Aad Pools heeft veel zin in de kortebaan in Medemblik

Sport
Aad Pools gaat er alles aan doen om in Medemblik Westfries Kampioen te worden.
Aad Pools gaat er alles aan doen om in Medemblik Westfries Kampioen te worden. (Foto: aangeleverd)

Als pikeur Aad Pools maandag 18 september aan de start verschijnt van de kortebaandraverij van Medemblik, dan doet de 75-jarige Uitgeester dat met nostalgische gevoelens. Het is 48 jaar geleden (20 september 1976) dat Pools met zijn paard Ferdinandus R, voor het eerst de hoofdprijs pakte. Dat leverde hem 2.500 gulden op. In 2013 won ‘Mister Kortebaan’ voor het laatst Medemblik met Iper Flying. Toen kreeg hij hetzelfde bedrag, maar dan in euro’s. Nu doet Pools er alles aan om als eerste over de meet te komen.

“Ik heb goede herinneringen aan de kortebaandraverij van Medemblik”, zegt Pools die in zijn lange carrière meer dan duizend langebaankoersen won. Daarnaast behaalde hij 144 overwinningen op de kortebaan en wist hij in totaal veertien keer Nederlands Kampioen kortebaan te worden. Een imposante lijst. Gelukkig ontving Pools geen bekers voor al die overwinningen, dan zou het huis te klein zijn. We spreken met Aad in de stal naast het huis van zijn oudste dochter Josette. “Samen met Josette en onze jongste dochter Manon vormen we het team Pools. De samenwerking is perfect. Manon rijdt ook veelvuldig wedstrijden en is talentvol. Josette is inmiddels gestopt als pikeur, maar is nog overal nauw bij betrokken en is er net zo hard mee bezig als Manon en ik. Daar ben ik erg trots op.”

Astma

Aad Pools werd door zijn oudste broer Harrie geïnspireerd om de paardensport in te gaan. “Harrie en mijn andere broer wonnen veel meer wedstrijden dan ik. Harrie was mijn voorbeeld, hij is op dit moment 81 jaar. Hij woont in Duitsland en rijdt nog steeds wedstrijden. Laatst viel hij nog, maar nadat hij opstond keek hij alweer uit naar de volgende wedstrijd. Ik was pas 17 jaar toen ik als leerling pikeur aan de slag ging. Ik was vrij klein en had behoorlijk last van astma. Ik ben meerdere keren opgenomen in de astmakliniek in Groesbeek. Uit vele onderzoeken bleek dat ik allergisch was voor paarden. Het begin van mijn carrière was niet gemakkelijk, maar het gekke was dat mijn klachten verdwenen. Ik had geen last meer van benauwdheid en kon echt alles aan. Mijn eerste overwinning met het fantastische paard Beautiful Boy. Ik stond in die wedstrijd stijf van de zenuwen en had niet door dat ik gewonnen had.”

Zilveren Zweep

Winnen staat nog altijd hoog op het lijstje bij Aad, maar dat lukt niet altijd. “Ik herinner me een valpartij op de kortebaan in Hoorn. Na de val probeerde ik het paard vast te houden. Totdat ik klem kwam te zitten bij een hek aan het eind. Ik lag op de grond, keek naar boven en daar stond ineens aan de zijkant mijn vrouw. Mijn steun en toeverlaat. Ik werd meegenomen met de ambulance naar het ziekenhuis. Ik zat vol met schaafwonden, maar niets gebroken. Dus de week erna reed ik weer.” 

Aad heeft in zijn lange carrière alle banen in Nederland wel gezien. Ook won hij in Alkmaar de beroemde 4,5 kilometer. “Maar mijn hoogtepunt is toch het winnen van de Zilveren Zweep van Medemblik. Vijf keer achter elkaar de kortebaan gewonnen. Dit kleinood heeft een mooie plaats in mijn huis. In totaal won ik Medemblik zeven keer.” 

Dat Aad in Westfriesland populair is, blijkt wel uit het feit dat er een heuse fanclub is ontstaan. “Dat is mooi. Al die jonge mensen die mij aanmoedigen. Ik heb ook goede herinneringen aan Corrie Dekker, zij betekende heel veel voor de kortebaan Medemblik.”

Niet stoppen

Aad heeft veel zin in de kortebaan van Medemblik. “Ik kom met het paard Goah d’Isere. En... ik ga voor de hoofdprijs”,  lacht hij. Voor de winnaar ligt een cheque van 3.500 euro klaar en daar bovenop nog 2.000 euro aan sponsorpremies. Aad won voor voor het laatst in 2013 in Medemblik en het zou uniek tijd zijn als hij, precies tien jaar later, weer een overwinning zou boeken. Aad 75 jaar. Is het tijd om te stoppen? “Nee, zolang ik het leuk vind en gezond blijf, blijf ik koersen. Ik heb met mijn dochters afgesproken dat als zij zien dat het minder gaat, dat ook kenbaar maken. En als ik niet meer kan of mag rijden, dan ben ik de vaste supporter van mijn toppers Manon.” 

Aad Pools gaat in Medemblik voor het allerhoogste, namelijk Westfries Kampioen.

Door Ruud de Waard.