Terugblik van trampolinespringer Jordy Mol op succesvol jaar

Sport
Jordy springt zijn oefening.
Jordy springt zijn oefening. (Foto: aangeleverd)

Trampolinespringer Jordy Mol uit Nibbixwoud heeft een bewogen jaar achter de rug, met sportieve dieptepunten en enorme hoogtepunten. Een terugblik.

“De wedstrijden in het voorjaar verliepen niet goed voor mij”, meldt Jordy. “Ik was in die tijd ontzettend vermoeid en was duidelijk niet mijzelf. Ik ging minder trainen, maakte mijn oefening een stuk eenvoudiger en had nog steeds geen idee wat er met mij aan de hand was.”

Dieptepunt

Een dieptepunt voor Jordy was het NK in Ahoy. “Ik plaatste mij niet voor de finale en dat was nog nooit eerder gebeurd. Ook met synchroon lukte het niet om onze titel te verdedigen. Het werd een teleurstellende vierde plaats. Het was ook nog de laatste wedstrijd samen met Roel Teillers. Roel stopte na het NK en we hadden graag met een NK-titel afscheid van elkaar genomen.”

Ommekeer

Halverwege het jaar kwam de ommekeer. “Na het NK in juni lukte het ineens wel. Ik kwalificeerde mij voor het WK 2023 en EK 2024 en haalde diverse finaleplaatsen in internationale wedstrijden. Het absolute hoogtepunt was natuurlijk de vijfde plaats synchroon met Rick op het WK in Birmingham. En zo stond ik ineens in de finale op een WK! Dit had niemand verwacht en het was al vijftien jaar niet meer gelukt om een finaleplaats te halen op een WK door een herentrampolinespringer uit Nederland! Wat was dit een geweldige en leerzame ervaring!”

Flowercup

Het seizoen 2023 begon voor Jordy in Aalsmeer met de Flowercup. “Ik werd elfde in een sterk internationaal deelnemersveld en was best tevreden met mijn prestatie. In mei werd ik door trampolinevereniging Sulzberg gevraagd om een wedstrijd voor hen te springen in de Bundesliga. Ik reisde af naar Zuid-Duitsland en maakte daar mijn debuut in de Bundesliga. Mijn team Sulzberg eindigde op de tweede plaats en individueel behaalde ik zelfs een gedeelde eerste plaats. Ik haalde de meeste punten binnen voor Sulzberg. Geen idee of dit nog een vervolg krijgt, maar ik sta ervoor open en ik kreeg ook wel het idee dat het team heel tevreden was met mijn optreden in Duitsland.”

Ten val

Met het Nederlands team ging Jordy eind mei naar Cottbus Duitsland. “We sprongen daar de Gymcity Open en dat ging best goed. Als zesde ging ik naar de finale, maar kwam in de finale ten val en eindigde op de achtste plaats.

Voor Jordy mislukte het NK 2023 volledig. “Geen individuele finale gehaald en een teleurstellende vierde plaats synchroon met Roel. Heel bijzonder en raar om dit mee te maken. Wat kan topsport wreed zijn en wie mij toen had verteld dat ik vijf maanden later in een WK finale zou staan, had ik echt voor gek verklaard!”

Laatste keer met Roel

Na het NK kwam de vorm van Jordy weer terug. “Met Triffis Alkmaar namen we deel aan de Scalabiscup in Santarem Portugal. Een leuk en gezellig toernooi met sterke Portugezen en Spanjaarden. Ik ging als tweede naar de finale en eindigde in Portugal op de achtste plaats in de finale.”

Als voorbereiding op het WK was Jordy uitgenodigd door KDO Apeldoorn om deel te nemen aan de Friendshipcup in Tsjechië. “Dit was een prima gelegenheid om voor het eerst in een wedstrijd synchroon met Rick te springen. Individueel haalde ik opnieuw de finale en behaalde een prima vijfde plaats. Synchroon ging het nog beter, want Rick en ik werden tweede met een minieme achterstand op de Oostenrijkers. Een prima generale en dit gaf veel vertrouwen voor het komende WK!”

Veel zelfvertrouwen

In tegenstelling tot eerder dat jaar ging Jordy met veel zelfvertrouwen naar het WK in Birmingham. “Ik voelde mij fit, de trainingen gingen goed en ik had er zin in! Wat is het toch machtig en leerzaam om met al die wereldtoppers te trainen en springen. Ik was zeer tevreden met mijn 43e plaats individueel, van de 100 deelnemers. Een aantal jaren geleden was ik nog ‘veldvulling’, maar kreeg dit jaar het gevoel dat ik erbij hoor. Het is nu zaak om de komende jaren elk jaar te verbeteren en wie weet lukt het in 2028 om mij te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dat is mijn droom en blijft het grote doel!”

Hoogtepunt

Synchroon springen met Rick werd een groot succes voor Jordy. “Dit is voorlopig mijn hoogtepunt in mijn carrière! Een elfde plek in de voorronde en achtste plek in de halve finale werd uiteindelijk een geweldige vijfde plek in de finale! Ik kan het soms nog niet bevatten, vijfde van de wereld, niet normaal! Dankzij onze vijfde plek veroverden wij een ticket voor de World Games in China. Dit ticket is voor het land, dus niet op naam. In 2025 vinden er waarschijnlijk kwalificatiewedstrijden plaats en wie Nederland mag vertegenwoordigen in Chengdu! The World Games zijn een soort van Olympische Spelen voor niet Olympische sporten, zoals synchroon trampolinespringen.”

Kwalificatie EK

In Portugal wordt in 2024 het EK gesprongen en daarvoor kwalificeerde Jordy zich met 56.210 punten. “Als voorbereiding op dit EK kom ik voor Nederland in actie op 13 en 14 maart tijdens de Worldcup in Alkmaar. Ook op 16 en 17 maart ben ik actief op het DTO Alkmaar. Beide wedstrijden worden in De Meent Alkmaar gesprongen. De NK-teams sprongen in december jl. in Oss. De vijfde plaats was niet de plek waar wij met Triffis Alkmaar op hoopten. Individueel behaalde ik de hoogste score van de dag en dat geeft zelfvertrouwen voor het nieuwe seizoen in 2024.”

Het team van Nieuwsblad Medemblik wenst Jordy veel succes komend jaar tijdens zijn wedstrijden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Jordy in actie.