Bewoners regelen sponsoring voor aanschaf AED bij de Meander

Algemeen
De oudste bewoonster Sonja van der Zee, hier geflankeerd door Maarten Kuiper (links) en Hans Reijgwart, onthulde de AED.
De oudste bewoonster Sonja van der Zee, hier geflankeerd door Maarten Kuiper (links) en Hans Reijgwart, onthulde de AED. (Foto: Evert Ruis)

PURMEREND - Maarten Kuiper en Hans Reijgwart wonen in appartementencomplex De Meander in de Siouxstraat Weidevenne, seniorencomplex voor 55-plussers. Twee jaar geleden al vroegen zij zich af waarom er, gezien ook de gemiddelde leeftijd in het complex, geen AED-apparaat hing. Na flink wat inspanningen om de aanschaf van een AED te laten sponsoren, kon Sonja van der Zee, de oudste bewoonster (96), afgelopen vrijdag eindelijk. tijdens een feestelijk momentje, het AED-apparaat aan de buitenmuur van De Meander onthullen.

Door corona bleef de vraag even liggen maar vorig jaar november besloten Hans, oud-ambulancemedewerker en nog immer een actief EHBO’er, en Maarten er actief mee aan de gang te gaan.  ”We hebben eerst een officiële aanvraag gedaan”, licht Maarten toe. “Daarbij kregen wij te horen dat er al een AED-apparaat in de straat is, op 6 minuten afstand. Wij zijn dat toen gaan testen, maar ik kan je verzekeren dat 80 procent van de mensen in dit complex die afstand niet redt in zes minuten. Toch was dit de reden dat de Stichting Reanimatie Purmerend ons niet kon helpen. Dus de officiële weg was geen optie.” 

Financiële hulp

Maar Hans en Maarten waren niet voor één gat te vangen. Maarten vervolgt: “Ik heb zelf in de commercie gezeten en ben gaan zoeken in mijn oude contacten naar geschikte spelers die ons zouden kunnen helpen. De meesten hadden voor sponsoring allemaal voorwaarden, zoals een inschrijving in de KvK, e.d. Tot ik terechtkwam bij het Univé Buurtfonds, zij wilden ons wel helpen. Net als Clup Welzijn overigens, maar dat was toen al niet meer nodig. Voor het laatste stukje dat we tekort kwamen sprong Van Overbeek Makelaars bij.”

Beschikbaar voor de hele buurt

“We wilden namelijk een AED voor buiten, zodat de hele buurt er iets aan zou hebben en hij breed gebruikt kan worden door iedereen, maar dan ben je al snel 1000 euro duurder uit. Bovendien moet je een AED buiten aansluiten bij Stichting Burgerhulp van de Hartstichting. Dan komt er een chip in de kast waarmee 112 je een code geeft om hem te openen wanneer je de AED nodig hebt.  Onze verhuurder Intermaris heeft de kosten voor het onderhoud, tot in lengte der jaren, op zich genomen.”

De onthulling mocht na al deze inspanningen en de mooie sponsoring dan ook een feestje zijn. “We hebben dit met veel plezier gedaan. En we zijn er geweldig blij mee!”, aldus Maarten.

Afbeelding