Uitzicht vanaf de Lange Kleiweg op de nieuwe wijk Parkrijk in RijswijkBuiten, een van de vier gebieden van de grondexploitatie Sion-'t Haantje.
Uitzicht vanaf de Lange Kleiweg op de nieuwe wijk Parkrijk in RijswijkBuiten, een van de vier gebieden van de grondexploitatie Sion-'t Haantje. (Foto: DvE)

Kosten voor RijswijkBuiten rijzen pan uit, maar ‘niet méér woningen of minder groen’

Politiek

Door de inflatie, gestegen bouwkosten en opgelopen hypotheekrente vallen veel (bouw)projecten nu een stuk duurder uit. Dit geldt ook voor RijswijkBuiten. De ontwikkeling van het gebied Sion-’t Haantje (de gebieden Sion, Parkrijk, bedrijventerrein ‘t Haantje/Pasgeld en woongebied Pasgeld-West) kost mogelijk ruim 17 miljoen euro méér dan eerder beraamd. Die kosten moeten zoveel mogelijk beperkt worden, zien ook het college en de gemeenteraad in. Eén ding gaat Rijswijk in elk geval niet doen: veel meer woningen bouwen of inleveren op groen.

Dat laatste is te danken aan een motie (een soort voorstel, red.) van D66 samen met GroenLinks, CDA, PvdA en Wij. Rijswijk. De motie werd dinsdag 18 april tijdens een raadsvergadering door alle partijen aangenomen, behalve door VVD, BVR en Rijswijks-Belang. 

Schulden voor Rijswijk?

Deze laatste partij is bang dat de gemeente Rijswijk door alle oplopende kosten voor (bouw)projecten afstevent op een artikel 12-status, zo verwoordde raadslid Nel Kames. Een artikel 12-status wordt door het Rijk toegekend aan gemeenten die zo diep in de schulden zitten dat ze er zelf niet meer uit kunnen komen. Er is momenteel verder geen aanwijzing bekend dat dit het geval is. Rijswijk stond er in november 2022 financieel prima voor, gaf wethouder Werner van Damme (VVD, o.a. Financiën) toen aan.


Niet méér woningen

In de motie staat dat het college geen maatregelen zal nemen “die ten koste gaan van de kwaliteit van de verdere ontwikkeling van RijswijkBuiten, en de ambities voor de uitstraling, leefbaarheid, duurzaamheid” en dat de voorzieningen en architectuur niet worden afgeschaald. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat er niet meer woningen gebouwd zullen worden dan nu het plan is - 3.561 woningen -, en dat er niet wordt ingeleverd op groen. “Het initiatief van D66 om te blijven werken aan een duurzame en leefbare wijkontwikkeling werd door de Rijswijkse raad ruim gesteund”, zo zegt raadslid Constantijn Dolmans (D66) hier achteraf over. Het idee is van begin af aan dat RijswijkBuiten een ruim opgezette wijk zou worden, met meer dan de helft openbare ruimte.

Groene gebieden

D66 vroeg ook opnieuw aandacht voor de ecologische structuur in het gebied. Dus dat er groene, op elkaar aangesloten gebieden blijven zodat dieren in het wild kunnen (over)leven. Wethouder Mark Wit (GroenLinks, o.a. Milieu en duurzaamheid) gaf aan dat die inderdaad in de gaten wordt gehouden. Er wordt momenteel een groen beleidsplan geschreven, vertelde hij ook.

Hoe dán minder verlies?

Als dat mogelijke extra verlies van ruim 17 miljoen euro - in totaal wordt er zelfs rekening gehouden met 20,7 miljoen euro - niet verminderd kan worden door extra te bouwen, hoe wordt het dán opgevangen? Eén oplossing moet zijn dat het bedrijventerrein in ‘t Haantje-Pasgeld en het woongebied apart van elkaar behandeld worden: een zogeheten ‘ontvlechting’. 

Meer bedrijventerreinen nodig

Daarmee kan het bedrijventerrein ‘t Haantje-Pasgeld betrokken worden bij de ontwikkeling van de bedrijvengebieden Plaspoelpolder en Westvlietweg-GAVI-kavel in Den Haag. Er is namelijk veel behoefte aan bedrijventerreinen in de regio. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft voor de ontwikkeling van zulke bedrijventerreinen subsidies voor verduurzaming, vergroening en klimaatadaptatie. Dat kan ook helpen.

Financiële steun regio 

Een motie van VVD, D66, PvdA, ChristenUnie, BVR en PG&R strookte met deze visie van het college. Zij willen het bedrijvengebied ‘t Haantje verder ontwikkelen en versterken. Daarvoor willen ze financiële steun van onder meer de Provincie Zuid-Holland, de MRDH (Metropoolregio Rotterdam-Den Haag) en de Verstedelijkingsalliantie. Zij zien ‘t Haantje namelijk als een gebied dat kan helpen het tekort aan bedrijfsruimten op te lossen. Deze motie werd door alle fracties in de raad gesteund, behalve door Rijswijks-Belang.