Nieuw gidsengilde klaar om gasten van Midden-Delfland rond te leiden

Algemeen
Gidsen op 24 maart bijeen in ’t Woudt. v.l.n.r. Dorine Coenen, Ingrid Sonneveld, Hans Boot, Pia van Oord en Mieke Sonneveld.
Gidsen op 24 maart bijeen in ’t Woudt. v.l.n.r. Dorine Coenen, Ingrid Sonneveld, Hans Boot, Pia van Oord en Mieke Sonneveld. (Foto: Govert van Oord.)

Sinds 1 februari is in Midden-Delfland een ‘Gidsengilde’ actief. Dit is een groep vrijwilligers met kennis van de natuur, het landschap, de dorpen en de cultuurhistorie van Midden-Delfland. Deze groep gidsen is op afroep beschikbaar voor mensen die bij hun wandeling of fietstocht in Midden-Delfland graag willen worden rondgeleid. Het gaat om gemotiveerde mensen die graag hun tijd en kennis beschikbaar stellen. We gaan met vijf gidsen kennismaken.

Hans Boot uit Den Hoorn: “Als inwoner van de gemeente Midden-Delfland ben ik iedere keer weer verbaasd dat zo weinig mensen bekend zijn met dit prachtige Bijzonder Provinciaal Landschap, midden in de drukke Randstad. Ik ben zelf erg geïnteresseerd in de rijke historie die dit gebied herbergt en omdat ik een echt buitenmens ben, vind ik het prachtig om al wandelend of fietsend de schoonheid en de rijke historie van het gebied te delen met mensen die dit gebied bezoeken.” 

Samen zie je meer
Mieke Sonneveld uit Schipluiden, onderstreept dat gidsenwerk haar een kans geeft om haar hobby te delen met bezoekers. Samen zie je echt méér: “‘Ik vind het heerlijk om te fietsen of te wandelen door Midden-Delfland. Met dit gidsenwerk kan ik dat delen met anderen. Kijkend, luisterend bezig zijn met z’n allen. Je verwonderen om kleine dingen in natuur of cultuur. Wat zie jij en wat zie ik? Hoe is dat tot stand gekomen. Samen ontdekken wat het is, is zo leuk.”  

Maatwerk
Midden-Delflandse organisaties zijn geïnteresseerd om mee te doen. Groepen mensen kunnen ook zelf een gids inplannen. Pia van Oord uit Schipluiden: ‘We zien hoeveel vraag er is naar begeleide tochtjes in Midden-Delfland. Wat al georganiseerd wordt zit meestal direct vol. Met ons nieuwe initiatief kunnen bezoekers nu ook zelf een wandeling of fietstocht plannen, maatwerk dus. Ons Gidsengilde zoekt daar dan een gids bij.’ Het verzoek voor een gids kan via de website van PUUUR gedaan worden. In het nieuwe Gidsengilde Midden-Delfland werken vrijwilligers samen die kennis hebben van verschillende elementen van Midden-Delfland. Zoals Ingrid Sonneveld uit Maasland: ‘Ik denk dat de mensen die meewandelen verbaasd zullen zijn van de gevarieerde omgeving en interessante historie. Dat is een reden om daarna nog eens terug te komen voor een langer bezoek.’

Enthousiasme
Met dit nieuwe Gidsengilde worden de mogelijkheden van de bezoekers aan Midden-Delfland vergroot. Het Gidsengilde werkt actief samen met de bestaande Midden-Delflandorganisaties en wil zo nodig bijspringen, als daar behoefte aan zou bestaan. Dorine Coenen uit Den Hoorn vat het werk van het Gidsengilde kort samen: ‘Het gaat er ons om anderen te enthousiasmeren voor de schoonheid en veelzijdigheid van Midden Delfland door ze meer te informeren over wat ze (kunnen) zien.’ Voor meer informatie zie www.puuurmiddendelfland.nl/gidsen-en-rondleidingen of via gidsenmiddendelfland@gmail.com.