Deze voorspellingen uit Chriet Titulaers Huis van de Toekomst zijn uitgekomen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Bijna ongemerkt zien veel huishoudens er een stuk anders uit door de intrede van nieuwe apparaten. In de jaren ‘80 voorspelde wetenschapper Chriet Titulaer in Wondere Wereld diverse attributen waarvan we in de 21 eeuw gebruik zouden maken. In zijn Huis van de Toekomst in Rosmalen werd een voorschot genomen op deze periode. Welke apparaten zijn intussen normaal geworden? 

Van centraal stofzuigersysteem tot robotstofzuiger

De markante wetenschapper Chriet Titulaer (1943-2017) zag de ontwikkeling van de robotstofzuiger al langer aankomen. Hoewel de uiteindelijke versie er anders uitziet dan in het Huis van de Toekomst wist hij: dat vervelende klusje moet toch op simpele wijze geautomatiseerd kunnen worden. Intussen heeft de specialist in slimme apparaten, Ubari, diverse soorten zelfstandige stofzuigers in zijn assortiment. Zelfs voor het zwembad. We hoeven tegenwoordig niet lang te zoeken naar de beste zwembadrobot stofzuiger.

Voor de dieren

Wie katten en honden in huis heeft, heeft misschien een automatische brokjes-dispenser voor als de baasjes uithuizig zijn. Die zien er gelukkig anders uit dan het onhandige voedersysteem van Marty McFly en Emmett Brown in de eerste scène van Back To The Future. Het is de beste robot stofzuiger voor dierenharen die uit zichzelf op zoek gaat naar kattenharen. Handig voor als er visite met een allergie langskomt. Maar ook voor de beestjes is het fijn als een huis niet stoffig is. Laat staan voor jezelf. 

Zonnecellen en webshoppen

De eerste zonnecellen stammen uit 1883, Chriet Titulaer voorspelde dat ze op een gegeven moment hele huishoudens van stroom zouden voorzien. En dat dit beter voor het milieu zou zijn, zoals de uitstoot van stikstof toen ook al aangestipt werd door wetenschappers. Alle apparaten zullen - idealiter - op den duur aangesloten worden op de duurzame zonnepanelen. Ook die slimme stofzuiger; wie een gladde vloer heeft, koopt de beste robot stofzuiger met dweilfunctie op internet. Dat laatste is eveneens een voorspelling van Titulaer, hij noemde het ‘telewinkelen’. Een populaire hobby die we nu kennen als shoppen op internet. 

Wikipedia en themakanalen

Titulaer was misschien niet de enige, maar ook hij benadrukte dat onze communicatie anders zou gaan verlopen. De interactieve encyclopedie Wikipedia is daar het mooiste voorbeeld van, omdat het geheel voldoet als zijn omschrijving. Andere nu ingeburgerde begrippen zijn de glasvezelcommunicatie oftewel internet, stemherkenning, beeldtelefoons (skypen of facetimen dus) en allerlei themakanalen op televisie. We konden het ons in de jaren ‘80 niet voorstellen dat MTV géén muziek meer zou uitzenden, maar ook niet dat we de hele dag naar kokende mensen (24Kitchen), natuurfilms (Discovery) of vissers (VisTV) zouden kijken. 

Horrorvoorspelling niet uitgekomen

Hoewel sommige mensen het internet op zich al zien als dystopie, is de horrorvoorspelling die Chriet Titulaer deed over de implantatie van computerchips in hersenen gelukkig niet uitgekomen. Maar verder is het bewonderenswaardig hoe de sterrenkundige het allemaal bij het rechte eind had. In tegenstelling tot collega-wetenschappers maar ook filmmakers (zie wederom Back To The Future), die een belofte schetsten waarop we nu al bijna een halve eeuw wachten, maar die tot op heden niet in de showrooms staat: waar blijft onze vliegende auto? 

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie