Bouw zorgwoningen bij Wilhelminapark gestart: ‘Rijswijk heeft dit nodig’

Zorg
Wethouder Gijs van Malsen (tweede van rechts, Volkshuisvesting bij de gemeente Rijswijk), wethouder Armand van de Laar (rechts, Stadsontwikkeling en wijkwethouder RijswijkBuiten), Henriëtte Bertels (Voorzitter Raad van Bestuur bij Cardia), Christian Schouten (Head of Dutch Transaction Management bij Bouwinvest) en Dick Boelen (Directeur bij Dura Vermeer) geven op de bouwplaats het startsein voor de bouw.
Wethouder Gijs van Malsen (tweede van rechts, Volkshuisvesting bij de gemeente Rijswijk), wethouder Armand van de Laar (rechts, Stadsontwikkeling en wijkwethouder RijswijkBuiten), Henriëtte Bertels (Voorzitter Raad van Bestuur bij Cardia), Christian Schouten (Head of Dutch Transaction Management bij Bouwinvest) en Dick Boelen (Directeur bij Dura Vermeer) geven op de bouwplaats het startsein voor de bouw. (Foto: Robert Heijdemann)

De skyline van het Wilhelminapark gaat binnenkort veranderen. Donderdag 6 april is er gestart met de bouw van Buitenpoort. Dat bestaat uit drie gebouwen met 90 huurappartementen en 54 zorgstudio’s voor kwetsbare ouderen. De woningen zouden hard nodig zijn, omdat door de vergrijzing in Nederland de vraag naar zorg voor ouderen toeneemt. Cardia gaat daar zorg verlenen.

In 2021 werd tot de bouw van Buitenpoort besloten. Het gaat om drie nieuwe gebouwen: De Parkwachter, met een bouwhoogte van 43 meter, woontoren B-Building met een bouwhoogte van 25 meter en een gebouw Healthcare, met 54 zorgwoningen. Dat laatste gebouw wordt 20 meter hoog. Op 21 december 2021 werd het bestemmingsplan hiervoor vastgesteld. 

Startsein bouw

Donderdag 6 april drukten wethouders Gijs van Malsen en Armand van de Laar, Henriëtte Bertels (voorzitter Raad van Bestuur bij Cardia), Christian Schouten (Head of Dutch Transaction Management bij Bouwinvest) en Dick Boelen (directeur bij Dura Vermeer) op de knop die het startsein voor de bouw symboliseerde. 


 RH

Najaar 2024

Cardia gaat zorg verlenen in de 54 zorgstudio’s en verleent diensten aan ouderen met een zorgindicatie voor verpleeghuiszorg. Deze zorginstelling is bekend van haar locatie Onderwatershof aan de Van Vredenburchweg in Oud-Rijswijk. Met deze nieuwe locatie realiseert Cardia ook in RijswijkBuiten een zorgvoorziening waaraan groeiende behoefte is. Bouwer Dura Vermeer verwacht de oplevering over 18, 19 maanden, zeg maar najaar 2024. 

Bezwaar omwonenden

Omwonenden vochten de realisering van de gebouwen eerder aan, omdat zij bang zijn dat de woontorens hun woongenot zullen aantasten. De Parkwachter zou, met 43 meter hoogte, uit de toon vallen bij de woningen in de omgeving. Ook vrezen ze hun privacy verliezen en zonlicht in hun woningen. In november verloren zij deze rechtszaak, onder meer omdat er volgens de rechter veel behoefte is aan zorgwoningen.


Zo komen de appartementengebouwen eruit te zien. - RijswijkBuiten.nl

Eigen regie staat voorop

Nederland heeft door de vergrijzing te maken met een enorme uitdaging. De groep mensen die op korte of langere termijn ouderenzorg nodig heeft, groeit fors en dit zal de komende jaren nog sterker het geval zijn. “Het tekort aan zorgwoningen neemt snel toe”, aldus Cardia-bestuurder Henriëtte Bertels. 

Rijswijk heeft dit nodig

“We zien de enorme wachtlijsten; ook in Rijswijk. Het landelijke beleid stelt dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. En dat je moet doen wat je zelf kan doen. In Buitenpoort kan dat ook. De ouderen huren zelf een zorgstudio, alleen of met hun partner. Naarmate ze meer hulp nodig hebben, geeft Cardia zorg en verleent diensten. De eigen regie van de bewoners staat daarbij voorop. Doen wat je zelf kan, dit is wat deze tijd nodig heeft. Rijswijk heeft dit nodig”, vult ze aan.

Seniorenhuisvesting

Het project wordt gefinancierd door Bouwinvest. Christian Schouten: “Wij investeren in maatschappelijk kapitaal van verzekeraars en pensioenfondsen. Bouwinvest heeft veel aandacht voor duurzaamheid, betaalbaarheid, voor senioren en seniorenhuisvesting. Naar dat laatste is een grote vraag in Nederland. Daar willen we een antwoord op geven. We werken samen met partners om dat te realiseren. Al eerder hebben we met Dura Vermeer, Cardia en Bouwinvest in Zoetermeer een soortgelijk project gerealiseerd.”


Christian Schouten, Henriëtte Bertels en wethouder Gijs van Malsen (v.l.n.r.) geven een toelichting op het project Buitenpoort. En het belang voor Rijswijk in het algemeen en Rijswijk-Buiten in het bijzonder. - RH

Doorstroming 

Ook wethouder Gijs van Malsen ging in op de vergrijzing van Rijswijk. “Met dit project spelen we in op de toenemende vraag naar de combinatie van zorg en wonen. Deze vraag neemt alleen maar toe. De zorgstudio’s zijn ook aantrekkelijk voor ouderen in grote huizen. Het zijn mooie alternatieven voor bewoners van grote eengezinswoningen die kleiner willen gaan wonen omdat de kinderen het huis uit zijn. Daarbij komt ook de doorstroming op gang, waarbij grote woningen vrijkomen voor jonge gezinnen”. 

Zorgpunt in de wijk 

Van de drie gebouwen in Buitenpoort bevat er een appartementen in het middenhuursegment. Daarnaast is er het zorggebouw waar Cardia zorg gaat verlenen in een beschutte woonomgeving en een seniorencomplex. Mochten de bewoners van dit seniorencomplex in de toekomst te maken krijgen met een zorgbehoefte, dan zijn de appartementen geschikt om eventuele (thuis-)zorg op afroep te ontvangen vanuit het zorggebouw. Daarnaast wordt de woonzorglocatie van Cardia straks een centraal zorgpunt in de wijk. Op deze manier kan gerichte thuiszorg geboden worden aan de wijkbewoners van Parkrijk.