Waar gedenken we op 4 mei en vieren we 5 mei in Purmerend Beemster?

Nieuws
Het herdenkingsmonument in Middenbeemster.
Het herdenkingsmonument in Middenbeemster. (Foto: Archieffoto: Geert Heikens)

PURMEREND - Ook dit jaar wordt op 4 mei in Purmerend stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien. Het jaarthema: Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid

In Purmerend vertrekt om 18.50 uur de herdenkingstocht vanaf de Kaasmarkt naar het verzetsmonument aan Jaagweg in aanwezigheid van burgemeester Ellen van Selm. Aan de Jaagweg en op de Kaasmarkt zullen kransen/bloemen worden gelegd. Na de 2 minuten stilte zal op de Kaasmarkt het Nationale volkslied Het Wilhelmus worden gezongen samen met het Pop Musical Koor Purmerend. Daarna spreken de burgemeester en de voorzitter 4-5 mei comité, de heer Dick Blokker. Zangeres Lisa Carmen zingt afsluitend een lied over Vrede en Vrijheid.

Aansluitend is er een gratis toegankelijk herdenkingsconcert in de Nicolaaskerk. Het concert wordt verzorgd door Pop Musical Koor Purmerend o.l.v. Patrice van Opstal. Emma Scholte en Sophia de Bie, leerlingen van de Trifoliumschool, lezen een gedicht voor. Jan Willem van den Bosch, docent Jan van Egmondcollege, spreekt over “Vrede” Tjerk Hiemstra draagt het gedicht voor “In Vogelvlucht” Na afloop wordt een kopje koffie/thee aangeboden.

De Lutherse kerk organiseert ook dit jaar een herdenkingsbijeenkomst met als thema ‘Herdenken is trouw zijn’. Aanvang om 18.00 uur. Er is ruimte voor bezinning, gesproken woord, luisteren naar muziek en samenzang. De bijeenkomst staat onder leiding van de Doopsgezinde predikant Jarek Kubacki uit Leiden. Muzikale begeleiding wordt verzorgd door Erica Ernsting. De dienst zal tot 18.45 uur duren zodat u de mogelijkheid heeft om aan te sluiten bij de tocht.

Er wordt een herdenking georganiseerd door bewoners van de Anne Franklaan, bij het beeldje van Anne Frank. Wethouder Coen Lageveen zal hierbij aanwezig zijn. Aanvang 19.30 uur.

De herdenkingsdienst in De Purmer start om 19.45 uur bij de Purmerkerk. Namens de gemeente zal een krans worden gelegd door wethouder Chris Boer en gemeentesecretaris Manja van der Weit.

Tekst loopt door onder afbeelding


Herdenking bij de Purmerkerk.(Foto: aangeleverd)

Op 4 mei hebben Theater de Purmaryn en De Verbeelding weer een voorstelling geprogrammeerd onder de noemer ‘Theater na de Dam’. Dit jaar is het de voorstelling ‘Het Bittere Kruid’ door theatergroep Studio Antigone. Het is een bewerking van het gelijknamige boek van Marga Minco. De voorstelling begint aansluitend op de herdenking op de Kaasmarkt om 20.30 uur in de kleine zaal van theater De Purmaryn. De toegang is gratis! Meer informatie vindt u op www.depurmaryn.nl/agenda/seizoen-2023-2024/theater-na-de-dam.

Het filmhuis (Kerkstraat 11) vertoont op 4 mei om 20.30 uur een film, gebaseerd op de roman ‘Wakolda’ van filmmaakster Lucía Puenzo. De voorstelling is gratis. Patagonië, 1960. Een Duitse dokter verblijft lange tijd in het hotel dat door een Argentijnse familie gerund wordt en raakt gefascineerd door hun ziekelijke dochtertje. De familie is blij met de charismatische man met zijn elegante manieren en medische kennis, totdat ze achter zijn sinistere verleden komt. Meer informatie vindt u op www.filmhuispurmerend.nl.

4 Mei herdenking Beemster

Ook dit jaar vinden er zowel op de Zuiderweg in Zuidoostbeemster als bij ’t Landje in Middenbeemster 4 mei herdenkingen plaats. Het 4 mei Comité Beemster nodigt u van harte uit om hieraan deel te nemen.

Zuiderweg 41 Zuidoostbeemster

Om 18.00 uur is er de jaarlijkse herdenking bij het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ aan de Zuiderweg 41 in Zuidoostbeemster. De herdenkingsbijeenkomst is opgericht ter nagedachtenis aan twee RAF-piloten die op 19 augustus 1940 zijn omgekomen nadat hun vliegtuig boven de Beemster was neergeschoten. Sedert 1972 organiseert de Royal Air Forces Association (RAFA) bij het oorlogsgraf op het land van akkerbouwer Jan van Kempen een herdenking.

Om 18.00 uur loopt de stoet vanaf de boerderij naar het graf. De gehele ceremonie duurt ongeveer een half uur. Naast het gesproken woord, het leggen van de kransen door verschillende organisaties en het moment van stilte, is er ook voor de overige aanwezigen mogelijkheid om bloemen bij het graf neer te leggen. Omdat er zeer beperkte parkeergelegenheid is, wordt belangstellenden gevraagd zo veel mogelijk met ander vervoer te komen. Namens de gemeente zal wethouder Natalie Saaf-Pasteuning aanwezig zijn. 

’t Landje Middenbeemster

De herdenking in de Middenbeemster zal plaatsvinden op ‘het Landje’, hoek Rijperweg/Middenweg vanaf 19.45 uur. Namens de gemeente zal een krans worden gelegd door wethouder Natalie Saaf-Pasteuning. Rond het oorlogsmonument en de plaquette aldaar. Klokslag 19.45 uur vertrekt een stoet met genodigden vanuit Brasa richting het monument. Ook daar zal de herdenking zich rond bepaalde rituelen voltrekken. Met verhalen, muziek, woorden. Om 20.00 uur wordt een moment stilte gehouden. Daarna zullen kransen en bloemen neergelegd worden. Rond 20.15 uur zal de ceremonie afgelopen zijn en kunnen aanwezigen de door bewoners van Breidablick uitgereikte bloemen neerleggen op het muurtje voor de plaquette. Uiteraard bent u ook vrij om zelf meegenomen bloemen rond het monument of de plaquette te leggen.

Dit jaar zullen leerlingen van basisschool de Bloeiende Perelaar uit Zuidoostbeemster een onderdeel van het programma voor hun rekening nemen.

Vlaggen

We vragen bewoners deze dag de Nederlandse driekleur halfstok te hangen. Bij het voormalige gemeentehuis en op ’t Landje zal van gemeentewege de vlag halfstok hangen.

Organisatie

De herdenking in Middenbeemster wordt georganiseerd door het 4 mei comité Beemster. In nauwe samenwerking met het Gemeentebestuur en de Stichting Beemster Gemeenschap. 

Tekst loopt door onder afbeelding

Vlaggen op 5 mei. (Foto: Han Giskes)

Programma op Bevrijdingsdag 5 mei

Kindervrijmarkt Zuidpool, van 08.00 tot 14.00 uur 

Op vrijdag 5 mei a.s. vindt ter gelegenheid van de Bevrijdingsdag de jaarlijkse kindervrijmarkt in wijkpark De Driegang plaats. De vrijmarkt is een groot spektakel waar kinderen hun overtollige spulletjes aan de man brengen en nieuwe speeltjes in de wacht slepen. Afgelopen jaar waren er naar schatting ongeveer 7.500 bezoekers die in onderhandeling gingen met de bijna 450 jonge kooplieden die hun handel ten toon hadden gespreid in het park. Het verkopen van spulletjes vindt uitsluitend plaats door kinderen. Handelaren zijn niet toegestaan.

Tekst loopt door onder afbeelding


Grote drukte op de Kindervrijmarkt vorig jaar. (Foto:Han Giskes)

Wijkactiviteitencentrum De Zuid-Pool is geopend voor een warme kop koffie of thee en tegen de middag is er ook gelegenheid voor een hapje of een snack. Stichting Kinderopvang Purmerend is bij De Zuid-Pool aanwezig met een animatieteam en andere leuke dingen. SPURD Sport & Spel is aanwezig met een groot springkussen. In het park is ook een kindercarrousel opgesteld. De organisatie is in handen van de vrijwilligers van de Wijkkerngroep Purmer-Zuid en wijkactiviteitencentrum De Zuid-Pool. De gemeente Purmerend verleent ondersteuning.

Vrijheidsmaaltijd, van 12.00 tot 13.30 uur op de Koemarkt

Op Bevrijdingsdag 2024 kunnen geïnteresseerden van 12 jaar en ouder meedoen aan een (gratis) Vrijheidsmaaltijd op de Koemarkt. Organisator van de maaltijd is Rotaryclub Purmerend, die daarmee inhaakt op een landelijk initiatief: in het hele land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden gehouden op initiatief van het Nationaal 4 en 5 mei Comité. Vrijheidsmaaltijden zijn meer dan een gezellig etentje. Kern van de maaltijd is een ontmoeting aan een eettafel, waarbij gasten aan de hand van vraagkaarten spreken over vrijheid en onvrijheid: thema’s waar je niet dagelijks bij stil staat en die natuurlijk bij uitstek passen bij een dag als Bevrijdingsdag. Voor deelname moet men inschrijven. Er is plaats voor maximaal 150 personen. Deelname aan de maaltijd is gratis. Rotaryclub Purmerend zorgt voor soep, brood, kruidenboter en een stoel. Ook is er water en vruchtensap. Aanmelden kan via vhmtpurmerend@gmail.com.

Tekst loopt door onder afbeelding


De Vrijheidsmaaltijd op de Koemarkt vorig jaar. (Foto: Han Giskes)

BevrijdingsPop op de Koemarkt

Op 5 mei vindt BevrijdingsPop op de Koemarkt plaats. Het is 79 jaar geleden dat ook Purmerend werd bevrijd. Dat werd overigens pas op 18 juli 1945 in de Marktstad gevierd. Grote publiekstrekker is de band DareDevils; na het succesvolle optreden op BevrijdingsPop 2023 zijn ze weer teruggevraagd. Daarnaast treden A*Fever, de ABBA tribute en Soul Society op. Op het terrein is het mogelijk om lekker te eten en drinken. Tickets zijn verkrijgbaar via https://www.bevrijdingspoppurmerend.nl. Bestel je toegangskaarten in de ‘Early-Bird’ periode en betaal slechts € 14,-, (excl. 1,95 reserveringskosten).