Oorlogsherinneringen in Kwadijk

Algemeen
Inundatie in Kwadijk, mei 1940.
Inundatie in Kwadijk, mei 1940. (Foto: aangeleverd)

KWADIJK -  Oudheidkundig genootschap Oud-Quadyck houdt op woensdag 13 april haar Algemene Ledenvergadering in de kerk van Kwadijk. De vergadering begint om 19.30 uur.

Na de vergadering volgt rond 20.30 uur een programma over oorlogsherinneringen van Siem Laan en Jan Wijhenke aan de Tweede Wereldoorlog. Voorjaar 2020 filmde Peter Lensselink de oorlogsherinneringen van Jan Wijhenke. Vanwege het uitbreken van de coronapandemie kon het interview toen niet worden getoond. Jan Wijhenke vertelt onder andere hoe hij als 9-jarige het uitbreken van de oorlog meemaakte, over de impact van de inundatie, de spertijd, het verenigingsleven tijdens de oorlog, turfbaggeren, illegale krantjes die hij stiekem in Kwadijk rondbracht, voedseldroppingen aan het einde van de oorlog, enzovoorts.

In de periode 1944-1946 heeft Kwadijker Siem Laan aantekeningen gemaakt over het dagelijks leven. Bijvoorbeeld over zijn zorgen om zijn bedrijf draaiende te houden toen het land onder water was gezet door de Duitse bezetter. Maar ook over zijn gezin, dat tijdens de oorlog met zoon Piet werd uitgebreid. Laan was op de hoogte van zowel het regionale als landelijke en internationale oorlogsnieuws zoals de overval op het distributiekantoor in Edam op 17 maart 1944 en de ontvoering van NSB-burgemeester Van Baak van Purmerend en Edam op 30 januari 1945. Kortom, het is een bijzonder document dat aan de orde komt.

De avond zal plaatsvinden in de kerk van Kwadijk, Kwadijk 87 te Kwadijk. Leden en donateurs van Oud-Quadyck hebben vrij toegang; voor overige bezoekers bedraagt de entree € 2,50.
Zie ook www.oud-quadyck.nl.

Afbeelding
Afbeelding