Harmoniecorps al honderd jaar trots van Tuindorp Oostzaan

Algemeen
Harmoniecorps Tuindorp in het Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan, begin jaren zestig.
Harmoniecorps Tuindorp in het Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan, begin jaren zestig. (Foto: aangeleverd)

TUINDORP OOSTZAAN -  De voorbereidingen voor het 100-jarig jubileum in 2022 zijn bij Harmoniecorps Tuindorp, de muziekvereniging uit Tuindorp Oostzaan, in volle gang. Er staan onder andere een jubileumconcert, film en reünie op het programma.

‘De Vereniging stelt zich ten doel de muziek te beoefenen, haren leden muzikale ontwikkeling bij te brengen en den vriendschappelijken geest onder de Tuindorpbewoners te bevorderen.’ Aldus het voornaamste punt bij de oprichting van Harmoniecorps Tuindorp (HCT) op 8 december 1922. Sindsdien kan de harmonie terugkijken op een roerig verleden.

Voorzitter altijd afwezig

De eerste voorzitter was altijd afwezig bij de bestuursvergaderingen, leden repeteerden te weinig thuis, bij het opzeggen van de huurovereenkomst bij de lokale cafébaas werd voor de zekerheid een knokploeg meegenomen, prominent lid Willem Breuker werd geroyeerd vanwege mishandeling van zijn dure instrument. Toch was de harmonie de trots van Tuindorp als ze elke zondagochtend door het dorp marcheerde. En het orkest begon te groeien.

In de Tweede Wereldoorlog werd contact gelegd met scheepsbouwer NDSM. Dat resulteerde erin dat de NDSM na de oorlog beschermvrouwe van de harmonie werd en bij elke tewaterlating van een nieuw schip de harmonie de muziek verzorgde. Het waren de gouden jaren, toen het orkest met meer dan honderd man rijen dik door de Amsterdamse straten marcheerde. Hoogtepunt in die jaren was het behalen van een eerste prijs bij het Wereld Muziekconcours in Kerkrade in 1954, waarvan nog een opname bestaat van het Polygoonjournaal.

Moderner uiterlijk

De jaren tachtig waren lastige jaren waarin het ledental behoorlijk terugliep. De drumband werd opgeheven en het ietwat militaristische uniform werd aan de kant geschoven voor een moderner uiterlijk. Daarna werd de weg omhoog weer gevonden.

Rond de eeuwwisseling waren er diverse opvallende optredens voor de harmonie, zoals medewerking aan een voorstelling van theatergroep Dogtroep in poptempel Paradiso in 1995 en aan het muzikale spektakel ‘La nuit de Tomoko’ van componist Merlijn Twaalfhoven, ook in Paradiso in 2006. Bij de Volksopera Tuindorp Oostzaan in 2013 ontbrak HCT uiteraard ook niet en recent in 2019 deed de harmonie mee aan de theatervoorstelling De Werf in Beweging in de NDSM-loods op het NDSM-terrein.

Diverse dieptepunten

In de afgelopen honderd jaar heeft de vereniging diverse dieptepunten overleefd, waaronder de befaamde watersnood van 1960 in Tuindorp Oostzaan, en heeft het zich gelukkig weten te onttrekken aan de teloorgang van het muziekleven zoals die zich in grote delen van Amsterdam heeft voorgedaan onder gelijksoortige orkesten.

In jubileumjaar 2022 staan diverse projecten op stapel. Het jubileumconcert wordt gehouden op zaterdagavond 21 mei in theater De KunstGreep in Oostzaan, met medewerking van zangeres Esmée Dekker. En filmproducent en lid van het orkest Sanne Cousijn is bezig een film te maken over het orkest, die wordt vertoond op de reünie voor alle leden, oud-leden en oud-dirigenten op zondagmiddag 25 september in het Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan.

Aan de vooravond van het 100-jarig jubileum heeft HCT een groot orkest met 45 leden, een opstaporkest met 15 leden en een eigen opleiding voor fluit en klarinet. Voor het hermoniecorps iets om trots op te zijn.

Meer info over alle festiviteiten in 2022 op de speciale website: https://hct100jaar.nl en de reguliere website www.harmoniecorps.nl.

Oproep reünie

HCT roept oud-leden op zich te melden voor de reünie op zondagmiddag 25 september 2022 in het Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan. Gepland staan een optreden van HCT op het Zonneplein, de première van de jubileumfilm en uiteraard veel ‘geoudehoer’ over hoeveel beter alles vroeger was. Op de website kan men zich aanmelden of via e-mail (info@harmoniecorps.nl) of telefoon (020-633 71 79).

Muzikale novelle

Geïnspireerd op de historie van HCT schreef Anton Zweep de muzikale novelle Harmonie over het fictieve harmonieorkest Harmonie Sterrendorp. Een inkijkje in het muzikale verenigingsleven, met als rode draad: muziek, muziek, muziek. Verkrijgbaar voor de muzikale prijs van 12,34 euro (een, twee, drie, vier) bij de boekhandel of via www.mastixpress.nl.

Concert in theater De KunstGreep in Oostzaan, 2018.