IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik één van de zwaarste ter wereld

Sport
Het IJsselmeer overzwemmen van Stavoren naar Medemblik is een zware beproeving.
Het IJsselmeer overzwemmen van Stavoren naar Medemblik is een zware beproeving. (Foto: Robert Gieling)

Liefhebbers van het openwaterzwemmen doen zondag 13 augustus mee aan de IJsselmeer Zwemmarathon van Stavoren naar Medemblik. Dit evenement wordt voor de 54e keer gehouden in wedstrijdverband. Dit jaar nemen vijf zwemmers deel aan deze monstertocht over 22 kilometer. Van deze vijf doen twee heren en een dame mee aan het Nationaal Kampioenschap marathonzwemmen en twee internationale zwemtoppers doen dit jaar Medemblik aan.

De IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik is een echte zwemmarathon en geldt als één van de zwaarste ter wereld. Dit komt met name door de vaak aanwezige golfslag, het zoete water en de temperatuur van het IJsselmeer. Dat betekent bikkelen voor de deelnemers die een enorme prestatie leveren om aan te komen in de Oosterhaven.

Grote kanshebber voor het Nationale Kampioenschap bij de heren is Tenzin Tieman. Deze Haarlemmer heeft al vijf succesvolle oversteken achter de rug en is daarmee de meeste ervaren deelnemer. Zijn concurrent uit het Nederlandse kamp komt van 57-jarige Bob de Vries, die voor zijn tweede oversteek gaat. Bij de Nederlandse dames gaat de 19-jarige Cynthia Koolman voor haar primeur.

Voor de overall overwinning staat de Tsjechische topzwemmer Martin Straka er goed voor. Straka werd bij de laatste wereldkampioenschappen in Fukuoka over 10 kilometer dertiende in het sterke herenveld. Naar verwachting ontvangt hij enige tegenstand van de Australische Madi Armstrong. Het publiek zag Madi vorig jaar in de eindsprint verliezen van de nieuwe recordhoudster bij de dames, Elea Linka.

Internationale kalender

Door de drukke internationale kalender laten veel (inter)nationale toppers de zware zwemtocht over het IJsselmeer aan zich voorbij gaan. Ondanks de last minute afgelasting van de Worldcup in Parijs afgelopen weekeind, nemen de meeste marathonzwemmers vakantie om daarna te beginnen met de voorbereidingen voor de Olympische Spelen van 2024. 

Organisatie

Nu Rutie Breebaart is verhuisd zijn er nog drie mannen die dit evenement organiseren: Rob Nannes uit Rijswijk, voorzitter zwemvereniging DES. DES is de formele organisator van de wedstrijd; Kees Bobeldijk uit Medemblik, voormalig IJsselmeerzwemmer en lokaal contactpersoon (vrijwilligers e.d.); Joost Kuijlaars uit Breda, voormalig IJsselmeerzwemmer en recordhouder met twintig oversteken. Informeel voorzitter van de organisatie en houdt vooral contact met externe partijen (KNZB, internationale zwemfederatie) en zwemmers. Dit jaar maken vijf zwemmers de oversteek, het zou mooi zijn als het evenement meerdere deelnemers op de lijst krijgt. “Mede door de internationale kalender valt het niet mee, maar als je dit alleen vanuit je eigen organisatie bekijkt, dan is het vooral budget voor prijzengeld. We willen graag aanhaken op het internationale ultra marathoncircuit, echter liggen daar de prijzengelden een stuk hoger dan we op dit moment kunnen bieden”, laat Joost Kuijlaars weten.

Radboud in zicht

Joost is zelf recordhouder van het aantal oversteken van dit evenement. Een veteraan-IJsselmeerzwemmer als het ware. “Wat de IJsselmeer zwemmarathon bijzonder maakt als zwemmer, is de leegte, de ruimte en daarmee ook vrijheid waarin je zwemt. Je ziet de finish pas na uren zwemmen. En als je het kasteel in Medemblik in vizier krijgt, is de vermoeidheid zeer groot. Dan is ook de vreugde en ontlading in de haven van Medemblik echt een heel bijzonder moment, waar je, als je meerdere keren mee gedaan hebt, echt naar uitkijkt.” 

Weersvoorspelling

Voor komend weekeind zien de weersvoorspellingen er vooralsnog goed uit. Een armada van boten begeleidt de zwemmers om deze zo veilig mogelijk te laten verlopen. “Gelukkig kan er gesteund worden vele vrijwilligers en vooral schippers met hun boten”, zegt Joost. “Het vinden van deze vrijwilligers is altijd een uitdaging, zo bleek vorig jaar. De organisatie juicht dan ook elke aanmelding voor vrijwilliger in welke vorm dan ook toe. Daarmee kan elk jaar dit top evenement georganiseerd worden. En natuurlijk ook dankzij de hoofdsponsors, Team Medemblik en The Data Actors.

Kade Oosterhaven

De IJsselmeer Zwemmarathon start om 10.00 uur in Stavoren en naar verwachting finishen de zwemmers tussen 14.30 en 15.00 bij de visafslag in de Oosterhaven in Medemblik. De tocht is ook te volgen via Home - IJsselmeer Zwemmarathon . Naast een liveblog zijn de zwemmers ook te volgen middels live-tracking. De organisatie brengt hiermee deze unieke zwemwedstrijd in de wereld meer in beeld en hoopt vele Medemblikkers bij de finish te verwelkomen. Benieuwd of één van de zwemmers het record van Lars Bottelier uit IJmuiden weet te vermorzelen? Lars kwam in 2022 na 4 uur, 9 minuten en 36 seconden aan.

Zwemmers van start in Stavoren in 2022.
Beulen op het IJsselmeer.
Na uren zwemmen...
Eindelijk in de Oosterhaven.
Een klap op de finishvlag.
Joost Kuijlaars in gesprek met Jack Brakeboer bij de finish in de Oosterhaven.