V.l.n.r.: Richard Blom (Gean), Arthur Keyner (Arthur&Co), Jacqueline Veerman (Van Oostrom) en Martin Van Eijk:  de afvaardiging van de winkeliersvereniging.
V.l.n.r.: Richard Blom (Gean), Arthur Keyner (Arthur&Co), Jacqueline Veerman (Van Oostrom) en Martin Van Eijk: de afvaardiging van de winkeliersvereniging. (Foto: RodiMedia/NV)

Winkelcentrum Makado bestaat 50 jaar en viert dat groot

Algemeen

PURMEREND – Het is het op één na oudste winkelcentrum (na het Wormerplein) in Purmerend en kent een bewogen geschiedenis: Makado in de Wheermolen, ook bekend als het John F. Kennedyplein. Dit jaar viert het een halve eeuw als ‘hart van de wijk’, een gelegenheid die de winkeliersvereniging niet zomaar voorbij laat gaan. Een mooi moment ook voor het ophalen van wat herinneringen.

Aftrap zaterdag met Bigshopper (t.w.v. € 50,-) actie

Terugkijkend vond een eindeloze rij aan winkels, vanaf de opening op 27 november 1971, door de jaren heen zijn weg naar het winkelcentrum. Ooit zaten er alle banken bijvoorbeeld, een bloemist, bakker, slager, fietsenwinkel, woninginrichting etc. Er is een harde kern uit overgebleven die ook is terug te vinden in het bestuur van de winkeliersvereniging. Zoals sigarenwinkel van Oostrom, al sinds 1966 te vinden op het Makado nadat opa Van Oostrom zijn kolenhandel had verruild voor de tabakswinkel. Maar ook snackbar Gean gaat zo lang terug, net als drogisterij Piet. Van Eijck heeft er een lange geschiedenis en op de plek waar nu alweer 12,5 jaar drankenwinkel Arthur & Co zit van Arthur Keyner en zijn vrouw Corina, de huidige voorzitter van de vereniging, wordt al van aanvang af drank verkocht. Waar de sherry nog in zelf meegebrachte kruikjes direct uit het vat werd verhandeld.

Grote betrokkenheid

“De betrokkenheid bij het winkelcentrum is altijd groot geweest”, zegt Arthur Keyner. “Het was vanaf het begin het hart van de wijk, de plek waar mensen samen kwamen. Wij als winkeliers hebben dat altijd zo goed mogelijk proberen te doen, onder andere door veel activiteiten te organiseren. Zoals onze regelmatige creamarkt, onze eigen proeverijen op zondag, en bijvoorbeeld een ouderendag. Putri Solo organiseerde regelmatig een Pasar Malam, er waren modeshows en we hadden een big band met kerst. Door corona werd het wat stiller maar ook toen deelden we regelmatig een bloemetje of kerstbroden uit aan de bezoekers. Zo proberen wij de wijk te betrekken en te ondersteunen.”

Noodwinkelcentrum

De geschiedenis van winkelcentrum Makado werd tien jaar geleden beschreven door Rikus Bijvoet en Jaap van Kuler in het magazine van Vereniging Historisch Purmerend. Het ging van start als noodwinkelcentrum aan de Boeierstraat waar de bewoners van de nieuwe wijk terecht konden bij Bakkerij De Halm, slagerij Van der Stelt, Spar supermarkt, tabakswinkel Van Oostrom, slijterij Siem de Jong, drogisterij Piet, groentewinkel Dinkgreve, Snackbar Gean en de Raifeissenbank. Na zes jaar werd eindelijk het, toen nog niet overdekte, winkelcentrum Makado geopend op 1 december 1971. En daar settelden zich een lange rij aan nieuwe winkels, van rijwielhandel tot juwelier Brouwers, van woninginrichting tot platenzaak en slijterij.

Tekst loopt door onder afbeelding


In het noodwinkelcentrum konden de eerste bewoners van Wheermolen hun noodzakelijk boodschappen doen. (Foto: VHP)

Eerste overdekte centrum

In 1976 nam de eigenaar van het winkelcentrum BPF een grote stap en overdekte het winkelcentrum; het eerste overdekte centrum in de stad. Dat bood mogelijkheden. De winkeliers namen de promotie van het winkelcentrum ter hand en organiseerden tal van activiteiten en optredens van René Froger tot Babe. Er waren modeshows en autoshows en in 1976 ontvingen de bezoekers een schrikkelgulden bij elke 5 gulden aan boodschappen. Waarmee ze op de schrikkelveiling, compleet met huis aan huis verspreide catalogus, konden bieden op nieuwe artikelen. Duidelijk is dat er een grote saamhorigheid was tussen de ondernemers onderling. Er was zelfs jarenlang een eigen hostessteam dat nieuwe bewoners bezocht met tassen, bonnenboekjes, bloemen en te winnen reisjes.

