Initiatiefgroep Herstel Nieuwe Water wordt stichting

Nieuws
"De stichting hoopt de vaarverbinding tussen Maassluis, Midden-Delfland, het Westland en Den Haag voor de kleinschalige waterrecreatie weer bevaarbaar te maken. " (Foto: "PR")

De oriënterende fase van het weer bevaarbaar maken van het Nieuwe Water is inmiddels afgerond. De volgende stap van dit burgerinitiatief om deze vaarverbinding tussen Maassluis, Midden-Delfland, het Westland en Den Haag voor de kleinschalige waterrecreatie weer bevaarbaar te maken, is dat de initiatiefgroep onlangs besloten heeft een stichting hiervoor op te richten.

Volgens de stichting kan hun voornemen op veel steun rekenen en is ondertussen een geïnteresseerd netwerk ontstaan, dat bestaat uit bestuurders en ambtelijke ondersteuning van gemeenten langs deze route, het Hoogheemraadschap van Delfland en ook de provincie Zuid-Holland.

Het bestuur van de stichting bestaat uit: professor Jan Stuip, Joop Luijendijk en Bert de Reuver die ook betrokken waren bij het herstel van de Monstersche Sluis. Het bestuur wordt daarbij ondersteund door diverse deskundigen. Ook zijn studenten van de Haagse Hogeschool ingeschakeld om een aantal zaken verder uit te werken. Zoals het in kaart brengen van de concrete obstakels die de doorvaart belemmeren, welke aanpassingen en/of verbeteringen aan het watersysteem gedaan moeten worden en het onderzoek van de mogelijkheid van het realiseren van een toeristische fietsroute langs het traject. De gemeenten Westland en Maassluis, de provincie Zuid-Holland, de gebiedstafel Midden-Delfland en Wilgenrijk hebben al financiële toezeggingen gedaan in de aanloop naar de voorbereidingen.

Verder wordt gewerkt aan een communicatieplan. Daar gaan ook nieuwsbrieven en voorlichtingsbijeenkomsten deel van uit maken.