Jonah uit Landsmeer trotseert de kou om levens te redden

Nieuws
Jonah (10): ''Mijn benen worden niet zo snel koud.''
Jonah (10): ''Mijn benen worden niet zo snel koud.'' (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - De 10-jarige Jonah uit Landsmeer gaat de uitdaging aan om de hele winter korte broeken te dragen, met een nobel doel voor ogen: geld inzamelen voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Zijn keuze komt voort uit een persoonlijk verlies en de overtuiging dat zijn inzet het verschil kan maken in de strijd tegen kinderkanker.

Door: Oesha van Dijk

Jonah, enthousiast over zijn ongewone inzamelingsactie, deelt zijn motivatie: “Ik loop sowieso elk jaar al zo lang mogelijk in korte broek, en ik dacht: ik kan dat goed combineren met geld inzamelen. Het is voor mij dan toch niet heel moeilijk om dat de hele winter te doen.”

Jeugdjournaal

Met een hart voor anderen en geïnspireerd door berichten op het Jeugdjournaal, besloot Jonah zijn liefde voor korte broeken te koppelen aan steun voor KiKa: “Ik had er al wel eens over gehoord en dit jaar dacht ik: ik ga het echt doen. En niet, zoals de bekende actie van KiKa, alleen een week in december, maar de hele winter. En als ik het écht heel koud krijgt, doe ik gewoon mijn voetbalsokken aan. En mijn benen worden gelukkig niet zo snel koud.”

Jonah draagt de hele winter een korte broek

KiKa

KiKa, wat staat voor Stichting Kinderen Kankervrij, is een organisatie die strijdt tegen kinderkanker. Jonah legt uit waarom deze missie zo belangrijk voor hem is: “Mijn opa is overleden aan kanker en ik weet hoe erg het is. Voor kleine kinderen die nog hun hele leven voor zich hebben, is het nog erger. Ik zamel geld in om levens te redden!”

Streefbedrag

Wat begon als een bescheiden doel van 200 euro, groeide snel uit tot 500 euro binnen een dag. Nu heeft Jonah zijn streefbedrag verhoogd naar 1000 euro, met de hoop om uiteindelijk 2500 euro op te halen. Hij deelt zijn strategie: “Ik hoop mensen aan te moedigen om mij te sponsoren door dit interview met de krant, mijn ouders zetten regelmatig updates op de socials. En het gaat ook mond-op-mond.”

Jonah deelt hoe zijn omgeving reageert op zijn initiatief: “ Iedereen reageert heel positief, ze zeggen: wat leuk en goed dat je dit doet! Veel mensen die ik ken hebben ook al gedoneerd. Er zijn helaas nog geen mensen die met me mee doen, dus als je dit leest: als je wil, mag je meedoen!”

‘Het doel is om 2500 euro op te halen’

Niet twijfelen, gewoon doen!

Afsluitend deelt Jonah een stukje over zichzelf: “Mijn hobby’s zijn voetballen, schaatsen, gamen, koken.” En hij heeft een boodschap voor andere kinderen die geïnspireerd kunnen raken: “Niet twijfelen, gewoon doen. Het is super leuk om zoveel positieve reacties erop te krijgen.”

Doneren

Wil jij Jonah helpen met het halen van zijn streefbedrag? Je kunt doneren via de website https://gofund.me/ff6b6257.