Theater na de Dam: Aangrijpende oorlogservaringen in ‘Het Bittere Kruid’ op 4 mei

Cultuur
Julien Croiset in Het bittere kruid.
Julien Croiset in Het bittere kruid. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Op 4 mei 2024 presenteert Theater de Purmaryn in samenwerking met Theater de Verbeelding en Studio Antigone een aangrijpende voorstelling van ‘Het Bittere Kruid’, een bewerking van het gelijknamige boek van Marga Minco. Deze speciale uitvoering, onderdeel van Theater na de Dam, belicht op indrukwekkende wijze de ervaringen van een familie in de Tweede Wereldoorlog. “Een verhaal waarbij elke zin je in het hart raakt”, aldus acteur Julien Croiset van Studio Antigone.

Marga Minco, geboren in 1920, beschrijft in haar autobiografische werk ‘Het Bittere Kruid’ op ontroerende wijze hoe haar familie onwetend wordt meegesleurd in het systeem van vernietiging, terwijl zijzelf erin slaagt te overleven. De voorstelling, vertolkt door Maruja Bobo Remijn en Julien Croiset, brengt deze verhalen op meeslepende wijze tot leven. Als vertellers en personages nemen zij het publiek mee op een reis door de oorlogstijd, waarbij de stem van Marga Minco af en toe subtiel weerklinkt.

Tekst loopt door onder afbeelding


Marga Minco, voor het pand van haar onderduikadres. (Foto: aangeleverd)

Onder regie van Agaath Witteman wordt de wereld van ‘Het Bittere Kruid’ met minimale middelen opgeroepen. De lichte toon van Minco’s schrijfstijl wordt behouden, waarbij de nadruk niet ligt op de gruweldaden van het systeem, maar eerder op de argeloosheid en naïviteit van een jong meisje dat de gebeurtenissen observeert.

Julien: “Wij spelen met Studio Antigone deze voorstelling al 10 jaar. Met hart en ziel. Want wij vinden dat men van dit verhaal moet blijven horen. Ten eerste omdat ‘Het bittere kruid’ van Marga Minco een universeel en tijdloos verhaal is, waarin mensen behandeld worden alsof ze minder zijn. En dat alleen vanwege, in dit geval, afkomst en geloof. En vandaag de dag hebben Joodse mensen en vele andere minderheidsgroeperingen daar nog steeds mee te maken. Ten tweede omdat het een schitterend geschreven, hartverscheurend en bijna niet te geloven verhaal is, waarbij elke zin je in het hart raakt.”

De voorstelling, die ongeveer 80 minuten duurt is gratis, maar reservering van een kaartje is verplicht. Het belooft een bijzondere avond te worden waarbij het publiek wordt uitgenodigd om te reflecteren op de impact van oorlog en herinnering.

Waar en wanneer: Datum: 4 mei 2024 Tijd: 20:30 uur Locatie: Theater de Purmaryn Toegang tot de voorstelling is gratis, maar reservering van een kaartje is verplicht via: www.depurmaryn.nl/agenda/seizoen-2023-2024/theater-na-de-dam