Tekst loopt door onder afbeelding


De eerste versie van het Makado Centrum, nog niet overdekt. (Foto: VHP)

Verwoestende brand

Op 13 oktober 1980 werd een deel van het winkelcentrum door een grote brand verwoest. De getroffen ondernemers kregen tijdelijk onderdak in noodwinkels op het parkeerterrein tot ruim een jaar later de herbouw gereed was. En ook daar werd door de ondernemers weer een feestje van gemaakt voor de bezoekers en er werd nog meer uitgepakt, met tuinshows, reisbeurzen en zelfs een heuse langlaufbaan.

Tekst loopt door onder afbeelding


Een brand in 1980 verwoestte een groot deel van het winkelcentrum. (Foto: Waterlands Archief)

Renovatie

In 1988 onderging het winkelcentrum een renovatie en kon het weer een tijd mee. Vol van activiteiten, wisselende winkels, bruisend. Tot medio jaren ’90 de klad er in kwam. De wijk liep terug van 12.000 naar 7.000 inwoners, er waren nieuwe winkelcentra met hetzelfde aanbod. Er ontstond leegstand en het duurde jaren voordat er eindelijk overeenstemming was over een flinke upgrade die eindelijk plaatsvond in 2005. Het op het schop gaan van de Planetenbuurt daarna inclusief het verdwijnen van de Meteorenflats, en de vertraagde nieuwbouw gaven het winkelcentrum en de ondernemers wederom moeilijke jaren. Maar ook dat kreeg het winkelcentrum er niet onder. De winkeliers timmeren nog als altijd aan de weg met leuke activiteiten, de winkelruimtes zijn weer opgevuld en het is weer gezellig druk op Makado.  

Bigshopperactie en meer

Om het jubileum luister bij te zetten deelt Makado deze maand honderd goed gevulde Bigshoppers uit. Zaterdag 5 maart kun je op het winkelcentrum een lege Bigshopper ophalen. Op de omruilzaterdag 19 maart krijgen 100 willekeurige gelukkigen daar een gevulde Bigshopper, met producten t.w.v. 50 euro voor terug. En naast de vele markten en actiedagen staat er op 21 mei een optreden gepland van coverband William Smulders en Lieke Grey. In november is er een reünie en in december een Rad van Fortuin. Het is ook gelukt om op 23 april om 12.00 uur Paw Patrol naar het winkelcentrum te krijgen, een mooie belevenis voor kleine kinderen. Genoeg te doen dus; winkelcentrum Makado gaat nog wel vele jaren mee.

Afbeelding
Start bouw eerste fase Kwadijkerpark Purmerend Algemeen 26 jan, 16:40
Afbeelding
60 jaar na lift naar korfbaltoernooi zijn Alex en Annie nog steeds gelukkig Algemeen 26 jan, 16:24
Afbeelding
Grote regionale postzegelbeurs in De Inval Purmerend Algemeen 26 jan, 16:17
Afbeelding
Aandoenlijke toespraak voor diamanten ouders Algemeen 26 jan, 14:09
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Binnenstad Purmerend wordt 'huiskamer' van alle Purmerenders Algemeen 26 jan, 09:07
Afbeelding
Dierenwelzijn heeft altijd volle aandacht van Astrud Wildschut Politiek 26 jan, 09:00
Afbeelding
Tribute aan Led Zeppelin in P3 Cultuur 26 jan, 07:30
Afbeelding
Versmarkt in de Markthal? Doen! Algemeen 25 jan, 18:33
Afbeelding
Purmerendse Sara de Jong schittert in voorstelling Hendrik Groen Algemeen 25 jan, 17:00
Afbeelding
Aantal Nederlanders met een hersenaandoening blijft stijgen Algemeen 25 jan, 15:41
Afbeelding
Weekend in april feesten op ijsbaanterrein Middenbeemster Algemeen 25 jan, 15:21