Thijs Abbekerk uit Andijk zilver bij Skills wedstrijden Hovenier

Algemeen
Thijs en Roy aan het werk tijdens de finale.
Thijs en Roy aan het werk tijdens de finale. (Foto: Charlotte Koloc)

Het MBO-team hoveniers uit Hoorn, onder leiding van Martijn Lansdaal, werd 10 januari tweede op de landelijke finale van Skills Heroes in Hardenberg. 

Roy van der Meer uit Oude Niedorp en Thijs Abbekerk uit Andijk, studenten van de mbo-opleiding Tuin, Park & Landschap bij Vonk, namen het in de finale op tegen studenten van Yuverta in Houten en Aeres in Ede. Het scheelde heel weinig of ze wonnen met hun vakwerk deze Skills The Finals wedstrijd van WorldSkills Netherlands. 

“Wij zijn als Vonk heel trots op Roy en Thijs, die vanuit hun prachtige beroep als hovenier echt vakwerk leverden”, laat Sandra Zeck weten. “De finale vond plaats in de Evenementenhal in Hardenberg. Ze mogen met recht trots zijn op deze mooie prestatie en welverdiende tweede plek.”

‘Buiten zijn is geweldig’

“Als voorbereiding van de wedstrijd hebben Roy en ik een insectenhotel zelf ontworpen en gebouwd”, zegt Thijs. “Een week van tevoren kregen we de tekening, vanaf dat moment doken we de tekening in en verdiepten ons in de verschillende maten en hoogtes. Voor de wedstrijd maakten we een planning van de volgorde dat we te werk gingen en een beplantingsplan. Ik ben heel erg trots op het eindresultaat. We hebben een heel mooi product neergezet met veel verschillende materialen. Op het moment dat ik hoorde dat we tweede werden baalde ik een beetje. We hebben keihard gewerkt, net iets langer dan negentien uur, en toen hoorden we dat we als nummer 2 eindigden. Toen dacht ik: ‘shit, net niet’. Maar twee seconden later was ik heel blij met de tweede plek, want dat is ook een supermooi resultaat en dat kunnen vrij weinig mensen zeggen. Wat er zo mooi is aan hovenier zijn? Het buiten zijn vind ik geweldig. De afwisseling van het werk vind ik ook fijn, geen dag is hetzelfde. Met mijn handen werken is mijn passie en daar word ik heel blij van. Werken met veel verschillende materialen vind ik ook ontzettend leuk.”

Kennis laten zien

Deelnemers van de wedstrijd Hovenier werken in teamverband lieten tijdens deze wedstrijd hun skills als vakman zien tijdens de aanleg van een thematische tuin. Vaktechnische vaardigheden, een goede planning en kennis over machines en hulpmiddelen is belangrijk. Daarnaast draait het in het vakgebied om duurzaamheid en creativiteit dat tot uiting komt in bijvoorbeeld het gebruik van duurzame materialen en de keuze voor mooie in het oog springende beplanting. Enerzijds moeten de vaardigheden van de studenten inspelen op de trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied. Anderzijds wordt er een beroep gedaan op zowel de vakkennis, vakvaardigheden als vakoverstijgende vaardigheden (21e-eeuwse vaardigheden) van de deelnemer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding