Ook in het Groene Hart gingen kinderen op 11 november langs de deuren om snoep en fruit te vragen.
Ook in het Groene Hart gingen kinderen op 11 november langs de deuren om snoep en fruit te vragen. (Foto: Rob Langerak)

Kinderen maken optocht tijdens Sint Maarten in Aarlanderveen

Nieuws

AARLANDERVEEN - Wie denkt dat Sint Maarten vooral in Noord-Holland en in het noorden van het land wordt gevierd, heeft het mis. Ook in het Groene Hart gaan kinderen op 11 november langs de deuren om snoep en fruit te vragen. In Aarlanderveen doen ze dat volgens de organiserende speeltuinvereniging al vele jaren. “Dat ontstond 25 jaar geleden bij het 100-jarig bestaan van de Petrus en Pauluskerk” vertelt Brigitta Aartman namens de organisatie. Toch is het nog geen jubileum, want door de maatregelen rond corona is er een jaartje overgeslagen.

Rob Langerak

Wat wel een traditie is, is dat de optocht bij deze kerk begint. Rond kwart voor zes komen de eerste majorettes en muzikanten van DSS (Door Samenwerking Sterk) daar aan. Langzamerhand verschijnen daar eveneens de ouders met kinderen om zich op te stellen voor een tocht door het dorp. Niet iedereen wil de drukke Nieuwkoopseweg N231 oversteken en daarom staan er in de Dorpsstraat nog enkele tientallen te wachten om achter de muziek aan te sluiten. Zij lopen dus ook het rondje door het Van der Windhof en het Maarten Bogaardhof richting Kerkvaartseweg, Van der Leeplein en de Jacob van Damstraat mee.

Lichtjesparade tijdens Sint Maarten

Enkele kleintjes hoeven zelfs niet te lopen, maar zitten heerlijk in een bakfiets die hun moeder bestuurt. Het is een mooie lichtjesparade met veel zelfgemaakte lampions. Ruben Streng vertelt dat zijn 3-jarige zoontje Guus die samen met zijn moeder heeft geknutseld. “Zij is schooljuffrouw, dus dat zit wel goed.” Ook de 5-jarige Lindsay Evers mag opblijven voor Sint Maarten. “Het is tenslotte weekend”, licht haar moeder toe.

Jonne Blok (6) Heeft op de BSO een lampion gemaakt van een leeg melkpak, maar zijn vriendje Tibbe heeft minder geluk. Zijn moeder vertelt dat zij een lampion wilde kopen, maar alles uitverkocht was. Met een verlichte kerstster is het uiteindelijk ook voor Tibbe een geslaagd Sint Maartensfeest.

‘Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten’

Herdenken Sint Maarten

Het draait hierbij allemaal om de sterfdag van de heilige te herdenken. Het schijnt dat de in Hongarije geboren bisschop in Frankrijk een bedelaar ontmoette. Hij gaf hem de helft van zijn mantel en maakte de zieke man beter. Naast zijn goedheid tegenover de armen, stond hij bovenal bekend om de wonderen die hij zou verrichten. Niet alleen kon hij zieken genezen, hij kon zelfs doden tot leven brengen, zeggen ze. Dat de kinderen nu met lampionnen rondlopen en snoep ophalen heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er heel lang geleden op 11 november winterfeesten en bedelfeesten plaatshadden. Arme mensen mochten dan langs de deuren om eten en drinken op te halen en er brandden grote vuren. Daarom gaan de kinderen ook nu langs de deuren om aan te bellen bij de huizen waar een postertje voor het raam hangt ten teken dat zij daar welkom zijn. Dat doen zij nu dus ook nadat DSS het dorp weer heeft verlaten.

In ruil voor het zingen van “Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten. De meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sint Maarten aan” of “Elf november is de dag, dat mijn lichtje branden mag”, hopen zij dan snoep of ander lekkers te krijgen. Sommigen hebben daarvoor een boodschappentas of een grote doos meegenomen. Dat blijkt geen overbodige luxe, want er zijn in het dorp veel huizen waar zij welkom zijn.

Zo ook bij de 68-jarige Els Hagen op de Kerkvaartseweg. Wijzend op haar mandje met snoepgoed vertelt zij: “Ik doe dit al jaren. Van sommige kinderen heb ik jaren geleden ook de ouders al aan de deur gehad. Ik ben er al twee à drie dagen mee bezig en kijk er altijd erg naar uit.”