‘Purmerend moet in voorjaar 2024 Fairtrade gemeente zijn’

Duurzaamheid
Vanuit de Wereldwinkel wordt er druk gewerkt aan het predicaat fairtrade.
Vanuit de Wereldwinkel wordt er druk gewerkt aan het predicaat fairtrade. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND – Sinds een paar jaar wordt er vanuit de Wereldwinkel Purmerend gewerkt aan het ‘rijp’ maken van de stad voor het predicaat Fairtrade gemeente. Aan de eerste criteria wordt inmiddels voldaan. De gemeenteraad is akkoord en er wordt actief gewerkt aan de promotie van fairtrade. Nu is het tijd voor de grootste ‘hobbel’; het mee krijgen van de bedrijven in Purmerend, met name winkels en horeca. “Om het predicaat te behalen is er een bepaald aantal bedrijven nodig dat zich als fairtrade bedrijf heeft geregistreerd bij ons”, geeft Jeroen Adolfs, voorzitter van de stichting Wereldwinkel aan. “Daarom gaan we nu actief bedrijven benaderen. Met het streven om in het voorjaar van 2024 dat oranje bordje ‘Fairtrade gemeente’ onder dat van Purmerend te zien hangen.”

De week van de duurzaamheid van 8 tot en met 14 oktober is een uitgelezen kans om het streven onder de aandacht te brengen en actief te lobbyen. “Dan hebben wij een kraam in de Markthal waar we informatie geven, de folders uitdelen en waar we de registratieformulieren hebben liggen”, zegt Adolfs. “Overigens werken veel bedrijven al fairtrade zonder dat ze daar zelf bij stil staan. Zij hebben in principe alleen een wake up call nodig om tot registratie over te gaan. Daar gaan we nu aan werken. P2000+ heeft toegezegd de folder onder hun leden te gaan verspreiden, we werken al samen met de BIZ’en in de stad en zelf ga ik nu proberen een voet tussen de deur van de winkelcentra te krijgen.”

Registratie van de bedrijven is belangrijk omdat de Stichting Fair Trade Gemeenten die de predicaten uitgeeft, een staffel hanteert vanuit het aantal inwoners voor het minimum aantal bedrijven in de gemeente dat fairtrade onderneemt. Registreren kost niets, geeft Adolfs aan, maar het brengt een hoop. “Want ook bij consumenten en bezoekers aan de binnenstad zie je de bewustwording groeien. Zij letten steeds meer op bijvoorbeeld eerlijk katoen of producten waar kinderarbeid aan te pas komt. Voor bedrijven betekent het soms keuzes maken. Een horecabedrijf bijvoorbeeld kan de fairtrade koffie duurder vinden dan de koffie die ze schenken. Maar er komt een moment dat een gast dan toch kiest voor de koffie van de buurman omdat die wel fairtrade is. Veel supermarkten zijn al fairtrade omdat ze daar een eigen assortiment in hebben. Maar met name in de horeca, de bedrijfsrestaurants en kledingzaken valt nog wel wat te halen.”

Cadeau van Don Bijl

Adolfs is blij met de actieve ondersteuning vanuit de gemeente. “Expliciete toestemming van de gemeenteraad is een eerste vereiste. Deze kregen wij al begin 2022. Dat was een mooi laatste cadeau van Don Bijl voor ons, vlak voor hij met pensioen ging, omdat hij zich er persoonlijk hard voor heeft gemaakt.”


Dit bordje moet in de loop van volgend jaar het oranje bordje onder dat van Purmerend hangt. 

Een andere is dat er concreet wordt gewerkt aan de bewustwording rondom fairtrade. Adolfs: “Dat doen wij onder andere met onze fairtrade markten bij de winkel, drie keer per jaar. Die zijn erg succesvol en we kunnen daar regelmatig nieuwe partijen aan ons binden. Daar merken we duidelijk dat fairtrade steeds meer leeft. En dat een gemeente zich hiermee echt kan onderscheiden. Er zijn momenteel nog maar iets van 180 fairtrade gemeenten actief. Op de website van Fair Trade Gemeenten kun je zien welke en ook welke bedrijven daar geregistreerd staan. Je kunt daar als bedrijf en als gemeente publicitair en marketingtechnisch echt wel wat mee. En omdat je het fairtrade gemeentebordje mag gebruiken is het ook direct voor iedereen zichtbaar. Je laat zien dat je samen en met elkaar goed bezig bent. En bijdraagt om, middels eerlijke handel, uitbuiting van producenten in derde wereldlanden te stoppen. Dus bij deze een oproep aan bedrijven, retail en verenigingen om eerlijke producten te gebruiken c.q. verkopen, en zich te registreren, zodat we straks in een fairtrade gemeente wonen.”

Meer informatie is te vinden op de website www.fairtradegemeenten.nl. En natuurlijk bij de Wereldwinkel en binnenkort in de Markthal, tijdens de week van de Duurzaamheid.

Het oranje bordje moet volgend jaar onder dat van Purmerend hangen.