BOBK publiceert eerste nieuwsbrief

Nieuws
Afbeelding
(Foto: pixabay)

De eerste nieuwsbrief van Bewonersorganisatie Bouwplan Koningshoek (BOBK) bevat een samenvatting van de laatste ontwikkelingen rondom de nieuwbouwplannen in Maassluis-West. Het is de bedoeling dat deze nieuwsbrief regelmatig verschijnt om bewoners een betrokkenen op de hoogte te houden. 

Chrit Wilshaus

De participatie is op 24 april begonnen met een Kick-Off meeting. Voorafgaand daaraan heeft BOBK overleg gevoerd met de gemeente. Om precies te zijn met wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) en de projectmanager over de participatieplannen en de aansluiting van de BOBK daarop. Ook heeft het bewonersplatform gesproken met bureau de Selectie wat de participatie gaat organiseren.

Onderzoek naar ontsluiting

De brief bevat verder een planning van wat op de rol staat de komende weken. Uit het gesprek met de Selectie is het BOBK duidelijk geworden dat zij zelf de relevante informatie bij de gemeente moeten opvragen, die wordt niet automatisch beschikbaar gesteld. En daarbij valt te denken aan zaken als: hoeveel woningen en van welk type worden op welke locaties gebouwd? Maar ook welke gegevens beschikbaar zijn over het onderzoek naar de ontsluiting van de wijk en rond Koningshoek. Inmiddels heeft BOBK de gemeente gevraagd nadere informatie te geven. Want zonder goede informatie is er geen goede participatie mogelijk, aldus BOBK.

Per woongebied

De BOBK-organisatie is inmiddels aangepast om, zoals in de nieuwsbrief gesteld wordt, ‘goed en effectief te kunnen deelnemen aan de participatie.’ Een en ander is afgestemd met de Selectie en met gemeente Maassluis. Zo is er per woongebied een bewonersgroep ingericht. Die wordt begeleid door een rapporteur uit het BOBK-kernteam. De groepen behandelen een aantal gemeenschappelijke thema’s plus wat zij zelf belangrijk vinden.

Parkeeronderzoek

Daarnaast is BOBK nu zelf begonnen met een onderzoek naar de verkeerssituatie voor en na de voorgestelde nieuwbouw. ‘Met wederzijds gedeelde kwantitatieve informatie kunnen we een goede voorspelling maken van de parkeerdruk na de nieuwbouw’, zo staat in de nieuwsbrief te lezen. De gemeente heeft BOBK gevraagd het onderzoek met Mobycon, het bureau dat het parkeeronderzoek in opdracht van de gemeente deed, te delen en door te spreken. BOBK heeft overigens nog geen antwoord gekregen op het verzoek om ruwe data waarop de conclusies van het parkeeronderzoek zijn gebaseerd beschikbaar te stellen, zodat de gegevens van dit onderzoek en dat van BOBK straks naast elkaar gelegd kunnen worden. Vervolgens wil BOBK die resultaten onderdeel laten uitmaken van de participatie.

Veel groter aandeel

Bovendien stelt BOBK dat de Omgevingsvisie Maassluis 2040 als legitimering achteraf leest ‘omdat op gemeentelijk niveau allang afspraken zijn gemaakt over het toevoegen van 5021 woningen aan het woningbestand.’ Wat BOBK opvalt en nog steeds niet zegt te begrijpen is ‘dat Maassluis een veel groter aandeel neemt van 25 procent in de bouwopgave, waar het landelijke percentage 10 procent bedraagt, terwijl onze buren, die veel meer ruimte binnen hun gemeentegrenzen hebben om woningen te bouwen, op hun handen blijven zitten.’ En dat roept dan weer vragen op bij BOBK. Bijvoorbeeld over de ontsluiting. Daarnaast wordt geconstateerd dat het wegpoetsen van ieder stukje groen op gemeentelijk niveau herhaald wordt.