Afbeelding
Onder het toeziend oog van een blije directeur Moniek Sanders (midden) ontvangt Khdija (12) een van de chromebooks van Nancy Dijkstra..(Foto: Han Giskes)

Goed afstandsonderwijs Kuna Mondo dankzij chromebooks van Rotaryclub

Algemeen

PURMEREND - Namens Rotaryclub Purmerend overhandigde Dijkstra begin van deze week liefst 20 chromebooks aan Kuna Mondo, de school voor nieuwkomers aan de Nijlstraat in Weidevenne. Het idee voor de spontane actie was vanuit de rotarians gekomen, nadat Dijkstra tijdens een ledenbijeenkomst uitleg gaf over de complexe situatie waarin de kinderen van de school in deze periode met afstandsonderwijs zitten. “We hadden nog een potje waaruit we het geld konden halen. Daardoor zijn we in staat om de chromebooks snel af te leveren”, vertelt Nancy Dijkstra, sinds 2019 lid van de oudste rotaryclub in Purmerend.

Er was nog een potje waaruit het betaald kon worden. Toen was het snel geregeld

Nancy hoorde via haar werkzaamheden voor de Stichting Confessioneel Primair Onderwijs Waterland (CPOW) van de problematiek van leerlingen op de school voor nieuwkomers. “De kinderen op Kuna Mundo hebben normaal gesproken al moeite met het leren van Nederlandse taal en alles wat daarbij komt. Iedereen kan zich voorstellen dat ze het in deze coronaperiode, waarin dagelijks online les wordt gegeven, helemaal ingewikkeld vinden. Dat heb ik binnen onze club uitgelegd. En iedereen had zoiets van: dat is een mooie besteding, kunnen we dat niet optuigen? Vanaf dat moment was het snel geregeld.”

Intensieve begeleiding

Kinderen die vanuit het buitenland hier komen wonen, zijn nauwelijks of nooit in Nederland naar school gegaan en kunnen niet meteen op een basisschool beginnen in een klas met leerlingen van hun eigen leeftijd. Daarom gaan zij één schooljaar (met een maximum van 2 jaar) naar Kuna Mondo. Ze krijgen in dat jaar intensieve begeleiding bij het leren van de Nederlandse taal, leren Nederlands spreken, lezen en schrijven. Ook wordt er aandacht besteed aan kennismaking met de Nederlandse cultuur en de school- en leefomgeving. Na een jaar op Kuna Mondo gaan de kinderen naar de basisschool bij hen in de buurt. Op Kuna Mondo zitten 77 leerlingen.

Steun aan ouders

Ook de ouders van de leerlingen worden goede ondersteund. Onder meer tijdens bijeenkomsten die de school samen met Bibliotheek Waterland organiseert. Elke week praten ouders, samen met een medewerkster van de bieb, over de school en oefenen ze de Nederlandse taal. Alle ouders zijn welkom in de ouderkamer. Uiteraard staat ook dit initiatief tijdelijk stil, maar wordt na de lockdown opnieuw gestart.

JOHN BONTJE

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Purmerend

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Appartement beschikbaar in woongroep Stichting Villa Algemeen 25 nov, 11:52
Afbeelding
Ponyclub organiseert Sintfeest ook voor kinderen die het niet kunnen betalen Algemeen 25 nov, 10:52
Afbeelding
Stemming gemeenteraad, naaktportretten Beemstervrouwen blijven hangen update 24 nov, 20:09
Afbeelding
KRITI en vrienden helpen mensen die het niet breed hebben aan een maaltijd Algemeen 24 nov, 15:03
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
Naaktportretten Beemstervrouwen moeten weg uit gemeentehuis Purmerend, ze zouden aanstootgevend zijn Algemeen 24 nov, 14:30
Afbeelding
Oproep voor bijdragen aan kerstexpositie in kapel Purmerend Algemeen 24 nov, 14:29
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Kerststukjes maken voor mannen Algemeen 24 nov, 11:05
Afbeelding
Workshopweekend bij Cultuurhuis Wherelant Purmerend Cultuur 24 nov, 10:00
Afbeelding
Muze van André Rieu Mirusia brengt Australisch kerstfeest naar Purmerend Algemeen 23 nov, 20:00
Afbeelding
Kunstboeken krijgen podium in Bibliotheek Waterland Algemeen 23 nov, 17:30
Afbeelding
Kerstdiner in Buurthuis Zuidoostbeemster Algemeen 23 nov, 17:28
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief