De huiskamer van Tuindorp Oostzaan

Algemeen
David, Sam en Alma
David, Sam en Alma (Foto: Aangeleverd)

TUINDORP OOSTZAAN – Vintage meubels om te kopen, plantaardige maaltijden op de kaart, culturele en huiselijke activiteiten, een kopje koffie – de voormalige Sacramentskerk aan de Kometensingel is omgedoopt tot Cometa, een huiskamer voor de buurt. David de Graaf, Sam Tamis en Alma Sihmandiaz hebben het bedrijf geheel naar eigen inzicht, smaak en gevoel vormgegeven en raken daarmee de juiste snaar. Na een gedwongen coronapauze is de deur weer van het slot gegaan. 

Door Marcel van Stigt

De verslaggever is een halfuurtje te vroeg gearriveerd en moet even wachten totdat mede-eigenaar Alma haar lunch – een plantaardige pita uit eigen keuken – heeft afgerond. Dat geeft hem de gelegenheid eens goed rond te kijken en de sfeer te proeven. De kerk heeft een tijd leeg gestaan en heeft een nieuwe, smaakvolle invulling gekregen. Kunstenaars en een dragqueen hebben er hun atelier, kerkdiensten vinden er nog steeds plaats, maar het is vooral Cometa die de toon bepaalt. 

Er klinkt fadomuziek, maar niet voor lang. Een van de gasten vraagt aan Sam of er “een iets minder tranentrekkerig muziekje kan worden opgezet”. Geen probleem. Binnen twee minuten maken de fadoliedjes plaats voor opzwepende rap. 

De klant is koning, maar bij het kiezen van een bedrijfsformule zijn Alma, Sam en David toch echt van zichzelf uitgegaan, zonder compromissen te sluiten. “Met David en een andere vriend hadden we eenzelfde soort zaak aan het Purmerplein in Amsterdam-Noord”, vertelt Alma. “Die vriend vertrok naar Texel en Sam is in zijn plaats gekomen. We kenden hem al omdat hij bij ons taarten kwam brengen. Met zijn drieën wilden we hier een bedrijf starten. En na drie maanden vergaderen waren we eruit. Er is hier weinig horeca, daarom zijn we hier met een restaurant begonnen. Maar we willen alles tegelijk. Naast lekker eten, verkopen we vintage meubels en beiden we entertainment, spelletjes en activiteiten.”

De niet alledaagse combinatie blijkt het spreekwoordelijke schot in de roos. De activiteiten, zoals de filmdagen en het plaatjesdraaien, om de week op de zondag, maar ook de presentatie van het boek over het voormalige jongerencentrum De Blokhut, trokken veel publiek, en in het voorjaar en de zomer waagde menigeen zich aan een partijtje schaak op het grote schaakbord in de tuin. 

Alma: “Er komen hier zowel oude als nieuwe Tuindorpers. De oude kerkgangers waren benieuwd hoe het er nu binnen uit zou zien en blijven terugkomen, de nieuwe bewoners komen hier omdat ze het een ‘hippe zaak’ vinden. Het gemixte concept slaat aan. Het is ook iets van nu, een beweging tegen specialisme. Je komt hier voor het een, maar gaat met het ander weg.”

De keuken wordt gerund door Sam, die als thuis- en bezorgkok ‘iets’ met eten wilde en helemaal zijn plek heeft gevonden. “Het is een plantaardige keuken, deels mediterraan, met groente in de hoofdrol. Bijvoorbeeld de Flying Frog, een vegan gerecht met aubergine, knolselderij, oesterzwam. paprika-wortel pickle en knoflookveganaise. Mensen eten steeds minder vlees. Ook daarom zijn we een zaak van ‘nu’.”

Cometa, Kometensingel 152; geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag; op zaterdag is daar vanaf 8.00 uur Kometenbrood van de plaatselijke bakker verkrijgbaar.