Merel Braaksma doet er alles aan om naar de Olympische spelen van 2028 te gaan.
Merel Braaksma doet er alles aan om naar de Olympische spelen van 2028 te gaan. (Foto: RG-Fotografie)

Medemblikse Merel Braaksma wil haar droom waarmaken

Algemeen

Merel Braaksma is pas 15 jaar geworden en is al sinds haar 7e vaak op het water te vinden. De afgelopen vier jaar doet de Medemblikse zeer fanatiek mee aan wedstrijden door heel Nederland en de laatste twee jaar ook internationaal. Waar ze het voor doet? Merel heeft een droom.”

De interesse van Merel voor het zeilen werd gewekt in de Oosterhaven in Medemblik. “Toen ik 6 jaar was, werd Waterweken in Medemblik gehouden. Onderdeel daarvan was de Optimist On Tour. Kinderen die belangstelling hebben in de watersport kunnen dan zeilen, suppen en kanoën. Ik ging erheen met mijn ouders, opa en oma. Ik vond het zeilen het leukste en de instructeurs vertelden mij dat in deze sport diploma’s zijn te behalen. Dat leek me wel wat en ik ging op zeilles en -kamp bij Bestevaer in Medemblik. Om mee te doen, moest ik 8 jaar zijn, maar omdat ik zo enthousiast was, mocht ik met mijn 7e al mee”, zegt Merel lachend. Na het behalen van mijn CWO’s wilde ik wedstijden varen en ging trainen bij jeugdzeilvereniging Muiderzand in Almere.”

School

Merel zit in de vierde klas van de De Dijk in Medemblik. Is sport en school te combineren? “Toen ik naar De Dijk ging, hebben mijn ouders alles goed overlegd met school en uitgelegd wat de bedoeling was qua zeilen. Ik heb een talentenverklaring laten zien en er zijn goede afspraken gemaakt. Als ik internationale wedstijden heb, krijg ik gelukkig bijzonder verlof. Uiteraard wel met de afspraak dat ik voorwerk of de gemiste uren weer inhaal, zodat ik zo min mogelijk leerwerk mis.”

Zwemles

Bij Merel zit het sporten in haar bloed, want naast zeilen geeft ze ook drie avonden in de week zwemles aan kinderen. “En daarnaast ook twee avonden krachtsport. Om dit goed vol te houden, maak ik samen met school, zwemschool, zeiltrainer, personal trainer en sportvoedingsdeskundige een goede planning. Daarbij komt dat ik volgend jaar de opleiding Sport en Bewegen ga doen in Alkmaar of Purmerend. Het zou mooi zijn als ze daar ook rekening houden met mijn sport.”

Ieder een taak

Vader Ruud en moeder Evalien zijn zeer betrokken in Merel’s waterwereld. “Tijdens wedstijden en/of trainingen heeft iedereen een taak: mijn moeder maakt mijn tonnetje (eten en drinken) klaar. Mijn vader zorgt dat mijn boot en aanhanger klaar zijn met alle spullen. Hij is ook vaak op het water te vinden als rescue of tonnetjesboot (ondersteuning van mijn coach). Ik zorg dat de inhoud mijn zeiltas klopt en mijn kleine broertje Jasper draagt alle spullen naar de auto. Als ik wedstijden in Medemblik zeil, dan zijn mijn opa en oma er altijd om mij te helpen en te steunen. Ik voel me een bevoorrecht mens, omdat ze dat allemaal voor mij doen en altijd voor mij klaarstaan als dat nodig is. Want zeilen doe je met zijn allen als team.”

Olympische Spelen

Merel wil graag meedoen aan de Olympische Spelen in 2028 in Los Angeles. “Om dit te bereiken moet ik goed blijven trainen en varen. Ik denk, zoals we het nu organiseren (intensief trainen, de wedstrijden, krachttraining en voedingsdeskundige), dat we een heel eind komen. Maar wie de top wil bereiken, moet er veel geld instoppen. Ik zit nog niet aan de top, dus ik krijg geen financiële ondersteuning van de diverse sportbonden. Wij gingen daarom opzoek naar sponsoren en ik heb er gelukkig nu drie die mijn helpen. De crowdfunding die we startten, loopt eind oktober af. Van het beoogde bedrag is 26% binnen, dus meer donaties zijn meer dan welkom. Kijk eens op https://yvgtf.nl/talentboek/sport/help-merel-braaksma-naar-haar-grote-droom . Ook bedrijven kunnen mij steunen en natuurlijk staat daar wat tegenover. Zij kunnen een mail sturen naar merelbraaksmasailing@kpnmail.nl ”

Droom

Om naar de  Olympische Spelen te gaan, is nu nog een droom. Of dat realiteit gaat worden? Merel: Ik ga er werkelijk alles aan doen om mijn droom waar te maken. Iedereen kan mijn weg daar naartoe volgen via Facebook en Instagram.

Afbeelding
Oudheidkundige Vereniging Medenblick viert verdrietig haar jubileum Algemeen 24 nov, 09:00
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Vuurwerk afsteken? Wat mag wel en niet in Westfriesland? Algemeen 22 nov, 16:03
Afbeelding
Geslaagd turntoernooi voor Samantha Rik en Rosa Tromp Algemeen 22 nov, 13:51
Afbeelding
Najaarsmarkt in Andijk op 26 november Winkelen 22 nov, 10:03
Afbeelding
Kerstfair in Cultuurhuis Abbekerk Uit 21 nov, 17:03
Afbeelding
De Bakkerij van Sinterklaas staat in Medemblik Algemeen 21 nov, 16:45
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Waarderingsspeld voor vrijwilligers Stichting Oud Wervershoof Algemeen 21 nov, 09:21
Afbeelding
Winnaars Duurzaam Ondernemen Awards Algemeen 21 nov, 08:54
Afbeelding
Oranje en het WK: zo deed Nederland het de afgelopen jaren op het WK VIDEO 20 nov, 12:41