‘In Rijswijk is het niet beter dan in “Steenrijk, straatarm”’

Algemeen
Paul (l) en Wouter bij een fiets, een kinderbedje en een schoolbord. Klaar om weg te brengen.
Paul (l) en Wouter bij een fiets, een kinderbedje en een schoolbord. Klaar om weg te brengen. (Foto: RH)

Wouter Hollander uit Rijswijk helpt mensen met weinig geld aan bedden, witgoed en fietsen. Hij zoekt nog een betrokken stadsgenoot met een bestelbusje om af en toe een ritje te maken.

Door Robert Heijdemann

“Bij het programma ‘Steenrijk, straatarm’ zie je veel narigheid. Maar ik weet inmiddels dat de realiteit in Rijswijk niet beter is. Vaak slechter. Een kapotte koelkast of wasmachine levert slapeloze nachten op”. Rijswijker Wouter Hollander is in dit gat gesprongen. “Mijn vrouw en ik kijken altijd naar het televisieprogramma ‘Steen rijk, straat arm’. Dan ben je vaak verbaasd als je ziet hoe mensen leven. Met een fornuis waarvan maar één pit het doet en met een matras op de grond. Die mensen verdienen wel een steuntje in de rug,” vertelt hij. “Hun eten moeten ze halen bij de Voedselbank. Geld voor grote uitgaven is er vaak niet.”

Niet naar school

Wouter wilde wat doen. Hij vroeg de medewerkers van de Voedselbank briefjes uit te delen aan de cliënten, waarin Wouter aanbiedt te helpen. “Er zijn mensen veel ongebruikte spullen hebben liggen. Op Nextdoor ben ik oproepen gaan plaatsen. Al snel kreeg ik veel aangeboden. Inmiddels kreeg ik ook een tiental hulpverzoeken. De eerste was van een meisje. Haar fiets was kapot en ze kon daardoor niet naar school. Via Nextdoor vond ik een goede fiets. De eigenaar hoorde mijn verhaal en doneerde de fiets. En het meisje kon weer naar school.” De meeste vraag is er nu naar magnetrons, gordijnen, bedden, wasmachines, koelkasten en meubels. En natuurlijk fietsen.

Fiets belangrijk

Ook in Rijswijk anno 2022 is het niet vanzelfsprekend dat iedereen een fiets bezit. “Ik kwam in contact met Paul Francissen. Hij is lid van de Rotary Club Rijswijk. Zij hebben veel Oekraïners aan een fiets geholpen.” Paul zorgt nu voor de benodigde fietsen, repareert ze en brengt ze weg. “Mensen zijn zo blij als ik een fiets breng, die helemaal in orde is. Met goede remmen en werkende verlichting”, vertelt Paul. “Ik heb ook contact met de Stichting Leren Doen, waar jongeren het vak leren van fietsenmaker. Zij doen ook reparaties.” Voor Paul is het inmiddels wel duidelijk: een goede fiets maakt deel uit van wat veel mensen dagelijks nodig hebben.

Bestelbus

Wouter heeft ook goed contact met de Weggeefwinkel. Zij geven vooral kleding en babyspullen weg. “Elke week rijd ik er wel naartoe om gekregen spullen te brengen die meer bij hen passen. En omgekeerd gebeurt dat ook”.

Hoe kijken Wouter en Paul naar het nieuwe jaar? “Met die steeds hogere kosten, zal de hulpvraag alleen maar groter worden. Aan de andere kant zie ik dat mensen graag bereid zijn artikelen te doneren”, is hun mening. “Wel hebben we eigenlijk behoefte aan vervoer. Iemand die een bestelbusje heeft om grote spullen weg te brengen.” Wil je helpen? Neem dan contact op via rijswijkhelpt@gmail.com. Wouter weet uit ervaring: “Mensen kunnen helpen geeft veel voldoening.”