Rosemarijn Dral doet gooi naar landelijke politiek

Nieuws
Rosemarijn belooft Oostzaan altijd in ere te houden.
Rosemarijn belooft Oostzaan altijd in ere te houden. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - Na negentien jaren heel wat politieke dossiers te hebben doorgespit en raadskwesties te hebben getackeld, waarvan zes jaar als VVD-wethouder, heeft Rosemarijn Dral (38)er nog steeds niet genoeg van. Integendeel, zij doet een gooi naar de landelijke politiek en stelt zich verkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen die op 22 november worden gehouden. Als negenentwintigste op de kieslijst maakt ze, gezien de actuele peiling, een kleine kans om toch gekozen te worden. De praktijk leert dat er in de twee komende maanden van campagnevoeren nog heel wat kan veranderen.

door Barbara van Wijk

Voor haar zal de verandering niet zo’n aardverschuiving worden, want nuchter als ze is stelt ze “Ik ben Oostzaanse en blijf Oostzaanse. Het wel en wee van mijn geboortedorp zal mij altijd na aan het hart liggen en ik zal me blijven inzetten en bezighouden met het Oostzaan van nu en de toekomst. Mensen mogen mij altijd aanspreken, kunnen altijd op mij rekenen en ik zal doen wat ik kan voor de inwoners, alleen - als ik in de Tweede Kamer gekozen word - op een ander niveau.” 

Daarmee bedoelt Rosemarijn dat zij zich gaat bezighouden met de items waar ze hier in haar loopbaan vaak tegenaan liep: de eindeloze regelgeving, de vertragende maatregelen, de administratieve rompslomp waar ze zich vaak aan ergerde. “Daar wil ik iets aan doen”, roept ze. “Neem bijvoorbeeld de woningbouwplannen. Het proces is zo log, zo zwaar van de grond te krijgen. Meestal probeerde ik bij de bron van de vertraging de zaak los te trekken. Ik stapte overal op af, maar eigenlijk wist ik bij voorbaat al wel… Dit wordt een langdurig proces.”

Dat is de reden voor haar om de Kamer in te gaan en om te proberen op dat niveau wat meer beweging te bewerkstelligen. “Ik heb altijd in het achterhoofd dat ik dit doe om mijn inwoners en die van de regio van dienst te kunnen zijn.”

Of Rosemarijn ambities heeft om in de nieuwe functie verder door te stomen? Staatssecretaris misschien? Of uiteindelijk premier? Ze lacht. “Ha, ha, nou, eerst dit maar eens afwachten. Het wordt spannend, de VVD staat momenteel op verlies in de peilingen, maar toch heb ik goede hoop dat het op het laatste moment wel zal meevallen.”

Bij de vraag of ze al een waardige opvolger op het oog heeft, verschijnt er toch een klein rimpeltje op haar voorhoofd. “Dat niet direct, maar ik heb er alle vertrouwen in dat die opvolging goed gaat komen, tenminste… als dit al aan de orde komt, want voorlopig ben ik er nog niet. En je moet beginnen bij het begin.”

Over welke portefeuille zou zij zich willen ontfermen? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Er is een aantal dingen dat opgelost moet worden. Immigratie – er komen te veel immigranten binnen. De woningbouw moet sneller. De toeslagenaffaire moet eindelijk goed en grondig afgehandeld worden en de aardbevingsschade in Groningen. Daar gaat mijn interesse naar uit. 

Hoe denkt Rosemarijn over de kandidaatstelling van Dilan Yesilgöz–Zegeriusdie een dubbele nationaliteit heeft, waar veel kiezers het niet mee eens zijn? Rosemarijn weet dat Dilan het zelf ook niet eens is met die dubbele nationaliteit. Ze wist het niet eens dat ze die had. Ze heeft al een poosje geleden een aanvraag bij de Turkse instanties gedaan om van de Turkse nationaliteit af te komen, want ook zij vindt dat ze een duidelijke keuze voor Nederland moet maken. 

En nu is het zaak om een stevige campagne te gaan voeren. Rosemarijn heeft hulptroepen die meedoen met de campagne voor haar, en ze belooft Oostzaan altijd in ere te houden en het belang van Oostzaanse en regionale inwoners te laten prevaleren.