Honderd jaar Tuindorp Oostzaan in beeld

Algemeen
De Zonneweg.
De Zonneweg. (Foto: HATO)

TUINDORP OOSTZAAN - De Stichting Historisch Archief Tuindorp Oostzaan biedt de tentoonstelling ‘Tuindorp Oostzaan 100 jaar - 1921-2021’. In het Zonnehuis zijn van 23 april tot en met 6 mei foto’s te zien die de belangrijkste gebeurtenissen en sfeerplaatjes tonen.

door Marcel van Stigt

De tentoonstelling stond al eerder in de steigers, maar door de bekende redenen bleef de deur van het Zonnehuis stijf op slot. Maar die kan nu gelukkig weer wijd open zwaaien. Niet alleen het bestuur van de organiserende stichting, die de geschiedkundige kennis over het tuindorp vergroot en verspreidt, is daar heel blij mee, maar dat zal ook gelden voor de inwoners en andere belangstellenden. Dat mag blijken uit de toeloop bij eerdere tentoonstellingen.

“Die worden altijd goed bezocht”, zegt secretaris Gerard van Bruggen. “Ze trekken duizend tot vijftienhonderd mensen, onze Watersnoodexpo zelfs vijfentwintighonderd bezoekers in twee weken tijd. Vroeger kwamen er minder mensen, maar er is meer reuring ontstaan. Tuindorpers die zijn verhuisd houden een binding met het dorp; ze hebben hier altijd nog wel vrienden of familie wonen. Ze komen naar onze tentoonstellingen en die hebben daardoor veel weg van een reünie. Bovendien is het Zonnehuis de locatie waar inwoners en oud-inwoners vroeger dansles hebben gehad of naar de film zijn geweest.”

Los van de mogelijkheid om oude banden aan de halen of te verstevigen is de tentoonstelling sowieso de moeite van het bezoeken waar. Tuindorp Oostzaan kent een rijke geschiedenis en er zijn veel foto’s bewaard die de afgelopen honderd jaar in beeld brengen. De Watersnood, de sluiting van de scheepswerf, de oorlog en bekende winkels en winkeliers, zoals ijssalon Tobias, Joop van den Ende met zijn winkel in feestartikelen, Peter Faber, de ijzerwinkel van Kamminga en behang- en speelgoedwinkel Schrijvers. Ook herkenbare sfeerplaatjes zijn te zien. 

De foto’s worden per thema op zesentwintig panelen getoond. Ook draait een filmpje met oude opnamen.

Meer weten? Kijk op www.historischarchief-toz.nl.