Bente Kerkhoff traint hard op haar weg naar de Olympische Spelen.
Bente Kerkhoff traint hard op haar weg naar de Olympische Spelen. (Foto: Roos Bähr)

Bente Kerkhoff uit Oostwoud, talent op ijzer en wieltjes

Algemeen

Bente Kerkhoff (18) uit Oostwoud is een waar sporttalent. Zowel op ijzers als op wieltjes vergt zij het uiterste van zichzelf. Elke dag is ze bezig om sneller, beter en nog succesvoller te worden. Ze is van mening dat door veel trainen en zichzelf verder ontwikkelen niks onmogelijk is.

"Toen ik een jaar of zes was ben ik op jeugdschaatsen gegaan. Op een dag stond daar mijn oude clubtrainster te flyeren voor de skeelerbaan en de schaatsvereniging. Nadat ik daar ben gaan kijken, ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan. Momenteel houd ik me bezig met marathons en langebaanafstanden. Het sporten in groepsverband vind ik het leukste. Het spelelement waarbij de winnaar afhangt van meerdere factoren spreekt mij erg aan. De tactiek van je eigen team en die van je tegenstander zijn beide van groot belang en dat maakt het spannend. Natuurlijk is langebaanschaatsen ook heel leuk. Dan rijd je puur voor jezelf en hoop je continu je eigen tijd te verbeteren."

Thuis

Bij het skeeleren is Bente nu geen junior meer, maar senior. "Dat is best een grote stap, vooral op internationaal vlak. Ik zeg vaak tegen mezelf dat ik terug moet gaan naar de basis en niet vol voor de overwinning moet gaan. Ik moet er niet vanuit gaan dat wat ik het afgelopen jaar heb bereikt, dat ook geldt voor het aankomende jaar. Afgelopen seizoen werd ik met skeeleren Europees kampioen en tweede van de wereld. Het moment dat ik besefte dat ik op dat podium thuishoorde was zo bizar. Je kijkt altijd tegen de groten op met de gedachte dat je dat ook ooit hoopt te bereiken. Je houdt jezelf voor dat die kans klein is, maar dan gebeurt dat toch…"

Zilveren medaille

Bente begon dit schaatsseizoen met een achterstand. "Zomers trainen de schaatsers puur voor het schaatsen, zoals duurritten op de fiets en vermogensopbouw. Weinig schaatsers skeeleren zomers op wedstrijdniveau. Maar ik wel en daarom kon ik niet goed mijn trainingen voor het schaatsen continueren. Dat maakte het begin van het marathonseizoen op de schaats best lastig. De Mass start ging mij erg goed af en daardoor plaatste ik me voor de World Cup in Enschede. Hier pakte ik de zilveren plak."

Mark Horsten

De schaatser heeft veel waardering voor haar oud-trainer (en wereldkampioen) Mark Horsten. "Helaas is hij onlangs gestopt, maar ik heb de afgelopen jaren met veel plezier met hem getraind. Mede door hem ben ik zo goed gaan rijden. Daarnaast leerde ik ook veel van mijn ploeggenoot Manon Kamminga. Tegen Mariska Huisman keek ik vroeger op. Zij won altijd alles. Momenteel schrijft Mariska de webteksten voor ons marathonteam."

Houden van de sport

Discipline en houden van de sport zijn kernvoorwaarden voor succes, vindt de Oostwoudse. "Trainen is voor mij een uitlaatklep, om daarna met een doel de wedstrijd in te gaan en die met goed resultaat af te sluiten,. De ontlading is dan groot. Op zo'n moment ben ik trots en weet waarvoor ik het doe. Als iets me niet lukt, word ik gefrustreerd. In een 'split second' moet ik dan een beslissing nemen. Gelukkig gaat het negen van de tien keer goed."

Eindexamenjaar

Bente traint elke dag. "Fietsen, hardlopen, kracht- en sprongtrainingen, schaatsen en skeeleren. De helft van de week train ik twee keer per dag, dat is afhankelijk van school. Momenteel zit ik in het eindexamenjaar van Atheneum. Dat is best heftig, maar ik probeer het zo lang en goed mogelijk vol te houden. Vaak kom ik rond 16.00 uur van school en dan hup weer in de auto naar mijn training. Gelukkig krijg ik veel medewerking van school. Als ik geslaagd ben, wil ik waarschijnlijk Bewegingswetenschappen gaan studeren."

Doel

Daarnaast heeft Bente nog een doel gesteld: "Volgend jaar wil ik deelnemen aan het wereld kampioenschap junioren. Daarna, als ik de aankomende jaren flink train, is alles mogelijk. Dan zijn de Olympische Spelen ook zeker haalbaar."

Tekst: Roos Bähr/Medemblik Actueel

Bente en haar vertrouwde schaatsen.
Afbeelding
Cursus ‘Omgaan met pubers’ in Medemblik Algemeen 8 aug, 10:11
Afbeelding
Auto met twee inzittenden belandt in het water bij Opperdoes 112-nieuws 6 aug, 19:07
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:51
Afbeelding
Lisa leest voor Vrijwilligerspunt Partnerbijdrage 4 aug, 08:30
Afbeelding
Actrice en singer-songwriter Noa Zwan uit Medemblik is bezig bijtje Algemeen 4 aug, 08:00
Afbeelding
Open podium op 28 augustus in Ben in Broek Uit 3 aug, 09:14
Afbeelding
Met elkaar rouwen tijdens een wandeling in gemeente Medemblik Algemeen 2 aug, 14:15
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Raad wanneer het bakblik de bodem raakt tijdens Wervershover kermis van 20 t/m 23 augustus Algemeen 1 aug, 16:02
Afbeelding
Korte brand bij bedrijf in Wognum 112-nieuws 1 aug, 14:03
Afbeelding
Kofferbakmarkt in het Nesbos Algemeen 1 aug, 11:07
Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 28 jul, 16:24
Afbeelding
Op- en afritten A7 geblokkeerd 112-nieuws 28 jul, 06:50