Vooral onder ouderen en starters grote belangstelling voor woningbouw in Oostflank

Gemeentenieuws
De Oostflank wordt een wijk met veel ruimte en groen.
De Oostflank wordt een wijk met veel ruimte en groen. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De gebiedsvisie Oostflank is amper in de openbaarheid gekomen of de eerste waarschuwende vingers zijn al opgestoken. Dat zal de komende maanden niet anders zijn, want bij de ontwikkeling van een gebied, zeker van deze grootte, spelen altijd wel belangen; persoonlijk of vanuit een organisatie. Met respect voor participatie presenteerden gemeente Purmerend en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling trots de ambitieuze plannen met betrekking tot het gebied dat loopt van Baanstee Noord tot aan Vurige Staart.  Als er onderweg niet al teveel ruis optreedt, kunnen de eerste van in totaal zo’n 5.000 woningen in de loop van 2026 worden gebouwd. Slagroom op de taart voor woningzoekende Purmerenders is dat zij voorrang krijgen bij ongeveer de helft van de betaalbare huurwoningen. Er is veel belangstelling voor wonen in het gebied.

Wethouder Pascal Verkroost (onder andere verantwoordelijk voor Gebiedsontwikkeling) is sinds april vorig jaar aangehaakt bij de plannen: “We wilden de visie op het plan Purmer-Zuid Zuid veel breder trekken. De visie die er nu ligt hebben we vanuit de situatie ter plaatse bekeken en gemaakt en zeker niet vanachter het bureau bedacht en uitgewerkt. Er is op een gedegen manier gezocht naar een goede balans waarin groen, natuur, wonen en recreatiemogelijkheden elkaar versterken. En dat is prima gelukt.” 

Blij met input

Verkroost is blij met de input die inwoners, ondernemers en andere betrokkenen hebben geleverd. Dat BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling direct betrokkene was in het maken van de visie heeft te maken met het feit zij eigenaar van de golfbaan is. “Alles bij elkaar heeft het ons geholpen met het maken van de visie. De Oostflank wordt een prachtig gebied voor iedereen.”

Wat de meesten goed zal doen is dat de kwaliteiten van het Purmerbos worden gerespecteerd en zelfs versterkt, en dat het toevoegen van veel broodnodige betaalbare woningen het gebied alleen maar zal opwaarderen. Je zou ook kunnen zeggen dat sprake wordt van een win-win situatie. Extra prettig is het dat hondenopvang Dogrun geen gevaar loopt. De weg die eerder het einde van zijn Dogrun zou inluiden, is elders ingetekend.

Tekst gaat verder onder de foto


Een van de opties is om ook ruimte te bieden aan soortgelijke bouw in de Oostflank. (Afbeelding: aangeleverd)

De blik van de gemeente is vanaf nu vooral gericht naar woningcorporaties. “We zijn benieuwd naar hun ideeën”, aldus Pascal Verkroost. “De wens is om de koopwoningen betaalbaar te houden, maar dat geldt zeker voor de huurwoningen. Er wordt 30% sociale huur, 40% middeldure huur en 30% vrije sector gebouwd. Op het terrein van de golfbaan komen tussen 4.000 en 4.500 woningen, de plannen in Purmer-Zuid Zuid voorzien in de bouw van 1.000 tot 1.300 woningen. Vanwege onlangs gewijzigde regelgeving kan de helft van de betaalbare (huur)woningen met voorrang worden toegewezen aan Purmerenders.”

Natuurlijke materialen

Ongeveer de helft van deze woningen worden eengezinswoningen, het andere gedeelte bestaat uit gestapelde bouw. Er wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke materialen, zoals hout, en andere zogeheten biobased materialen. Omdat alles gericht is op zo snel mogelijk aan de slag en het bouwen van betaalbare woningen wordt met meer dan normale interesse gekeken naar fabrieksmatig bouwen. 

Ruim en groen

In tegenstelling tot Purmer-Noord, waar lange straten met huizen zijn gebouwd en minder aandacht is besteed aan groen, wordt de Oostflank vooral ruim en groen opgezet. Met ten aanzien van de sector (relatief) betaalbaar kleine-, gestapelde- en klimaatbestendige woningen en overal groen. Lopen, fietsen en het gebruik van de snelle bus worden gestimuleerd. Om die reden zal de auto een minder prominente rol gaan spelen. Pascal Verkroost: “In sommige gevallen zullen de aanstaande bewoners een stukje moeten lopen alvorens ze hun auto kunnen parkeren, maar het spreekt voor zich dat er voldoende ruimte komt voor het gebruik en parkeren van de auto of liever nog deelauto.”

Aansluiting naar N244

Om de woningen op de golfbaan goed te kunnen bereiken komt er een aansluiting via de Baanstee naar de N244. De IJsselmeerlaan wordt doorgetrokken als route voor de bus en ontsluiting voor een beperkt deel van de woningen op de golfbaan. De nieuwe verbinding wordt ingepast in het Purmerbos. De Purmerenderweg (tussen Middentocht en Grotenhuysweg) en Westerweg worden autoluw en hier blijven nieuwe aansluitingen voor autoverkeer achterwege. De woningen in de Purmer-Zuid Zuid zullen naast lopend en fietsend ook te bereiken via een nieuw aan te leggen weg die parallel loopt aan de Verzetslaan. Deze weg wordt op de Verzetslaan aangesloten via het kruispunt Verzetslaan / Dom Helder Câmarastraat en het kruispunt Verzetslaan / Persijnlaan. Dat laatste kan voor de meesten geen verrassing zijn, want sinds jaren ligt hier al een afslag. Deze moet alleen nog worden doorgetrokken.

Groen en duurzaam gaan in de Oostflank samen met planten en dieren. Om dit te bewerkstelligen wordt geïnvesteerd in natuurkwaliteit en -diversiteit. Voor een deel wordt hieraan tegemoet gekomen dankzij behoud van het bos, maar er wordt ook gekeken hoe beide bospercelen van beide deelgebieden met elkaar kunnen worden verbonden. Ongeveer 10% van alle nieuwe bebouwing is voor maatschappelijke, sportieve en commerciële voorzieningen gereserveerd. De woningen komen in het groen te liggen, zodat wandelen, spelen, ontmoeten, sporten, fietsen en ander gezond gedrag worden gestimuleerd.  

Visie eerst naar Raad

Gemeente en BPD willen een snelle uitvoering van de gebiedsvisie Oostflank. Het is nu duimen dat er onderweg geen beren op de weg komen. Volgende maand wordt de visie voorgelegd aan de raad. Na vaststelling worden de plannen uitgewerkt en starten de ruimtelijke procedures.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant