers om 13.30 uur keezen en klaverjassen. Om 17.00 uur vindt de prijsuitreiking van de meerkamp plaats. Deelname aan de activiteiten is gratis. Kijk voor meer informatie en het exacte programma op de Facebookpagina.

Koningsdag Ursem 

Koningsdag Ursem vindt dit jaar plaats op de sportvelden van S.C. Dynamo aan de Pastoor van Haasterstraat 20A in Ursem. Op deze sportieve locatie kan de jongste jeugd zich vermaken met Oud-Hollandse kinderspellen. De ‘grotere’ kinderen, tot en met 88 jaar, kunnen zich uitleven op een sportlief parcours vol opblaastoestellen, zoals bungee basketball, archery tag, een klimtoren, enzovoort. Koningsdag begint om 9.00 uur met het hijsen van de vlag en de aubade. Daarna begint de vrijmarkt, de tompoucenverkoop van bakker Koning, de spelletjes van de vrijwillige Brandweer Ursem en een loterij. Om 13.00 eindigen de ochtendactiviteiten.

Tussen 14.00 en 14.15 uur starten de fiets- en wandelroutes, natuurlijk voorzien van een speurtocht voor de wandelroute en vragen tijdens de fietsroute. De routes kunnen deelnemers ophalen bij de kantine van S.C. Dynamo. Het middagprogramma wordt om 17.00 uur afgerond met de prijsuitreikingen van de routes in Café De Rode Leeuw aan de Walingsdijk in Ursem. Meer informatie via oranjeverenigingursem@gmail.com en de Facebookpagina.

Koningsdag Hensbroek

Het Kermis- en Oranjecomité van Hensbroek organiseert leuke activiteiten bij Dorpshuis De Oude School. Om 10.00 uur wordt het Wilhelmus gezongen en de vlag gehesen. Van 10.15 tot 12.00 uur zijn er spelletjes en een vrijmarkt in het dorp. Tussen 13.30 en 14.00 uur vertrekken de deelnemers voor de fiets- en puzzeltocht. Om 17.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats in ‘t Springend Paard. Kortom, een gezellige dag voor jong en oud! Meer informatie via de Facebookpagina.

Koningsdag Berkhout

Het Oranjecomité Berkhout heeft een mooi programma samengesteld voor Koningsdag. Van 10.30 tot 12.00 uur vindt de kleedjesmarkt plaats bij speeltuin de Bruggevaart op het grasveld. Kinderen kunnen zich laten schminken en er is een ijscokraam aanwezig. Bij slecht weer wordt er uitgeweken naar De Ridder. Van 12.30 tot 14.00 uur kunnen kinderen vanaf 9 jaar en ouder met een zwemdiploma zich aanmelden om te gaan suppen onder leiding van Supspirit. Het Oranjecomité organiseert ook de kroontjes speurtocht voor kids vanaf 2 tot en met 12 jaar. De start is tussen 13.30 en 15.00 uur. Bij terugkomst in De Ridder met een volle speurtochtkaart ontvangen de kinderen een lekkere koude versnapering. 

Ook kunnen bezoekers meedoen aan de Koning Willem Fietstocht. Inschrijving en vertrek bij De Ridder. De start is tussen 13.30 en 14.30 uur en de route loopt door Koggenland. Je kan de fietsroute zo lang maken als je zelf wilt, maximaal 36 kilometer. Kijk voor meer informatie over het aanmelden voor de activiteiten en het programma op de Facebookpagina.

Vlaggen

Op 27 april hijsen vele inwoners de Nederlandse vlag met de oranje wimpel. Dit geeft een heel bijzonder en feestelijk gezicht in de gemeente. De vlag met wimpel mag volgens de Nederlandse vlaginstructie tot zonsondergang uithangen.