Afbeelding
(Foto: Carry Wilmink/westlandsehalvemarathon.nl)

Ruitenburg Halve Westland Marathon trekt deelnemers uit alle hoeken

Sport

Op zondag 24 maart vond de langverwachte Ruitenburg Halve Westland Marathon plaats, een evenement dat niet alleen bekendstaat om zijn halve marathon, maar ook om wedstrijden over 10 en 5 kilometer, jeugdlopen en wandeltochten. Voorafgaand aan de race sprak coördinator Richard Lagerweij van Olympus ‘70 vol vertrouwen over de voorbereidingen: “We zijn er na maandenlange voorbereidingen klaar voor.”

Het aantal inschrijvingen bleef stijgen, met een opmerkelijke toename van deelnemers van middelbare scholen, MKB-bedrijven en lokale sportprojecten. Lagerweij benadrukte het belang van een brede deelname: “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.”

Aangepast parcours

Deelnemers kregen te maken met een aangepast parcours vanwege werkzaamheden aan de Wippolderlaan, maar de routes boden nog steeds een prachtig uitzicht op het Westlandse landschap. Nieuw dit jaar was de toevoeging van hazen voor de halve marathon, wat zorgde voor extra ondersteuning voor lopers die mikten op tijden van 1.30 en 1.40 uur.

Runcircuit

Een bijzonder aspect van de Ruitenburg Halve Westland Marathon was de aftrap van het regionale Lopers Company Westland Runcircuit, dat dit jaar elf wedstrijden omvatte. Hilair Zwinkels van Olympus ‘70 sprak zijn enthousiasme uit: “We kijken er enorm naar uit om al die sportieve mensen zondag te mogen begroeten.”

Reinout Polders

Het hoogtepunt van de dag was de indrukwekkende prestatie van Reinout Polders uit Den Hoorn, die de halve marathon naar zijn hand zette door afgetekend als eerste over de finish te komen. Met een voorsprong die steeds groter werd, finishte Polders in 1.13.17, ondanks de stormachtige tegenwind op de terugweg.

Naast de halve marathon waren er ook spannende races op de 10 en 5 kilometer, met Vincent Tas als winnaar van de 10 kilometer in 38.00 en Maarten Bakker die de 5 kilometer won in 17.26.

Meer dan duizend deelnemers

Het evenement trok meer dan duizend deelnemers, waaronder 44 wandelaars.