Dynamisch banenfestival brengt zorg en horeca over de bühne

Algemeen
Remon Harmelwaard en Joost van der Tak nodigen iedereen uit voor het zorg en horeca banenfestival.
Remon Harmelwaard en Joost van der Tak nodigen iedereen uit voor het zorg en horeca banenfestival. (Foto: RodiMedia/NV)

REGIO – Hoe krijg je werkzoekenden, herintreders of job switchers enthousiast voor werk in zorg of horeca? Het Werkgevers Service Punt (WSP) heeft daarvoor een nieuwe weg ingeslagen met Switch!, het Horeca- en Zorgfestival. Het Klimbos in Twiske is aanstaande woensdag omgetoverd tot festivalterrein, met gratis toegang en voor degenen zonder vervoer ook vanuit Purmerend bereikbaar per pendelbus. In een dynamische festivalsetting, vol activiteiten, muziek, foodtrucks, en vermaak voor de kinderen, trekken werkgevers van alles uit de kast om de bezoekers enthousiast te maken voor het werk. Iedereen die oren heeft naar ander werk of gewoon nieuwsgierig is, is er welkom. Remon Harmelwaard van organisator dtevents en Joost van der Tak van WSP maken potentiële bezoekers vast warm.

De vele openstaande vacatures maken het veel werkgevers erg lastig. “Zeker ook in de zorg en horeca. Hoe kunnen we samen met de werkgevers zorgen dat deze branches weer een mooi en aantrekkelijk karakter krijgen voor werkzoekenden?”, steekt Joost van wal. “We kwamen uit op een festivalevenement, waar het gaat om ervaren, beleven en inspireren.”

Voor iedereen

Het festival is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar werk, mensen met een uitkering, herintreders die weer hun steentje willen bijdragen en mensen die ontevreden zijn in hun huidige baan en iets nieuws zoeken, jong of oud. “Al deze mensen willen we met dit festival op het pad van de zorg of horeca brengen. Vandaar de naam Switch!”

Beleving

Dtevents organiseerde al in 2021, met WSP, een in een festival verpakte banenmarkt in het Zaantheater. “Wij zijn als bureau continu bezig met hoe te ontmoeten met aandacht. Zorgen dat mensen met een glimlach weer naar huis gaan,” licht Remon toe. “Zaandam was succesvol en we zagen dat de mensen langer bleven hangen; er was een dj, er was eten en drinken. Het werd heel anders ingestoken. Nu kwam de vraag hoe je dit specifiek voor de zorg en horeca zou kunnen doen, iets waarbij beleving voorop staat. Daar kwam Switch! uit.”

Out of the box

“De volgende stap is dan; hoe voeg je beleving toe die raakt aan horeca en zorg?”, vervolgt hij. “Samen met WSP hielden we hierover brainstormsessies met werkgevers. Hoe kun je jezelf goed over de bühne brengen? Gewoon, out of the box denken. Daar kwam heel veel leuks uit. Zoals de rolstoelraces, bloedprikken bij SALT, proeverijen, een competitie wie het snelst een bestelling klaar heeft, de Opleidingsambulance. Zelfs de gevangenis is aanwezig met leuke activiteiten, want ook daar werken veel mensen die zich met zorg bezighouden. Een organisatie in professionele mantelzorg voor patiënten met dementie heeft een levensgroot memoryspel gemaakt met afbeeldingen uit de praktijk. Leuk om te doen en om het tegelijkertijd over de inhoud te hebben. Dat is heel anders dan wanneer je met een flyer achter een stand staat. Je kunt veel sneller de menselijke kant laten zien en krijgt hele andere gesprekken. En dat allemaal in een mooie festival setting, met vuurkorven, een heksenketel, muziek, zitzakken, foodtrucks ..”

Vermaak voor kinderen

Omdat op woensdag veel mensen met de kinderoppas zitten werd gekozen voor de locatie Klimpark Oostzaan, een plek waar kinderen vermaakt kunnen worden. Remon: “Zo kunnen belangstellenden gewoon met hun kinderen komen en is het een dag voor het hele gezin. Terwijl de kinderen vermaakt worden kunnen de ouders in gesprek met werkgevers. Hoe vaak kun je solliciteren met je kind aan je zijde, dat is toch hartstikke leuk! Er zijn knutseltafels en instructeurs in het Klimbos. Er is zelfs een dansschool aanwezig die met de kinderen een dans instudeert die ze aan het eind van de dag gaan opvoeren.”

Festivaltent

Er zijn ongeveer 25 werkgevers aanwezig en ook het Horizon College is aangesloten. Met de grote festivaltent en daaromheen de tenten van de werkgevers zijn er genoeg overdekte plekjes, mocht het weer tegenvallen. Joost: “Dat is een risico, maar het was belangrijk dit in deze periode te doen. Personeel in zowel zorg als horeca moet eerst worden opgeleid en de meeste BBL-opleidingen starten al in augustus en september. Wij houden sowieso na afloop van het festival contact met de aanwezige werkgevers voor eventuele nazorg en ondersteuning in het vervolgtraject.”

Gratis toegankelijk

Ze hopen op minimaal 300 bezoekers. “Daarom hebben we het zo laagdrempelig mogelijk gehouden. Iedereen is welkom, het is gratis, ook het parkeren in Twiske. Voor mensen zonder vervoer rijden er in Purmerend, Zaandam en Edam-Volendam pendelbussen. Mensen kunnen zich van tevoren aanmelden maar het hoeft niet. Als het opeens wel uitkomt woensdag kom dan gewoon evengoed!”, aldus Joost. Het festival start om 14.00 uur, wethouders Natasja Groothuismink (Zaanstad) en Eelco Taams (Oostzaan) verrichten op 14.30 uur de officiële opening. Om 19.00 uur is het festival afgelopen. 

Klimpark Oostzaan, De Zuiderlaaik 3, Oostzaan. Meer info via WSP: 085 4007475