Nienke Veenhoven gaat een uitdagend jaar tegemoet.
Nienke Veenhoven gaat een uitdagend jaar tegemoet. (Foto: Rodi Media/MvS)

Oostzaans sprintkanon Nienke Veenhoven naar Team Jumbo-Visma

Sport

OOSTZAAN – Nienke Veenhoven rijdt volgend jaar voor Team Jumbo-Visma Women. De wielerploeg investeert in jonge talenten en heeft, naast Rosita Reijnhout en Maud Oudeman, de achttienjarige Oostzaanse aangetrokken. “Het was een lastige keuze, maar zo’n aanbod sla je niet af.” 

Door Marcel van Stigt

Zoals veel jongens ervan dromen later bij Ajax te voetballen, zo had Nienke Veenhoven een soortgelijke droom: uitkomen voor Jumbo-Visma. Maar toen ze daadwerkelijk door de ploeg van haar dromen werd uitgenodigd sloeg toch even de twijfel toe. 

“Ik heb altijd gezegd: als Jumbo-Visna komt, zeg ik geen ‘nee’. In juli werd ik benaderd en ik moest er toch even over nadenken. Ik heb het namelijk erg naar mijn zin bij mijn huidige team, AG Insurance NXTG. Daar heb ik een sterk team om me heen. Het was een lastige keuze, maar zo’n aanbod sla je niet af. Ik kan me bovendien nog ontwikkelen en bij Jumbo-Visna krijg ik daar alle ruimte voor. Heel bijzonder dat een van de beste Nederlandse ploegen zich in mij interesseert. Voordeel is wel dat ik Rosita en Maud ken. Straks kunnen we samen optrekken.” 

Ondanks haar jonge leeftijd weet Nienke exact waar haar kracht ligt. Bergetappes zijn voor haar niet weggelegd; ze moet het juist hebben van sprinten. Haar aangeboren talent kwam al snel bovendrijven. “Mijn twee oudere broers fietsten al en het leek mij ook leuk. Bij DTS in Zaandam heb ik een proeftraining gevolgd en ik ben met wielrennen verder gegaan. De eerste wedstrijd waaraan ik deelnam won ik meteen en ook daarna won ik wedstrijden. Sprinten is mijn kracht, maar ik heb ook een winnaarsmentaliteit. Die had ik als kind al. Bijvoorbeeld als we thuis gingen pesten. En als we Halli Galli speelden. Dan sloeg ik dat belletje dwars door de tafel.” 

Nienke houdt haar conditie en ritme op peil door veel te trainen. Vijf à zes keer per week stapt ze op haar fiets en rijdt ze haar rondje door de polder. Daarnaast staalt ze haar spieren met gewichten en let ze op haar voeding. Van haar school – het Johan Cruyff College in Amsterdam – krijgt ze alle medewerking. 

Met haar intrede in de Jumbo-ploeg begint het jaar 2023 voor Nienke Veenhoven goed. Het Oostzaanse sprintkanon maakt zich nu op voor een jaar waarin ze aan langere, zwaardere koersen gaat deelnemen, in binnen- maar vooral buitenland. Ze zal moeten leren daarmee om te gaan. Zuinig rijden en haar energie goed verdelen. Haar droom komt uit, maar ze heeft er nog een: meedoen aan de eendaagse wielerronde Parijs-Roubaix. “Het voorjaar, kasseien, een zware tocht. Dit heeft alles.” 

Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Een ruime boog Column 28 nov, 15:13
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Elke keer wilde Evert met Hennie dansen Algemeen 28 nov, 14:09
Afbeelding
Compaen toch niet in schaduw Zaanstad Sport 28 nov, 13:52
Afbeelding
Slopers Algemeen 28 nov, 13:47
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg in kerstmusical in Het Zonnehuis Cultuur 25 nov, 14:23
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Ondernemersleed Algemeen 23 nov, 08:39
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Onder het tapijt Algemeen 22 nov, 16:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Oostzaan

Op Rodi Oostzaan volg je het laatste nieuws uit Oostzaan. Rodi Oostzaan informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Oostzaan

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Oostzaan in je mailbox.