Kunst Ter Plekke 2023 in Leeuwendaal: dit is het programma

Cultuur
Ter illustratie een afbeelding bij het toneelstuk Palamedes geschreven door Joost van den Vondel, over wie Leids universitair docent Olga van Marion zaterdag 13 mei een lezing houdt.
Ter illustratie een afbeelding bij het toneelstuk Palamedes geschreven door Joost van den Vondel, over wie Leids universitair docent Olga van Marion zaterdag 13 mei een lezing houdt. (Foto: Wikipedia)

Vanavond is de aftrap van het tweejaarlijkse evenement Kunst Ter Plekke in Leeuwendaal in Rijswijk. Daarna zijn er op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei 2023 volop muzikale optredens, exposities en andere culturele activiteiten - waarvan enkele ook voor kinderen. Hieronder het programma.

Op vrijdagavond 12 mei om 20.00 uur is er een Leeuwendaallezing in de Leeuwendaalkerk aan de Oranjelaan 62. De uit Iraaks Koerdistan afkomstige kunstenaar Hoshyar Rasheed vertelt over zijn kunst.

Muziek op zaterdag 13 mei

Amicitia (Oranjelaan 39)
10.30 - Inloop met koffie en thee
11.00 - Start Kunst ter Plekke, met een welkomstwoord door het comité, projectkoor Brul van de Leeuw o.l.v. Jos Laus en de opening door burgemeester Huri Sahin.
12.00 - ‘Kun je nog zingen? Zing dan mee!’, smartlappen en meezingers voor iedereen. Met muzikale begeleiding door Saskia Hendriks en zingstalmeester Klaas Aantjes.
16.00 - Barbara Schilperoort verhaalt - over haar Amsterdamse kunstschilder-fotograaf-grootvader en zijn ambities, met muzikale omlijsting van Jean-Pierre Schreurs.

Leeuwendaalkerk (Oranjelaan 62)
12.00 - Lezing over Vondel en Leeuwendaal door Olga van Marion, universitair docent Vroegmoderne Nederlandse Literatuur aan de Universiteit Leiden.
13.00 - Het Leeuwenkoor, een muzikale reis onder leiding van David van Lith; een mix van liederen uit diverse landen en tijden.
16.00 - Bill Baker’s Big Band
20.00 - Italiaans KamerKoor La Siepe Sonora - zingt ‘Cantano i tulipan’

Huize Resink (Regentesselaan 83)
14.00 - Van klassiek tot lichte jazz - Jean Pierre Schreurs (gitaar) en Charine Resink (piano) spelen o.a. Liadov, Fauré en Piazzolla, maar ook Miles Davis, Duke Ellington en Bossa Nova.
15.00 - Franse chansons met Nederlands tintje en nummers van Diana Krall door Saskia Hendriks (zang/piano). Drie pianoleerlingen van Saskia spelen daarnaast stukken van onder meer Bach en Einaudi.

Muziek op zondag 14 mei

Amicita (Oranjelaan 39)
11.00 - Koffie en taart met warme jazz-klanken op de piano door Ruben Walen.

Huize Zweekhorst (Waldeck Pyrmontlaan 12)
12.00 - De mooiste duetten (liederen en ensembles van Mozart tot Duparc door Annette Sonnenberg, Barbara Mojet, Suus Zweekhorst en Klaas Aantjes)

Huize van Kerkhof (Koninginnelaan 45)
13.00 - Yves Verbandt & Maeslangentrio, ‘Ludwigs lentekriebels’; een Beethoven-programma met een pianotrio opus 1, nr. 2 in G en Raphaëlla Flam met enkele Schotse liederen.
14.00 - Open Podium met Ruben Walen (piano; klassieke muziek uit de romantiek & jazz), Zoë Meurink (zang), Charine Resink (piano) en Dorothé Appels (dwarsfluit) die liederen spelen van componist Micel Lysight, Loes de Cock (fluit; Fauré, Massenet en Veracini).

Huize Schreurs (Oranjelaan 83)
15.00 - Gitaarkwartet Guitar44; voor gitaar bewerkte stukken van o.m. Ravel en Bizet tot moderne en lichte muziek.
16.00 - Gitaarsolisten Geert, Robert, Dirk en Tomas spelen klassieke Spaanse en middeleeuwse klanken en meer eigentijdse, ritmische en ‘jazzy’ geluiden.
17.00 - Jazz; met jazzy zang van Anja Verrijp, ondersteunt door Jean-Pierre Schreurs (gitaar) en André (basgitaar).

Beeldende kunst

Op 13 en 14 mei zijn er zowel bij De Compagnie (Geestbrugkade 32) als bij Amicitia (Oranjelaan 39) tekeningen, schilderijen, aqarellen en kabouterproject foto’s te bewonderen.

Werken in De Compagnie van Ruben de Hosson, George Lim, Liesel Malan, Erik Rumpff, Juul Spronk, Sandra Spronk, Roos Stello, Elly Verzaal, Elsbeth Visser, Anik Penez, Harry van der Meer en Allan Schornagel.

Werken in Amicitia van Bert de Booy, Paula Looymans, Hans Nederend, Jos van Niekerk en Hanneke Swaap.

Vondel staat op 13 mei centraal bij De Compagnie, op 14 mei in Amicitia.

Architectuur-rondleidingen

Op zaterdag 13 mei wordt er om 15.00 uur een rondleiding gegeven onder leiding van de Historische Vereniging Rijswijk vanaf Amicitia (Oranjelaan 39) door een gids die zowel Nederlands als Frans spreekt.
Op zondag 14 mei is er om 12.00 een rondleiding vanaf dezelfde locatie door een gids die Nederlands en Engels spreekt.
Bij genoeg belangstelling voor de eerste rondleidingen, vindt er zondag ook een rondleiding plaats om 15.00 vanaf Amicitia.

Voor de kinderen

Kunstschatkaart

Op zondag 14 mei van 13.00 tot 17.00 zijn kinderen welkom bij De Compagnie aan de Geestbrugkade 32. Ze kunnen daar de kunstschatkaart-route beginnen bij de kastanjeboom op de Oranjelaan. Als ze alle vragen kunnen beantwoorden van de route, ‘vangen’ ze een kunstschat bij het laten zien van hun antwoorden.

Kunst voor Kids

Van 13.00 tot 16.45 kunnen de kinderen een groen kunstwerk knutselen, een actief spel spelen, een kunstschat vangen door een bal te gooien, zich laten schminken en leren over kleuren.

Tot slot vinden er bij diverse kunstenaars in Leeuwendaal thuis exposities plaats.

Toegankelijkheid

Hoewel de activiteiten in de eerste plaats bedoeld zijn voor Leeuwendalers, is een toegangsbewijs niet verplicht. Wel geldt bij alle activiteiten: kom op tijd en vol is vol.