Natuurlijk zingt het publiek mee met Bill Baker en zijn Big Band bij Glen Millers klassieker Pennsylvania 6-5000.
Natuurlijk zingt het publiek mee met Bill Baker en zijn Big Band bij Glen Millers klassieker Pennsylvania 6-5000. (Foto: Frans Limbertie)

Kunst ter Plekke brengt Leeuwendalers bijeen

Cultuur

Met een brede diversiteit aan podiumkunsten en aan beeldende kunst is dit weekend in Leeuwendaal voor de dertiende keer in successie het evenement Kunst Ter Plekke, editie 2023 te zien. 

Door Frans Limbertie

Dit wijkinitiatief wordt om het jaar georganiseerd en kan rekenen op een grote publieke belangstelling. Ook nu was het weer een drukte van belang bij de vele optredens. Burgemeester Huri Sahin verrichte zaterdag de opening en prees in haar korte toespraak de vrijwilligers die zich voor deze dag inzetten. “Op deze originele manier wordt kunst maken toegankelijk voor iedereen. Het nodigt uit en maakt nieuwsgierig. Des te mooier is het dat we allemaal kunnen genieten van kunst en cultuur.”


Het moment is daar: Burgemeester Huri Sahin opent zaterdagochtend 13 mei de dertiende editie van Kunst Ter Plekke. - FL

Verwend met kunst

We worden in Rijswijk verwend met kunst. Eind maart was hier al het kleine theaterfestival Rijswijks Pracht in Oud Rijswijk en nu is het de beurt aan Leeuwendaal, waar we deze zaterdagmorgen rond 11 uur het wijkgebouw Amicitia binnentreden en het programmaboekje in onze handen krijgen gedrukt. 

Ontstaan

We treffen daar meteen Paul Francissen, een van de organisatoren van het festival en tevens plaatsvervangend voorzitter. Hij vertelt dat in 1995 het idee ontstond bij een paar kunstenaars die allemaal in de Mauritslaan woonden. “Zij kwamen elkaar in deze wijk tegen en wilden graag samen iets doen op kunstgebied. Klein begonnen en langzaam maar zeker is het gegroeid en zijn er steeds meer mensen bijgekomen. Je moet het zo zien”, stelt Paul vast, “zin krijgen om binnen te komen en te kijken wat er gebeurt, is uiteindelijk onze bedoeling. Het idee achter Kunst ter Plekke is wijkbewoners stimuleren om aan elkaar te laten zien wat zij op het gebied van kunst doen, met uiteraard als doel de onderlinge verbinding.” 

Verbinding met elkaar

Want juist die verbinding, daar draait het volgens de enthousiaste Francissen om. “Mensen in discussie met elkaar brengen. Dat is onze filosofie en daar maken we een programma omheen”, laat hij terloops ook nog even weten. Paul verontschuldigt zich, want hij moet zich melden voor de opening van het festival. Een opening die wordt verricht door Projectkoor Brul van de Leeuw, waarin de vicevoorzitter immers zelf ook meezingt. Onder leiding van dirigent Jos Laus, die het aanwezige publiek nog even vertelt welke liederen zij ten gehore zullen brengen, vermaken de zangers en zangeressen het publiek op kostelijke wijze. In korte tijd hebben ze het programma in elkaar gezet. Na een korte verwelkoming is het daarna tijd voor de burgemeester om het officiële programma te openen door middel van het symbolisch doorknippen van het lint. “Alle vormen van kunst komen dit weekend voorbij. Heel uniek om dit te zien”, zijn enkele van haar woorden tot de aanwezigen.

Vondel en Baker

De dag is verder goed gevuld. Je kunt meezingen met smartlappen, en er is een lezing over Vondel en Leeuwendaal, waarin Olga van Marion van de Universiteit Leiden enthousiast vertelt over de band van Joost van den Vondel (u weet wel, die van het meest klassieke Nederlandse toneelstuk ooit: De Gijsbrecht van Aemstel) met Leeuwendaal. Verder is er klassiek en lichte jazz te horen, zingt het Leeuwenkoor een mix van liederen uit diverse landen en tijden, zijn er exposities te zien in De Compagnie en bij mensen achter hun eigen voordeur, brengt Saskia Hendriks haar Franse chansons met een Nederlands tintje en zingt zij tevens nummers van Diane Krall, vertelt schrijfster Barbara Schilperoort aan het publiek haar verhaal over grootvader en Rijswijkse kunstenaar Tom Schilperoort, die een bijzondere vriendschap onderhield met schilder Pablo Picasso.

Wim Zweekhorst, kind van de wijk, en zijn mannen zijn in topvorm

Voordat het Italiaanse Kamerkoor La Siepe Sonora de dag afsluit, is er tussen vier en vijf uur een spetterend optreden van Bill Baker’s Big Band in de Leeuwendaalkerk. Wim Zweekhorst, kind van de wijk, en zijn mannen zijn in topvorm. Al de klassiekers, waaronder natuurlijk veel Glenn Miller songs, komen weer voorbij. Bij Millers’s Pennsylvania 6-5000 wordt het publiek betrokken en dit zorgt meteen voor een ultieme en gezellige sfeer. Het is klip en klaar: Kunst Ter Plekke verbroedert!