Afscheid van de Twiskemolenloop; coördinator Nico Hemelaar stopt volgend seizoen na twintig jaar

Sport
Nico Hemelaar is al bijna twintig jaar nauw bij de organisatie van de Twiskemolenloop betrokken.
Nico Hemelaar is al bijna twintig jaar nauw bij de organisatie van de Twiskemolenloop betrokken. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Op zondag 3 maart wordt de laatste Twiskemolenloop van dit seizoen gehouden. Daarna, in oktober, begint de volgende jaargang van het populaire loopevenement en die heeft extra betekenis. Het wordt de tweehonderdvijftigste editie, het vijftigste seizoen en tegelijkertijd het laatste van coördinator Nico Hemelaar (67). Voor hem een mooi moment om er, na twintig jaar in de organisatie gezeten te hebben, mee te stoppen. Hij heeft dit drie à vier jaar geleden al aangekondigd en nu gaat het er toch echt van komen.

Door Marcel van Stigt

Probleempje op het terrein van Atletiek Club Waterland, gevestigd op het Sportpark Landsmeer. De voorraadschuur kan de onophoudelijke regenval niet verwerken en het water loopt via de afvoerpijp royaal over het pad. Dat kan natuurlijk niet. En dus is een groepje vrijwilligers in de weer om een diepe geul te graven en drainage aan te leggen. Ze staan in hun oranje hesjes te druipen van de regen, maar dat lijkt hen niet te deren. De stemming blijft er onverminderd in.

Nico Hemelaar is één van hen. Hij heeft zich opgeworpen als coördinator van de onderhoudsploeg, want hij is nu eenmaal nooit te beroerd om zich voor de club in te zetten. Om dezelfde reden doet hij al jarenlang de ledenadministratie. En al bijna twintig jaar is hij betrokken bij de organisatie van de Twiskemolenloop. 

Over de Zanddijk

De Twiskemolenloop is in 1975, ter ere van het vijfentwintigjarig bestaan van ACW, voor het eerst gehouden. Er was behoefte aan een langeafstandsloop voor de clubkampioenschappen en daar is gehoor aan gegeven. De route liep over de Zanddijk en het was een groot succes. Een vervolg kon niet uitblijven en zo is de Twiskemolenloop in zijn huidige vorm ontstaan. Een loop die vijf keer per jaar ruim zeshonderd liefhebbers uit het hele land trekt. Ze komen zelfs helemaal uit Groningen en Zeeland.

“De Twiskemolenloop is heel populair”, weet Nico Hemelaar. “Vanwege Het Twiske, de gemoedelijke sfeer, de gezellige vrijwilligers en de erwtensoep van Hans. Ook in een populair hardloopmagazine staat onze loop hoog aangeschreven. Voor de komende loop op 3 maart hebben we nu al zeshonderdvijfendertig inschrijvingen binnen. Maar bij zevenhonderd trekken we een streep. Anders wordt het te druk. ”

Twaalfkoppig team

Na mede-initiatiefnemer Paul Wals in 1975 en, later, Martin de Graaf en Paul Spiertz heeft Nico Hemelaar in 2012 de coördinatie op zich genomen. Samen met een twaalfkoppig team en, op de dag van de loop zelf, enkele tientallen vrijwilligers ziet hij erop toe dat het evenement vlekkeloos verloopt. Dat lukt altijd weer.

Hemelaar: “Zelf onderhoud ik het contact met sponsors en ingehuurde bedrijven, zoals het Rode Kruis en tijdwaarnemers. Vooraf regel ik de vergunningen en ontheffingen. De eisen worden steeds scherper, net als bij grote schaatsevenementen, maar gelukkig zijn ze vijf jaar geldig. Het enige dat wij niet in de hand hebben is de parkeerdruk. Zeker als IVV op de dag van de loop thuis speelt, is dit een probleem. Wij raden deelnemers altijd aan om met de fiets te komen. Maar ja, de deelnemers komen uit het hele land. En verder melden zich vrijwilligers zich soms op het laatste moment af, bijvoorbeeld wegens ziekte. Dat kan natuurlijk gebeuren. Maar dan moeten we wel snel vervanging zien te regelen.”

Erwtensoep van Hans

De gezamenlijke inzet loont altijd weer. Iedereen beleeft een plezierige Twiskemolenloop en na afloop, als alle deelnemers en vrijwilligers richting huis gaan, geniet Nico Hemelaar met zijn team nog even na. Ze gaan er lekker bij zitten, maken de beroemde soep van Hans op, doen er een kroket en een drankje bij en blikken met een fijn gevoel terug op de dag.

Maar hoe leuk ook, na bijna twintig jaar vindt Nico Hemelaar het mooi geweest. Hij maakt het volgende seizoen, dat in het teken staat van het vijftigjarig jubileum, nog af en daarna is het aan een opvolger – of opvolgers – om zijn functie over te nemen.

Dagelijks journaal

“Twee leden die misschien geïnteresseerd zijn gaan meelopen, zodat ze kunnen zien wat er allemaal bij het coördineren komt kijken. Vanaf nu houd ik daarnaast dagelijks een journaal bij. Voor mij zijn heel veel zaken namelijk vanzelfsprekend, zo gaat dat bij een eigen winkel, maar ik wil mijn functie wel goed over kunnen dragen. Voor mij is het mooi geweest, maar vers bloed is altijd goed.”

ACW kan voor de Twiskemolenloop altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Niet in de laatste plaats omdat naast Nico nog vijf mede-organisatoren stoppen. Wie zich geroepen voelt, kan zich aanmelden via twiskemolenloop.landsmeer@gmail.com.