Zelfregiecentrum Veilige Haven opent deuren in Medemblik

Nieuws
Het Zelfregiecentrum Veilige Haven biedt een luisterend oor.
Het Zelfregiecentrum Veilige Haven biedt een luisterend oor. (Foto: aangeleverd)

Medemblik - Te midden van Medemblik markeert de lancering van het ‘Zelfregiecentrum Veilige Haven’ een cruciale stap in het verlenen van ondersteuning en empowerment aan kankerpatiënten en mensen met een andere levensbedreigende ziekte. Hoewel niet nieuw voor de stad, is de recente verhuizing naar een nieuwe locatie een belangrijke mijlpaal voor Stichting Inloophuis Medemblik en Stichting Dalisay Recovery, die beide gericht zijn op het bevorderen van zelfregie en welzijn. Tom van der Wal, medeoprichter van het inloophuis, benadrukt de waarde van zelfregie en de inzet van de organisaties om mensen te helpen een actieve rol te spelen in hun gezondheidszorg en persoonlijke welzijn.

Door Oesha van Dijk

Het ‘Zelfregiecentrum Veilige Haven’, gevestigd aan de Breek, verwelkomt een periode van vernieuwing en belooft een toevluchtsoord te zijn voor degenen die streven naar zelfregie en veerkracht te midden van uitdagingen. Tom van der Wal, samen met zijn partner Tonia, richt zich op het bevorderen van zelfregie. Als medeoprichter van het Inloophuis Medemblik benadrukt hij het belang van deze stap en de impact ervan op de gemeenschap. “Ons inloophuis bestaat al sinds 2012 en heeft altijd gestreefd naar het bieden van een luisterend oor en ondersteuning aan mensen die getroffen zijn door kanker en andere levensbedreigende ziekten,” legt hij uit. “De verhuizing naar deze nieuwe locatie biedt ons niet alleen een prachtige ruimte, maar stelt ons ook in staat om duidelijker te communiceren over onze missie en wat we doen.”

In het Zelfregiecentrum Veilige Haven is ook Stichting Dalisay Recovery gevestigd. Patricia en Ron de Boer zijn de oprichters van deze stichting en ze richten zich op mensen, en dan vooral jongeren, met een eetstoornis. “Ongeveer 3 op de 1000 kinderen in Nederland hebben last van anorexia nervosa. Het is eigenlijk niet bekend hoe een eetstoornis kan ontstaan. Er zijn wel een paar dingen waardoor de kans groter is dan bij andere kinderen dat je een eetstoornis krijgt. Vaak hebben mensen met een eetstoornis ook traumatische gebeurtenissen meegemaakt in hun leven.” Tom: “Mensen die zelfregie hebben, leren om anders tegen hun ziekte aan te kijken. We helpen hen de stap te zetten van een passieve patiënt naar een actieve deelnemer in hun eigen gezondheidszorg. Dit stelt hen in staat om beter met hun ziekte, hun artsen, familie en zichzelf om te gaan.”

Lotgenoten

Tom: “Een Inloophuis is een plek waar je welkom bent in een huiselijke omgeving. Hier staan empathische en vriendelijke mensen voor je klaar, in een niet-klinische omgeving. Ze bieden een luisterend oor, geven advies of je kunt deelnemen aan activiteiten en workshops. Daarnaast is er veel ruimte voor ontspanning, en je kunt hier ook je lotgenoten ontmoeten. Misschien denk je ‘dit heb ik niet nodig’, want je bent al omringd door familie en vrienden. Toch kan het waardevol zijn om eens met anderen te praten die buiten je directe kring staan. In het inloophuis is informatie beschikbaar die mensen vooruit kan helpen, zowel via de inloop als met een één op één gesprek.”

Aandacht en acceptatie

Het zelfregiecentrum ‘Veilige Haven’ belichaamt een samenwerking tussen Stichting Inloophuis Medemblik en Stichting Dalisay Recovery, beide gewijd aan het bevorderen van zelfregie en welzijn. “Mensen met zelfregie leren om anders tegen hun ziekte aan te kijken,” legt Van der Wal uit. “We helpen hen de stap te zetten van een passieve patiënt naar een actieve deelnemer in hun eigen gezondheidszorg. Dit stelt hen in staat om beter met hun ziekte, hun artsen, familie en zichzelf om te gaan.” Het zelfregiecentrum biedt een scala aan ondersteuning en advies, variërend van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) tot positieve gezondheid en meer. “We hebben meer dan 25 jaar ervaring in het begeleiden van kankerpatiënten en mensen met een eetstoornis,” voegt Van der Wal toe. “Maar het gaat verder dan dat; we bieden oprechte aandacht, acceptatie en leren mensen om te gaan met wat er op hun pad komt.”

Officiële opening

Met de officiële opening gepland voor zondag 10 maart, staat het zelfregiecentrum ‘Veilige Haven’ klaar om zijn deuren te openen voor de gemeenschap. Hoewel de openingsceremonie exclusief is voor genodigden, benadrukt Van der Wal dat de deuren altijd openstaan voor diegenen die op zoek zijn naar ondersteuning. “Mensen kunnen zich altijd aanmelden via onze websites of gewoon binnenlopen tijdens een van onze inloopmomenten,” zegt hij.

Meer informatie

Kijk op www.dalisayrecovery.nl en op www.inloophuismedemblik.nl voor meer informatie. Je kunt via de link www.inloophuismedemblik.nl/brochure-inloophuis-medemblik de brochure bekijken.



De huiselijke woonkamer.