‘Ik gun het iedereen om vrijwilliger te zijn’

Nieuws
Het contact met andere mensen vindt Heleen het leukste aan het vrijwilligerswerk bij KLiK.
Het contact met andere mensen vindt Heleen het leukste aan het vrijwilligerswerk bij KLiK. (Foto: KLiK)

Heleen Stuifzand-de Jong is ‘matchmaker’ bij KLiK Vrijwilligers in Maassluis. Zij helpt (toekomstige) vrijwilligers naar een functie die het beste bij ze past. “Ik hoop dat mensen net zo blij worden van vrijwilligerswerk als ik.”

Janneke Noordermeer

Twee keer zat Heleen Stuifzand-de Jong achter de balie van KLiK Vrijwilligers in het stadhuis van Maassluis tot het coronavirus ons land in kwam waaien. “Daarna was het open, dicht, open, dicht”, vertelt de vrijwilligster. “Maar nu zit ik sinds september 2021 twee keer per week in de bibliotheek.” 

Bij de balie van KLiK Vrijwilligers kunnen mensen terecht als zij op zoek zijn naar vrijwilligerswerk. “Verder spreek ik ook veel mensen telefonisch. Wanneer zij zich online inschrijven, bellen we vaak even om na te gaan of er nog vragen zijn.”

Wekker

Het leven van Heleen veranderde tien jaar geleden plotseling na een herseninfarct. “Ik kwam in de ziektewet terecht, maar twee jaar is eigenlijk te kort om te herstellen van een hersenletsel. Vlak voor corona kwam ik via een vriendin bij KLiK terecht. Het is fijn om weer een wekker te zetten en ergens anders dan thuis aan de slag te gaan. Tijdens corona kon ik niet wachten om weer te beginnen.”

Match

Of het nu telefonisch of face-to-face is, het contact met andere mensen vindt Heleen het leukste aan het vrijwilligerswerk bij KLiK. “Ik vind het leuk om met mensen in gesprek te gaan en de beste match te zoeken. Om erachter te komen wat bij ze past. Ik heb vaak zulke mooie gesprekken.” Heleen heeft bovendien regelmatig contact met organisaties waar de vrijwilligers aan de slag kunnen. “Zo leer je organisaties echt kennen. Het is goed om te zien wat voor mooie initiatieven we in Maassluis en omgeving hebben.”

Enthousiast

Als een match gelukt is, dan is het werk van Heleen geslaagd. “Soms komen mensen zelfs terug om te vertellen hoe leuk ze het vrijwilligerswerk vinden. Dan staan ze helemaal enthousiast voor mijn balie. Ik weet hoe ik zelf ben opgeknapt van vrijwilligerswerk, dat gun ik iedereen. Ik hoop dat mensen net zo blij worden van vrijwilligerswerk als ik.”