In De Bonte Piet in Midwoud vele egels in de opvang

Nieuws
Help de egel de winter door!
Help de egel de winter door! (Foto: Natasja Juist)

De Bonte Piet in Midwoud vangt wilde inheemse beschermde dieren op die op wat voor manier dan ook in de problemen zijn gekomen. En verzorgt de vondelingen weer totdat ze in staat zijn om weer in de natuur te overleven. De inwoners van de zeven Westfriese gemeenten weten de dierenopvang goed te vinden, aangezien ze ongeveer 5.500 gewonde, zieke en jonge dieren brengen.

Dieren in nood door een ongeluk in het verkeer, jonkies die door hun ouders zijn verlaten of zieke dieren; ze zijn allemaal welkom in De Bonte Piet. Hoofd-dierverzorger Andra Minnema: “Momenteel hebben we bijna tachtig egels in de opvang. Dit is niet echt vreemd voor de tijd van het jaar, jongen die laat geboren worden hebben moeite met op tijd op vetten en zijn nu te licht voor de winterslaap. Deze jonge dieren gaan dan overdag rondlopen, omdat ze niet voldoende voedsel kunnen vinden, met alle gevaren van dien”.

Voedsel

Egels die genoeg vet op de botten hebben, gaan in winterslaap. Ze doen dat in een holletje dat bekleed is met een dikke laag bladeren. De stekelige diertjes raken tijdens de winterslaap tot 40% van hun lichaamsgewicht kwijt. Het is ontzettend belangrijk dat ze rond en gezond de winter ingaan. De meeste volwassen egels kruipen eind november in hun holletje en de jongen wachten daar meestal mee tot eind december. Maar degene die niet genoeg vet heeft aangemaakt, gaat op zoek naar voedsel. En dat is moeilijk, want insecten zijn deze periode diep de grond ingekropen. Mensen kunnen helpen om de egels aan te sterken. Wie een egel in de tuin ziet lopen, kan het wat lekkers geven. Normaliter eet het insecten, slakken en wormen, maar een hapje honden- of kattenvoer slaat een egel zeker niet af. Veel mensen denken dat een egeltje baat heeft bij melk. Maar dat is juist niet goed, want daar krijgt het diarree van, dat veroorzaakt uitdroging en het kan sterven. Zet een laag schaaltje water neer in droge periodes. 

Tuin

Velen willen hun tuin winterklaar maken. Maar stel dat uit tot de lente. Egels overwinteren het liefst tussen gevallen bladeren onder een haag, wat snoeihout of zelfs een composthoop. Wie de tuin wil opruimen verstoord de egel en die gaat dan op zoek naar een ander plekje. Daarbij verbruikt het diertje kostbare energie die het tijdens de winter goed kan gebruiken. Of plaats een geschikt egelhuis van onbehandeld hout van minstens 30 cm breed, 40 cm diep en 30 cm hoog, met een inloopopening van 15-15 cm. Zet het op een plekje waar geen nieuwsgierige katten en honden een kijkje nemen. En de opening naar een verdekt stukje tuin waar de wind geen kans heeft om tocht te veroorzaken. Leg in het hokje droge bladeren en bedek die ook met bladeren. Wie een egeltje vindt in de tuin, denk niet te snel dat die overleden is, want tijdens de winterslaap koelen dieren af en verstijven ze, waardoor een vergissing snel gemaakt is. 

De Bonte Piet

Wie denkt dat er toch wat met het egeltje aan de hand is, bijvoorbeeld verwondingen, abnormaal gedrag, diarree, moeilijke ademhaling, etterende ogen of extreem veel parasieten, dan is een ritje naar De Bonte Piet de beste optie. Daar geven ze de verzwakte egel alle hulp die nodig is. En als de egel aangesterkt is, kan die de natuur weer in. “Wij vangen elke dag wel dieren op”, legt Andra uit, “maar dit varieert per dag. Kou en nattigheid maakt het natuurlijk voor alle dieren wat moeilijker. Maar de meeste vogels komen pas echt in de problemen als het hard gaat vriezen. Mensen kunnen zowel de vogels als egel helpen door het hele jaar rond water aan te bieden in de tuin en vanaf de nazomer de winter door voer aan te bieden.”

Vrijwilligers en donaties

De Bonte Piet is uitgegroeid tot een officieel, door de Vogelbescherming erkend Wildopvangcentrum in Nederland. En daar werkt een geweldig team enthousiaste vrijwilligers en stagiaires die zeven dagen per week klaarstaat voor de dieren. Buiten de zeven Westfriese gemeente weten meer mensen de opvang te vinden om gewonde of verlaten dieren te brengen. Daar bevinden zich, buiten de dieren uit de regionale woongebieden, ook zeldzame exemplaren bij die op de rode lijst staan. De dieren worden bij binnenkomst onderzocht en eventueel met medicijnen behandeld. Wie wil helpen is van harte welkom. Aanmelden kan via www.debontepiet.com. Of help de opvang door een donatie te geven. Dat kan ook via de website.