Eerste elektrische touringcar van Nederland

Algemeen
De bus wordt met name ingezet voor het sociaal-maatschappelijke project Buzz010 in Rotterdam.
De bus wordt met name ingezet voor het sociaal-maatschappelijke project Buzz010 in Rotterdam. (Foto: PR)

Het is zover: de eerste elektrische touringcar van Nederland is beschikbaar voor de professionele markt. De primeur is voor touringcarmaatschappij Nooteboom Tours uit Maassluis.

De stap van Nooteboom Tours is opmerkelijk, want het is in de markt van touringcarvervoer niet eenvoudig om een aantrekkelijk verdienmodel te koppelen aan het transport van personen in luxe bussen. De investering is namelijk niet gering en het risico is door de aanzienlijk hogere kosten groot. Toch wil Nooteboom Tours de stap naar een gedeeltelijke elektrificatie van het wagenpark nu al zetten, zodat het niet alleen een bijdrage levert aan een verbetering van het milieu, maar ook trendsettend kan zijn in een branche die vooralsnog wordt gedomineerd door luxe personenvervoer via fossiele brandstof (diesel).

Combinatie
De elektrisch aangedreven bus, die vanaf februari 2023 met name wordt ingezet voor het sociaal-maatschappelijke project Buzz010 in Rotterdam (een samenwerking tussen Stichting De Verre Bergen, KCR, Nooteboom Tours, Gemeente Rotterdam en deelnemende schoolbesturen) is een combinatie van een ov-bus en een touringcar. Zo zijn alle 41 zitplaatsen van gordels voorzien en zijn er extra veiligheidssystemen geïmplementeerd. Ook zijn een geluidsinstallatie en gidsmicrofoon ingebouwd.

Klimaatneutraal
Het duurzame vervoermiddel heeft een actieradius van 350 kilometer en wordt met name gebruikt voor lokale en regionale ritten. In de avond en nachtelijke uren wordt de touringcar opgeladen. Als het aan Nooteboom Tours ligt, gebeurt dat laatste straks klimaatneutraal. Het bedrijf beschikt al over zonnepanelen en wil de opgewekte energie gebruiken om de elektrische bus op te laden met uitsluitend groene stroom.