Hulpactie van ISN Fatih moskee in Medemblik. Helpt u ook mee?

Algemeen
Bij de moskee in Medemblik boden mensen hun hulp aan.
Bij de moskee in Medemblik boden mensen hun hulp aan. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - De ontzetting is groot bij de inwoners van Westfriesland. Turkije en Syrië zijn maandag 6 februari getroffen door twee zware aardbevingen. De zwaarste met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. In de gemeente Medemblik wonen families die verbonden zijn aan de slachtoffers van deze ramp met enorme omvang in de regio van Gaziantep. Vanuit ISN Fatih moskee in Medemblik komt een hulpvraag om de slachtoffers te steunen bij dit enorme leed.

De moskee startte deze actie om de landelijke inzamelingsactie van de Islamitische Stichting Nederland te ondersteunen. Na het vrijdaggebed wordt er geld opgehaald, maar u kunt deze actie ook steunen door geld over te maken naar NL75 RABO 0130 4045 35 t.n.v. Islamitische Stichting Nederland (ISN). Giro 555 heeft ondertussen de nationale actie in gang gezet. Deze start bij een enorme internationale, humanitaire ramp en werkt samen met de andere acties om geld in te zamelen om de slachtoffers bij te staan. 

Slachtoffers

Er bekend dat er ruim 11.000 doden zijn en vele duizenden gewonden. Meer dan 28.000 reddingswerkers zijn al in of onderweg naar het rampgebied. Er heerst een enorme ravage. Landen over de hele wereld sturen reddingswerkers, artsen, specialisten en goederen naar plaatsen waar hulp nodig is. 

Aardbevingsgevoelig

Turkije is aardbevingsgevoelig, omdat het ligt op een Anatolische plaat, ingeklemd tussen een veel grotere Euraziatische plaat in het noorden en een Arabische en Afrikaanse plaat in het zuiden. Door de enorme druk die de platen uitoefenen op Turkije ontstaan er aardbevingen. Dit keer de zwaarste van het land. Sinds 1970 vonden er ruim twintig aardbevingen plaats in dit land. Daarvan waren er acht gemeten met een kracht van 7 en meer op de Schaal van Richter. De meeste huizen die zijn gebouwd, zijn niet aardbevingsbestendig. Veel huizen en wooncomplexen zijn ingestort. President Erdogan kondigde een week van nationale rouw aan.

Wat is er nodig?

Siem Zeilemaker en Margreet Schermer van MORGEN! gingen dinsdag 7 februari naar de moskee om te vragen wat ze allemaal nodig hebben. “Kijk, een hele lijst”, een vrijwilliger toont zijn telefoon. “We hebben veel nodig, onder meer winterkleding voor kinderen en volwassenen met daarbij sjaals, handschoenen en mutsen, regenkleding, ondergoed, sokken, maar ook tenten, alles om veilig en warm te slapen, kachels, powerbanks, zaklampen, generatoren, thermoskannen, schoonmaakspullen, luiers, maandverband. En niet te vergeten babyvoeding en lang houdbaar voedsel in blikken. Omdat er regels zijn om kleding in te voeren in Turkije is het belangrijk dat de mensen geen tweedehands kleding doneren, maar nieuw. Het liefste met kaartje en in plastic verpakt. Alleen dan weten we zeker dat het door de douane heen komt.”

Iedereen die wil helpen kan de spullen op vrijdag 10 en zaterdag 11 februari van 10.00 tot 15.00 uur brengen naar de moskee, Admiraliteitsweg 2a in Medemblik. Als het kan in dozen en dan erop schrijven wat erin zit. De hulpgoederen worden naar Amsterdam gebracht waar één verzamelpunt is. Vandaar gaan de goederen richting Turkije.

Meer weten, kijk op https://www.facebook.com/fatih.moskee.98