Woonvorm Villa bestaat 10 jaar

Algemeen
De bewoners hebben het leuk en gezellig met elkaar. Op de achterste rij v.l.n.r. Wesley, Nina, Dennis, Michelle en Sander. Vooraan, eveneens v.l.n,r. Elise, Linda en Yasmin.
De bewoners hebben het leuk en gezellig met elkaar. Op de achterste rij v.l.n.r. Wesley, Nina, Dennis, Michelle en Sander. Vooraan, eveneens v.l.n,r. Elise, Linda en Yasmin. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND – De bewoners van Villa hebben het naar hun zin. Mét elkaar kunnen Dennis, Elise, Michelle, Wesley, Nina, Yasmin, Linda en Sander het prima vinden in de op maat gesneden woonvorm. Ze zijn tussen 25 en 35 jaar en hebben allemaal een eigen appartement. Dat ze daarnaast volstrekt zichzelf kunnen zijn en zich ook verder kunnen ontplooien, daar zorgt een team van medewerkers voor. Als back up zijn er dan altijd nog de ouders. Zij blijven een grote mate van inspraak nastreven en houden dus een oogje in het zeil. Je zou kunnen spreken van een ideale constructie in het huis aan Saarland, middenin de wijk Weidevenne.

Stichting Villa werd in november 2002 opgericht. Negen jaar later, in november 2011, stond het huis er en trokken de bewoners erin. Vooraf stond vast onder welke condities ze in het huis gingen wonen: professionele begeleiding in een huiselijke omgeving en met een zinvolle dagbesteding buiten de woonvorm om. Om ervoor te zorgen dat de onderlinge verhoudingen in balans blijven houden de bewoners inspraak op de keuze van (nieuwe) huisgenoten.

Nauw betrokken

Het huis staat er 10 jaar. Aanleiding genoeg om terug te kijken en vooruit te blikken. Jos en Mirjam de Vries zijn de ouders van Nina (32), een van de bewoners van Villa. Ze zijn sinds het prille begin nauw betrokken bij het reilen en zeilen van hun levenswerk en dat van de overige ouders. Jos is voorzitter van de stichting en kan desgewenst rekenen op zijn grote netwerk. Mirjam houdt nauw contact met de begeleiding en verricht met de andere ouders allerlei hand- en spandiensten.

Ambitieus en gedurfd

“We wisten destijds dat het een ambitieus en gedurfd project was. Maar we wilden in principe niet veel concessies doen, want je doet het tenslotte voor je kind. Je wilt graag het beste voor hem of haar. We hebben enorm veel steun en medewerking gehad van de gemeente. En van woningcorporatie Wherestad (nu Intermaris, red), die het gebouw heeft neergezet. Er werd goed met ons meegedacht en daar zijn we tot op de dag van vandaag heel blij mee, want als we zien hoe het er in Villa aan toe gaat; in een woord geweldig. Dat geldt zeker ook voor de zorg”, vertelt Jos de Vries.

Goed team

De zorg in Villa wordt gegeven door een team van ‘s Heeren Loo, een grote aanbieder van zorg voor mensen met een beperking. “Het is een goed team en wij als ouders kunnen prima schakelen met deze professionals. Het gaat allemaal in een perfecte sfeer en in goed overleg. De kosten van de zorg betalen de ouders vanuit het persoonsgebonden budget”, aldus Mirjam. Om er aan toe te voegen: “We zijn nog op zoek naar vrijwilligers die op de vrije dagen activiteiten willen ondernemen met een bewoner of met de groep.”

Tien jaar woonvorm Villa zou aanvankelijk een feestje moeten opleveren, maar dat gaat vanwege de coronamaatregelen niet door. “We grijpen deze gelegenheid wel aan om iedereen nog even te laten weten dat we er nog steeds zijn. Normaal gesproken laten we ons weinig of niet horen, maar dit is wel iets om even bij stil te staan”, gaat Mirjam verder.

Stichting Villa houdt zich aanbevolen voor sponsors. “We willen voor de bewoners leuke dingen organiseren. En de bus moet natuurlijk blijven rijden. Gelukkig hebben we een aantal vaste sponsors weten te binden, maar er is nog altijd ruimte op de bus voor enkele logo’s. De kosten hiervan zijn 250 euro per jaar. Zou geweldig zijn als eventuele nieuwe sponsors zich melden via de website www.stichtingvilla.nl”, gooit Jos een balletje op.

Werken in Villa

Hij en Mirjam hopen dat degenen die werkzaam zijn in de zorg en interesse hebben om in de Villa te komen werken, contact met ze opneemt.