Burgemeester vindt dat meer vrijwilligers Koninklijke Onderscheiding verdienen

Algemeen
Veel meer inwoners verdienen een lintje, vindt Don Bijl.
Veel meer inwoners verdienen een lintje, vindt Don Bijl. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De burgemeester ziet graag dat meer inwoners van Purmerend en Beemster koninklijk worden onderscheiden. Het is tekenend voor de wijze waarop Don Bijl zijn gemeente bestuurt. Hij vindt dat te weinig inwoners een lintje krijgen opgespeld. “Ik weet zeker dat meer inwoners het verdienen om rond Koningsdag uit naam van de Koning in het zonnetje te worden gezet. 

Elders in het land worden vrijwilligers sneller naar voren geschoven

In Purmerend heerst een ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’-mentaliteit, maar ik doe een vriendelijk appèl aan iedereen om iemand voor te dragen van wie bekend is dat deze een lintje verdient”, aldus Don Bijl. Daphne van Huizen, Coördinator Kabinetszaken van de gemeente Purmerend en verantwoordelijk voor het aanvraagtraject en de organisatie rondom het opspelden van de versierselen, onderschrijft het pleidooi van Bijl van harte.

Om in aanmerking te komen voor een Koninklijke Onderscheiding moet je je gedurende 15 jaar en minimaal 6 uren in de week verdienstelijk hebben gemaakt als vrijwilliger. Bijl en Van Huizen zijn ervan overtuigd dat er veel meer mensen zijn die zoveel tijd in vrijwilligerswerk steken. “In mijn jaren als burgemeester van Wijdemeren, dat 24.000 inwoners telt, zijn beduidend meer inwoners koninklijk onderscheiden. Purmerend telt nu 90.000 inwoners. Dat moet zich in mijn beleving vertalen in het aantal gedecoreerden”, is het simpele rekensommetje van de burgemeester. Hij kan zich wel voorstellen dat de lintjesregen in een stad als Purmerend ingewikkelder werkt dan in kleinere gemeenschappen. “Daar wordt sneller het initiatief genomen om vrijwilligers naar voren te schuiven voor een koninklijke onderscheiding.”

Waardering

Don Bijl ziet de jaarlijkse onderscheidingen uit naam van de koning als een grote blijk van waardering. “Het is niet zomaar wat, en al helemaal geen vanzelfsprekendheid. Het is een mooi signaal vanuit de gemeente. Voor degenen die een lintje opgespeld krijgen is het moment spannend en feestelijk. Ook de directe omgeving ervaart het moment als heel bijzonder, die verhalen komen altijd terug. Burgemeester Don Bijl: “De spin off is enorm, want degenen die worden onderscheiden krijgen heel veel reacties. En er komen altijd de mooiste verhalen naar boven. Ik moet ook zeggen dat het voor mij als burgemeester een grote eer is om mensen een lintje op te spelden.”

Van de aanvragen die binnenkomen wordt door de Coördinator Kabinetszaken en haar afdeling niets aan het toeval overgelaten. Van Huizen: “Alle aanvragen komen binnen via de website www.lintjes.nl Hier kan iedereen een verzoekformulier invullen, dit is de eerste stap. Vervolgens benaderen we de betreffende indieners en kijken we of de aanvraag haalbaar is. We gaan niet over één nacht ijs en blijven met deze aanvragers in gesprek. Want we doen er alles aan om het maximale uit de aanvraag halen. We nemen alle aanvragen zeer serieus en handelen daar ook naar.”

Vanaf 2023

Voor de Lintjesregen op 26 april 2022 zijn alle voorbereidingen getroffen om een aantal inwoners te decoreren vanwege hun vrijwillige inzet. De gemeente Purmerend hoopt vanaf 2023 nog meer inwoners dan nu te onderscheiden. 

Don Bijl zal dat aan zijn opvolger over moeten laten. De huidige burgemeester gaat immers in het najaar van dit jaar met pensioen. Dat hij dit onderdeel van zijn burgemeesterschap node zal missen, staat wel vast.-