Purmerendse Art Fair (PAF!) toont moois van lokale kunstenaars

Algemeen
Het is aftellen voor het bestuur van de kunstroute. V.l.n.r.: Joke Sweers, Peter Elias, Mark de Vries en Jurgen van den Hoek.
Het is aftellen voor het bestuur van de kunstroute. V.l.n.r.: Joke Sweers, Peter Elias, Mark de Vries en Jurgen van den Hoek. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND – Laat je verrassen door lokale kunstenaars volgend weekend. Op 28 en 29 mei, beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur, vindt in De Markthal de eerste Purmerendse Art Fair (PAF!) plaats. De beurs is opgezet ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Kunstroute Purmerend. Een kleine vijftig lokale kunstenaars is er aanwezig om hun werk te laten zien, variërend van schilderijen tot textiel, van hout tot beeldhouwwerken. De toegang is gratis.

Op 28 en 29 mei in De Markthal

De Kunstroute voert belangstellenden al twee decennia, het eerste weekend van oktober, langs de ateliers van de kunstenaars, voorafgegaan door een drie weken durende etalageroute in de binnenstad. Sinds 2005 is de Kunstroute ondergebracht in een stichting. 

Het bestuur (bestaande uit de kunstenaars Mark de Vries, Peter Elias, Joke Sweers en Jurgen van den Hoek) timmert conform het doel flink aan de weg om de kunstenaars en inwoners met verschillende kunstactiviteiten dichter bij elkaar te brengen, waarbij de PAF! zeker het grootste project is. 

Goed uitpakken

“We wilden voor ons 20-jarig bestaan echt goed uitpakken”, vertelt voorzitter Mark de Vries. “Elke kunstenaar heeft minimaal 3.5 m stand tot zijn beschikking, de mensen komen binnen over de rode loper, er loopt een aantal gastvrouwen rond en wethouder Eveline Tijmstra verricht op zaterdagochtend om 10.00 uur de opening. En de geïnteresseerde bezoeker krijgt gratis de jubileumkrant mee.”

Besloten receptie

Op de zaterdagavond is er op de beurs een besloten receptie voor sponsoren, kunstenaars, genodigden e.d. om de twintig jaar Kunstroute te vieren. “Het is geweldig hoe dat kleine zaadje van 20 jaar geleden nu een prachtige plant is geworden”, zegt Mark. “Veel kunstenaars van toen zijn weer terug gekomen en we horen alleen maar positieve geluiden van iedereen, van ondernemers, vanuit de gemeente etc. Het is gewoon een hele leuke club. Ik zou dit 1 jaar doen als interim voorzitter en ga inmiddels het derde jaar in. Dat toont wel aan hoe leuk dit is”

Professioneler

 “Een kunstenaar is vooral bezig met zijn eigen werk, op zijn eigen locatie”, vult Peter aan. “Door al onze activiteiten komen ze in contact met andere kunstenaars en hun werk. Het is hechter geworden en professioneler, onder andere door de nieuwe actuele website.” Officieel is de insteek nog steeds om het eigen atelier open te stellen. De Kunstroute trekt dan ook aardig wat belangstellenden. In 2021 volgden zo’n 900 mensen de route.

Donateurs

Het donateurschap van de Kunstroute kost een tientje per jaar en alle, nu rond de tachtig, donateurs kunnen deelnemen aan de interne activiteiten. Peter: “We doen veel onderling, bijvoorbeeld buiten schilderen met een groep, de Sterren op het doek, de VVV-etalage. En we hebben het Kunstcafé voor de kunstenaars in ‘t Stamhuis waar we elkaar treffen.” De acties naar buiten, zoals de PAF! zijn voor de door een speciale commissie ‘geballoteerde’ donateurs. “Daar zijn bepaalde criteria voor”, licht Peter toe. “Zo zijn deze mensen serieus bezig met kunst, en maken ze authentiek en gevarieerd werk.”

Naamsbekendheid

Mark vindt het belangrijk om steeds meer kunstenaars te verbinden aan de stichting. “We krijgen in de hele regio meer in naamsbekendheid. En hoe meer kunstenaars zijn aangesloten hoe meer je voor elkaar krijgt. Onder andere bij de gemeente maar ook bijvoorbeeld met Kunst in de etalage. Voor een groot deel van de leden is de kunst een hobby maar er zitten ook professionele kunstenaars tussen. Het gaat er om zichtbaar te zijn. Voor elk werk is er een koper, maar die moeten jou dan wel weten te vinden.”

De kunstenaars van het Kunstcollectief hopen deze in groten getale te treffen op de PAF!. “Het is een voor Purmerend uniek event, en ook nog op een toplocatie, in een markant gebouw. Alle disciplines staan er, er is voor ieder wat wils. Dus kom en sta ‘paf’ van de kunst in Purmerend”, roept Mark op.