Tafeltje Dekje Oostzaan: gemak dient de hulpbehoevende mens

Algemeen
Vanaf links: Arie Lust, Gré de Wit, Jan Derlage
Vanaf links: Arie Lust, Gré de Wit, Jan Derlage (Foto: Egbert van Wijk)

OOSTZAAN - Tafeltje Dekje, de betrouwbare steun en toeverlaat van veel ouderen, zieken en gehandicapten. Al meer dan vijfendertig jaren zet een heel legertje vrijwilligers zich in om iedereen die het nodig heeft te voorzien van een gezonde maaltijd. Voor wie niet meer in staat is, of tijdelijk niet in staat is om zelf boodschappen in huis te halen of te koken, is zo’n kant-en-klaar-maaltijd, thuisbezorgd een uitkomst. Gemak dient de mens, maar soms is een beetje gemak voor de hulpbehoevende mens ook een bittere noodzaak. 

door Barbara van Wijk

Deze voorziening viel aanvankelijk onder de zorg van de Stichting Hulpdienst Oostzaan, maar werd later overgenomen door Welzijn Wonen Plus. Jarenlang bestuurde Joke Wals de organisatie, nu is Gré de Wit de drijvende kracht. Zij prijst zich gelukkig te kunnen rekenen op de hulp en bijstand van ruim veertig vrijwilligers, die zich allemaal belangeloos inzetten om de maaltijdboxen rond te brengen bij de mensen. “Wat zouden we zonder vrijwilligers kunnen beginnen? Zonder hun inzet zou het niet lukken!”

Sommige vrijwilligers doen dit al meer dan dertig jaar. Jan Derlage, zelf negentig jaar, en Arie Lust, ook al eenennegentig, zijn nog steeds actief en rijden regelmatig het dorp door om ‘hun klanten’ te voorzien van een gezonde warme maaltijd. “Ik doe dit al vijfendertig jaar”, zegt Arie Lust. “Geloof maar dat ik in al die jaren erg veel heb meegemaakt. Leuke dingen, maar ook wel eens minder leuke dingen. Ik kwam eens ergens en de cliënt bleek niet meer in leven te zijn. Ik vond hem. Ja, dat kun je meemaken.” 

Ook Jan zit vol verhalen. Zo herinnert hij zich de bezoeken aan een blinde man waar hij altijd de tafel voor dekte en hielp met het eten opscheppen.

Het is waar, de vrijwilligers brengen weliswaar de maaltijden rond, maar kijken gelijk ook of alles nog goed is op het afleveradres. Een andere vrijwilliger vertelt dat hij eens in De Haal reed en daar een mevrouw zag lopen die hij kende van Tafeltje Dekje. Hij wist dat zij dementerend is en de weg waarschijnlijk was kwijtgeraakt. Hij bracht haar dus naar huis. 

Over het algemeen zijn de afnemers van de maaltijden zeer tevreden, en dankbaar voor deze fantastische voorziening. “Het is voor mij echt niet mogelijk om zelf een warme maaltijd klaar te maken, ik heb niet eens een keuken! Ik kijk er gewoon naar uit. Het eten vind ik ook heerlijk”, zegt een oudere dame. Bezorgers horen dit vaker. Ook het praatje bij de deur, een vriendelijk woordje, een beetje aandacht voor elkaar wordt zeer op prijs gesteld.

Het gebeurt ook wel dat de mensen niet thuis zijn. “Dan zet ik de maaltijdbox op een tafeltje of zo, maar aan het eind van de rit rijd ik toch nog even langs om te kijken of de box is binnengehaald en zo niet… dan ga ik op onderzoek uit.” 

Een aantal jaren geleden, toen voormalig verzorgingshuis De Lishof stopte met de maaltijdverzorging, is de organisatie de boer op gegaan. Bij diverse instellingen zijn er toen maaltijden besteld en daaruit werd de beste maaltijdbereider gekozen. Dat was het Zorgcentrum Mennistenerf in Zaandam en dat is nog steeds de leverancier van de maaltijden. Er kan gekozen worden uit een zeer divers aanbod, ook voor dieetmaaltijden, zoutloos, koolhydraatarm, enzovoort. Ook kan men kiezen tussen kleine porties voor de kleine eter, gewone porties, of grotere hoeveelheden voor de flinke eter. Mét voorgerecht en nagerecht, of juist niet, alles is mogelijk. Per week worden er in Oostzaan zo’n honderd maaltijden bezorgd. 

De beide hoogbejaarde vrijwilligers Arie Lust en Jan Derlage vinden het nog steeds heel fijn om dit werk te doen. Ze zijn dankbaar dat hun gezondheid dit nog mogelijk maakt en ze hopen het ook nog een poosje te kunnen blijven doen. “Het voelt goed om zoveel mensen te ontmoeten en een beetje blij te kunnen maken.” En WelzijnWonenPlus is blij met de vele vrijwilligers die er toch maar voor zorgen dat de hulpbehoevende medemens in elk geval goed verzorgde maaltijden krijgt.

De organisatie is altijd op zoek naar vrijwilligers die maaltijden bij de mensen willen bezorgen. Dat betreft een werkje van tweeëneenhalf uur per vier weken en het gaat om het bezorgen van gemiddeld twintig maaltijden per dag. Graag melden bij WelzijnWonenPlus via email nancy@welzijnwonenplus.nl