Wordt ‘ons’ hertenkamp kamelenkamp?

Algemeen
Betekent het nu de ondergang van het hertenkamp aan de Anjelierenstraat?
Betekent het nu de ondergang van het hertenkamp aan de Anjelierenstraat? (Foto: aangeleverd)

Columnist Z Lijner verbaast zich zo nu en dan over plannen en besluiten die vanuit de overheid over ons worden uitgestrooid. Dit keer is het de mogelijke bedreiging van het hertenkamp in de bloemenbuurt.

“Het hertenkamp wordt niet bedreigd door het Dierenbevrijdingsfront of andere activisten, nee het is de Minister van Landbouw. Hij vindt dat hertenkampen moeten verdwijnen. Hij meent dat dam- en edelherten in velden en bossen moeten kunnen leven, en niet in een beperkte ruimte achter een hek moeten worden gehouden. De minister heeft daarom besloten dat er vanaf 1 januari 2024 niet meer mag worden gefokt met de herten van hertenkampen en kinderboerderijen. De bestaande dieren mogen blijven tot ze doodgaan, maar er mogen geen nieuwe meer bij komen. Op die manier zullen de hertenkampen dus langzamerhand verdwijnen.

Oppositiepartijen in het parlement slaagden er niet in om de minister te overtuigen van de onjuistheid van zijn besluit. Betekent dit nu de ondergang van ons Purmerender hertenkamp? Het zou zo maar kunnen. En dat terwijl het hertenkamp sinds mensenheugenis bestaat en door toegewijde vrijwilligers wordt onderhouden.  Sinds enige tijd lijkt er een vloek te rusten op ‘ons’ hertenkamp. De vrijwilligers kregen de zaak goed op orde, nadat verval en ineenstorting dreigde. Vervolgens zorgde de vogelgriep voor het vertrek van pauwen, kalkoenen, kippen. Het werd een beetje kale boel. Als straks ook de herten zijn uitgestorven dan valt er weinig meer te bekijken. Wellicht dat de wethouder van wonen denkt: ha fijn, er komt een mooi stuk grond vrij voor woningbouw. Containerwoningen op die plek!

Dat zou te erg en te kort door de bocht zijn. Want de herten moeten dan wel weg, maar er mogen van de minister gelukkig wel schapen, geiten, alpaca’s, lama’s, ezels en kamelen(!) worden gehouden. Het hertenkamp wordt wellicht dus een kamelenkamp. Een wenkend perspectief.”