Wat denk je zelf!?

Column
Linda de Groot
Linda de Groot (Foto: Sandrinos Fotografie)

‘Of je nou denkt dat je het kunt, of dat je denkt dat je het niet kunt, in beide gevallen heb je gelijk’. Krachtige woorden van Henry Ford. En hij had gelijk, want de kracht van je gedachten is sterk. Het kan ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen voelt, of dat je van tevoren al opgeeft omdat je gelooft dat het nooit wat gaat worden.  

De gedachten in je hoofd vorm je zelf, maar ze kunnen ook voor een groot deel worden beïnvloed door je omgeving. Als jij bijvoorbeeld van jongs af aan te horen krijgt dat je nou eenmaal onhandig bent, of dat je nou niet zo goed kunt leren, dan kunnen dat gedachten zijn die zich in je hoofd gaan wortelen en die je zelf gaat geloven.  

‘Waarom doe jij toch altijd zo vervelend?’ ‘Waarom ben jij altijd zo’n pestkop?’ Wanneer een kind dit vaak genoeg te horen krijgt, gaat hij het zelf geloven, het kan in zijn hoofd de waarheid worden. En bovendien doen kinderen graag wat ze denken dat wij van hen verwachten: ben ik altijd een pestkop? Aha..  

Een aantal jaren geleden was ik in een grote speeltuin. Mijn kinderen waren aan het spelen en ik keek vanaf mijn kleedje om me heen. Opeens zag ik een oudere vrouw een jongen aan zijn arm meesleuren. Ze was duidelijk heel boos op hem. Uit wat er werd gezegd maakte ik op dat hij haar kleindochter in het water had geduwd, waardoor dat meisje nu kletsnat was. Terwijl de jongen werd voortgetrokken hoorde ik hem roepen ‘maar ik ben nou eenmaal een pestkop!’  

Het leek erop dat dat zijn waarheid was geworden, omdat hij het vaak genoeg te horen had gekregen. Het was zo, híj was zo en dus gedroeg hij zich ernaar. Met alle gevolgen van dien.  

Wat wil jij je kind laten geloven? En hoe fijn kan het zijn voor kinderen om te weten dat ze kunnen beïnvloeden welke gedachten ze hebben en dat dat weer kan zorgen dat ze zich zekerder, blijer of meer ontspannen gaan voelen. De kracht van gedachten is sterk, ook daarin kunnen we als ouders onze kinderen veel meegeven.

linda@ldgcoaching.nl | www.relaxtemoeder.com