Leerlingen van Jozefschool bezochten oorlogsmuseum en oorlogsmonument

Nieuws
Leerlingen uit groep 7 van de Jozefschool bezochten afgelopen donderdag het Oorlogsmuseum Medemblik en het oorlogsmonument.
Leerlingen uit groep 7 van de Jozefschool bezochten afgelopen donderdag het Oorlogsmuseum Medemblik en het oorlogsmonument. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Leerlingen uit groep 7 van de Jozefschool bezochten afgelopen donderdag het Oorlogsmuseum Medemblik, waar Sietske Rustenburg boeiend vertelde over het voormalig Provinciaal Ziekenhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog.  

Ze vertelde dat gedurende de Duitse bezetting van ons land een kleine groep actief was in het verzet binnen het ziekenhuis. Wieger Boonstra werkte er als verpleger en Roelof Tiede Oost als kantoorbediende. Zij verspreidden verzetsbladen en boden onderdak en steun aan onderduikers. Pieter Brittijn, de boekhouder van het ziekenhuis, was onder andere commandant van de Orde Dienst. Deze dienst pleegde sabotages aan spoorlijnen en telefoonpalen en voerde spionagewerk uit voor de Nederlandse regering in ballingschap. In februari 1945 werden zij gevangengenomen. Als represaille voor de dood bij een vuurgevecht met verzetsstrijders van een beruchte ‘Sicherheitsdienst’-medewerker werden zij met 27 andere gevangenen in Amsterdam door de Duitsers op straat gefusilleerd op 12 maart 1945.

Oorlogsmonument op het Westereiland

Na het bezoek aan het Oorlogsmuseum Medemblik hebben de kinderen een bloemstuk gelegd bij het Oorlogsmonument op het Westereiland. Job Draaisma en Faith Loos lazen hier een gedicht voor. Dit monument wordt sinds drie jaar door de Jozefschool geadopteerd. Oud-wethouder Dirk Kuipers vertelde de kinderen over dit oorlogsmonument. Hij legde uit dat de drie uitgesneden vredesduiven op de staande plaat van dit monument de drie verzetshelden symboliseren die werkzaam waren in het ziekenhuis. Onder deze plaat is een informatiebord aangebracht, met ernaast op het tegelwerk een houten koffertje waarop een gebroken Jodenster is geplaatst. Dit symboliseert de Joodse slachtoffers van het ziekenhuis. Het koffertje is ontworpen door leerlingen van SG De Dijk.

De vijf scholen van Medemblik hebben een gedenkbord gemaakt met als jaarthema ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid.’ Deze borden worden tijdens de dodenherdenking op 4 mei bij het oorlogsmonument aan de Nieuwstraat geplaatst.